Citi: Εάν ο Τραμπ επιβάλει δασμούς στα αυτοκίνητα η παγκόσμια οικονομία θα υποστεί σκληρό χτύπημα

Η παγκόσμια οικονομία θα δεχθεί ένα πολύ σκληρό χτύπημα αν ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αποφασίσει να επιβάλει αυστηρούς δασμούς στα εισαγόμενα αυτοκίνητα, δήλωσε ο Willem Buiter της Citigroup στο CNBC, με τη Γερμανία πιθανότατα να επηρεαστεί στο μεγαλύτερο βαθμό.

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δήλωσε πρόσφατα ότι ορισμένα εισαγόμενα οχήματα και εξαρτήματα αυτοκινήτων αποτελούν απειλή εθνικής ασφάλειας για τη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Η δήλωση αυτή έρχεται αφού το Υπουργείο Εμπορίου υπέβαλε τον Φεβρουάριο την αποκαλούμενη έκθεσή του για την εθνική ασφάλεια "Τμήμα 232". Δεν έχουν αποκαλυφθεί ειδικές συστάσεις από την παρούσα έκθεση, αλλά θεωρείται ευρέως ότι κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι εισαγωγές αυτοκινήτων και εξαρτημάτων αποτελούν κίνδυνο για λόγους εθνικής ασφάλειας.

Ωστόσο, ο πρόεδρος Τραμπ «πάγωσε» την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα την περασμένη εβδομάδα, επιλέγοντας αντίθετα να καθυστερήσει την απόφαση για διάστημα έως έξι μήνες, προκειμένου να δοθεί περισσότερος χρόνος στις εμπορικές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ιαπωνία.

«Αν έχουμε δασμούς από τις ΗΠΑ σύμφωνα με το άρθρο 232, για τις οποίες έδωσε αναβολή μέχρι τον Νοέμβριο, τότε αυτό θα ήταν πολύ σοβαρό», δήλωσε ο Willem Buiter, ειδικός οικονομικός σύμβουλος της Citi.

«Κάτι τέτοιο θα σήμαινε δασμούς για τις εισαγωγές αυτοκινήτων, για τις εισαγωγές εξαρτημάτων αυτοκινήτων, και αυτό θα έπληττε τη Γερμανία περισσότερο από τα μεγάλα βιομηχανικά έθνη. Αυτό θα ήταν ένα χαστούκι πρώτης τάξης στην οικονομία», πρόσθεσε.

Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών της Ευρώπης υποχώρησαν περισσότερο από 7% την περασμένη εβδομάδα, με τον τομέα να χάνει κατά περίπου 27% σε μια περίοδο 12 μηνών.

Ο χαρακτηρισμός ξένων οχημάτων που εισήχθησαν στις ΗΠΑ από ορισμένους από τους πλησιέστερους συμμάχους τους ως εθνική απειλή για την ασφάλεια οδήγησε σε ταχεία αντίδραση από κατασκευαστές αυτοκινήτων, αντιπροσώπους και διεθνείς κυβερνήσεις.

Η Ευρωπαία Επίτροπος Εμπορίου Cecilia Malmstrom δήλωσε μέσω Twitter την περασμένη εβδομάδα ότι «απορρίπτουμε πλήρως την ιδέα ότι οι εξαγωγές αυτοκινήτων μας αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Η ΕΕ είναι διατεθειμένη να διαπραγματευτεί μια περιορισμένη εμπορική συμφωνία (συμπεριλαμβανομένων) των αυτοκινήτων, αλλά όχι το παράνομο διαχειριζόμενο εμπόριο από το ΠΟΕ».

Εν τω μεταξύ, η Toyota Motor Corp στην Ιαπωνία περιέγραψε τον χαρακτηρισμό ως «σημαντικό εμπόδιο για τους Αμερικανούς καταναλωτές, τους εργαζόμενους και την αυτοκινητοβιομηχανία», ανέφερε το Reuters την Παρασκευή.

Η πιθανή έξαρση στις υπερατλαντικές εντάσεις έρχεται σε μια εποχή που η κυβέρνηση Τραμπ εμπλέκεται σε πολλές εμπορικές διαμάχες σε όλο τον κόσμο - συμπεριλαμβανομένου ενός παρατεταμένου εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

«Πιστεύω ότι αυτό το παιχνίδι θα κάνει το γύρο του κόσμου. Και ο λόγος είναι ότι οι Αμερικανοί δεν θέλουν απλά να μιλήσουν για βιομηχανικά προϊόντα (σ.σ σε μια εμπορική συμφωνία)... Επιθυμούν πρόσβαση γεωργικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά», δήλωσε ο Buiter.

«Αλλά, αν οι ΗΠΑ δεν έχουν παραχωρήσεις εκεί, νομίζω ότι θα δείτε μια καλή εμπορική σύγκρουση - θα την ονομάσω εμπορικό πόλεμο - μεταξύ των ΗΠΑ και της Ευρώπης στο νέο έτος», δήλωσε ο Buiter.