Στη σκιά της κατάρρευσης της SVB τα χρηματιστήρια - Πώς αντιδρούν οι αγορές

«Βουτιά» σημείωσαν σήμερα οι μετοχές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρόλο που οι αρχές προχώρησαν σε σειρά μέτρων για να περιορίσουν τον αντίκτυπο από την ξαφνική κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB).

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κινείται επίσης πτωτικά κατά 2,316%, με το σύνολο των επιμέρους κλάδων να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος. Μάλιστα, ο επιμέρους δείκτης των τραπεζών σημειώνει «βουτιά» κατά 5,92%, που είναι η μεγαλύτερη πτώση του από το Μάρτιο του 2022.

Στις 5.00 ώρα Ελλάδος ο γερμανικός Dow υποχωρεί κατά 2,96%. ο αγγλικός FTSE 100 μετρά απώλειες ύψους 2,16% και ο γαλλικός CAC 40 χάνει 2,72%.

Τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκαν βεβαίως οι τραπεζικές μετοχές. Ενδεικτικά η γερμανική Commerzbank βρέθηκε να χάνει έως και 12%, η Deutsche Bank 5,61%, η γαλλική BNP Paribas 6,57% και η ελβετική Credit Suisse 9,4%.

Ανοδικά η Wall Street - Συνεδρίαση για γερά νεύρα

Νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, καθώς η επενδυτική ψυχολογία βελτιώνεται εν μέρει, χάρη στις προσδοκίες για «φρένο» στις επιτοκιακές αυξήσεις της Federal Reserve. Από την άλλη πλευρά, όμως, οι επιπτώσεις από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank εξακολουθούν να προκαλούν τριγμούς.

Πιο συγκεκριμένα, ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύεται κατά 107 μονάδες ή 0,34% και διαμορφώνεται στις 32.017 μονάδες, ενώ ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 προσθέτει 0,42% και τις 3.877 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq, από την πλευρά του, σημειώνει άνοδο στο +0,95% και τις 11.244 μονάδες.

Οι σημερινές διακυμάνσεις επέρχονται εν μέσω των καταιγιστικών εξελίξεων γύρω από την κατάρρευση της Silicon Valley Bank (SVB), η οποία έχει προκαλέσει ένα μπαράζ ανησυχιών για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο των ΗΠΑ.

Χωρίς αύξηση των επιτοκίων από την Fed τον Μάρτιο;

Η Goldman Sachs εκτιμά πως η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) δεν θα προχωρήσει των βασικών επιτοκίων της την ερχόμενη εβδομάδα, στον απόηχο της αναταραχής που έχει φέρει στις διεθνείς αγορές η κατάρρευση της Silicon Valey Bank.

Σημειώνεται πως στις 21 και 22 Μαρτίου συνεδριάζει η νομισματική επιτροπή της Fed (FOMC) και μέχρι την περασμένη εβδομάδα και πριν από τις εξελίξεις με την SVB το σύνολο των αναλυτών και των επενδυτών ανέμενε πως η αμερικανική κεντρική τράπεζα θα προχωρούσε σε νέα αύξηση των επιτοκίων της -από 0,25% έως 0,50%- με στόχο την καταπολέμηση του υψηλού πληθωρισμού στις ΗΠΑ.

Περιορισμένη πτώση με «γύρισμα» για τις τράπεζες

Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε ήπια πτώση κατά 0,64% και διαμορφώθηκε στις 1.049,55 μονάδες, χάνοντας 6,5 μονάδες σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής (1.056,26 μονάδες), αλλά και ανακτώντας 24 μονάδες σε σχέση με το χαμηλό ημέρας. Το τόξο των ημερήσιων διακυμάνσεων καθορίστηκε επίσης σε 24 μονάδες (από 1.025,17 έως 1.049,97 μονάδες), με τον τζίρο των συναλλαγών να κυμαίνεται στα 151 εκατ. ευρώ.

Στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης (-0,63% και 2.548 μονάδες), η μετοχή της Mytilineos υποχώρησε στο -3% και τα 23,4 ευρώ, ενώ απώλειες κοντά στο 3% εμφάνισε και η μετοχή της Viohalco. H μετοχή του ΟΠΑΠ, παράλληλα, συρρικνώθηκε κατά 2,1%, με τις μετοχές των Lamda Development, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Motor Oil και ΟΤΕ να έπονται τουλάχιστον στο -1,5%. ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, Aegean και Titan, τέλος, διολίσθησαν κατά 1,2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Σαράντης εκτοξεύθηκε στο +4,3% και τα 7 ευρώ.

Οι μετοχές με την μεγαλύτερη αξία συναλλαγών ήταν σε ΕΤΕ, Alpha Bank, Πειραιώς, Eurobank, ΔΕΗ, ΟΤΕ. Από την σημερινή συνεδρίαση, κρατάμε την θετική αντίδραση των ελληνικών τραπεζικών μετοχών και την ισορροπία του Γ.Δ στις στηρίξεις των 1.040-1050 μονάδων. Ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε και τις υπόλοιπες συνεδριάσεις της εβδομάδας καθώς και τις διεθνείς εξελίξεις για να δούμε εάν εκτονωθεί η κατάσταση ή θα έχουμε περαιτέρω εξελίξεις.

