Ο εμπορικός πόλεμος κλιμακώνεται: Με αύξηση δασμών απαντά η Κίνα

H Κίνα θα αυξήσει τους δασμούς σε ορισμένα αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων, αρχής γενομένης από την 1η Ιουνίου, καθώς ο εν εξελίξει εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου εντείνεται.

Ο Κινέζος Υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι δασμοί στα αμερικανικά προϊόντα θα αυξηθούν από το 10% στο 25%.

Διευκρίνισε παράλληλα ότι τα μέτρα θα καλύπτουν πάνω από 5.000 αμερικανικά αγαθά.

Οι δασμοί σε μεγάλο μέρος στοχεύουν τον αγροτικό τομέα των ΗΠΑ, ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο του συνεχιζόμενου εμπορικού πολέμου.

Οι δασμοί του Πεκίνου έρχονται ως αντίποινα στην αύξηση των δασμών από 10% σε 25% σε κινεζικά προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ αξίας περίπου 200 δισ. από τον πρόεδρο Τραμπ.

Μετά την αύξηση των αμερικανικών δασμών σε κινεζικά προϊόντα την Παρασκευή και με τις εμπορικές συνομιλίες των δύο χωρών να βρίσκονται σε αδιέξοδο, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών σημείωσε τη Δευτέρα ότι η χώρα δεν θα υποχωρήσει ποτέ σε ξένες πιέσεις.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Geng Shuang έκανε τα σχόλια κατά τη διάρκεια ενημέρωσης στο Πεκίνο, ενώ αρνήθηκε να αναφερθεί σε τι είδους αντίποινα σχεδιάζει να προχωρήσει το Πεκίνο.

"Έχουμε πει πολλές φορές ότι η αύξηση των δασμών δεν θα επιλύσει κανένα πρόβλημα. Η Κίνα δεν θα παραδοθεί ποτέ σε εξωτερική πίεση. Έχουμε την εμπιστοσύνη και την ικανότητα να προστατεύουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας", πρόσθεσε ο Geng, απαντώντας σε μια ερώτηση σχετικά με την απειλή του Τραμπ να επιβάλει δασμούς σε όλες τις κινεζικές εισαγωγές.

Πριν από τις συνομιλίες την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα ήθελε να διαγράψει δεσμεύσεις από το σχέδιο της συμφωνίας, σύμφωνα με το οποίο οι κινεζικοί νόμοι θα τροποποιηθούν για τη θέσπιση νέων πολιτικών σε θέματα από την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας μέχρι τις μεταβιβάσεις αναγκαστικής τεχνολογίας. Αυτή η κίνηση αποτέλεσε μεγάλο πισωγύρισμα στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση της εμπορικής διαμάχης μεταξύ των δύο οικονομιών.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ απευθύνθηκε στον Κινέζο Πρόεδρο Xi λέγοντας ότι «είχατε μια καλή συμφωνία ... και κάνατε πίσω» σε ένα tweet τη Δευτέρα.