Προστασία των καταθέσεων

Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζάνετ Γέλεν, δήλωσε ότι θα προστατευθούν όλοι οι καταθέτες της SVB, η οποία ήταν η μεγαλύτερη τράπεζα που κατέρρευσε μετά το 2008.

Tα μέτρα των αμερικανικών Αρχών προβλέπουν επίσης τη διευκόλυνση δανεισμού από τη Fed των τραπεζών για να προστατευθούν οι ανασφάλιστες καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα της χώρας.

Παραμένουν οι ανησυχίες

Η ανησυχία στις αγορές παραμένει υψηλή εν όψει και των ανακοινώσεων που αναμένονται αύριο για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την Πέμπτη, η οποία έχει προαναγγείλει την αύξηση των βασικών επιτοκίων της κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

Για την ώρα φαίνεται ότι οι κινήσεις των αμερικανικών Αρχών έχουν εν μέρει μόνο επιτύχει τον επιδιωκόμενο αντίκτυπό τους.

Διάγγελμα Μπάιντεν: «Οι Αμερικανοί μπορούν να έχουν εμπιστοσύνη ότι το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές»

Οι Αμερικανοί μπορούν να «έχουν εμπιστοσύνη» σε ένα «στέρεο» τραπεζικό σύστημα και ο πρόεδρος θα κάνει «ό,τι είναι απαραίτητο» για να παραμείνει έτσι: ο Τζο Μπάιντεν προσπάθησε σήμερα Δευτέρα, να κατευνάσει τις ανησυχίες για με την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank.

«Δεν θα σταματήσουμε εκεί» και «θα κάνουμε όλα όσα είναι απαραίτητα», διαβεβαίωσε αφότου οι αμερικανικές αρχές έθεσαν την καλιφορνέζικη τράπεζα υπό εποπτεία και παρενέβησαν ταχύτατα μπροστά στη χρεοκοπία δύο μικρότερων τραπεζών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια μιας σύντομης ομιλίας στον Λευκό Οίκο, έκανε γνωστό ότι θα ζητήσει από το Κογκρέσο να νομοθετήσει για την «ενίσχυση» της ρύθμισης των τραπεζών, η οποία έγινε σκληρή μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers το 2008, αλλά στη συνέχεια χαλάρωσε από τον προκάτοχό του, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είπε πως πρέπει να τροφοδοτήσει τον πιο πολύτιμο πόρο στις αγορές: την εμπιστοσύνη, το μόνο προπύργιο ενάντια σε μια μεγάλης κλίμακας μετάδοση από τα προβλήματα της Silicon Valley Bank (SVB).

Κομισιόν: Η SVB έχει περιορισμένη παρουσία στην ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση μετά την κατάρρευση της τράπεζας Silicon Valley Bank, η οποία έχει πολύ περιορισμένη παρουσία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Σημειώνουμε την ταχεία και αποφασιστική αντίδραση των αμερικανικών αρχών. Στο επίπεδο της ΕΕ, υπάρχει πολύ περιορισμένη παρουσία της Silicon Valley Bank στην ΕΕ και είμαστε σε επαφή με τις σχετικές αρμόδιες αρχές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Επιτροπής.

Αναστολή διαπραγμάτευσης για τη First Republic

Η μετοχή της First Republic Bank, τράπεζας του Σαν Φρανσίσκο, η οποία δέχεται τα ισχυρά απόνερα της κατάρρευσης της Silicon Valley Bank (SVB) και της Signature Bank λίγο πριν την επίσημη έναρξη των συναλλαγών στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, κατρακυλούσε κατά τουλάχιστον 65%.

Αποτέλεσμα ήταν οι οι χρηματιστηριακές αρχές να προχωρήσουν σε αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής.

Την προηγούμενη εβδομάδα, οι συνολικές απώλειες της First Republic Bank υπερέβησαν το 30%, καθώς πολλοί επενδυτές φοβήθηκαν -και συνεχίζουν να φοβούνται- ένα πιθανό ντόμινο καταρρεύσεων στα περιφερειακά ιδρύματα των ΗΠΑ.

Γι’ αυτό τον λόγο, η διοίκηση της First Republic αναγκάστηκε την Κυριακή να λάβει επιπρόσθετη ρευστότητα τόσο από την ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα, δηλαδή τη Federal Reserve, όσο κι από την JP Morgan Chase.

Έκλεισε και δεύτερη τράπεζα

Οι αμερικανικές αρχές ανακοίνωσαν πως την Κυριακή 12 Μαρτίου έκλεισε και δεύτερη τράπεζα, η Signature Bank, μια από τις κυριότερες τράπεζες κρυπτονομισμάτων στη Νέα Υόρκη. Και οι καταθέτες της Signature Bank θα αποζημιωθούν για το σύνολο των καταθέσεών τους.

«Ανακοινώνουμε επίσης μια παρόμοια εξαίρεση συστημικού κινδύνου για την Signature Bank, Νέα Υόρκη, η οποία έκλεισε σήμερα από την κρατική εποπτική αρχή της. Όλες οι καταθέσεις αυτού του ιδρύματος θα μείνουν ανέπαφες. Όπως και με την εξυγίανση της Silicon Valley Bank, δεν θα υποστούν ζημιές οι φορολογούμενοι.