Δεν «βλέπει» κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν αναμένει ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα ωθήσει την ευρωζώνη σε στασιμοπληθωρισμό, ακόμη και αν αυξήσει τον πληθωρισμό εξαιτίας των υψηλών τιμών ενέργειας και μειώσει τον ρυθμό ανάπτυξης, δήλωσε χθες η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

«Τα εισερχόμενα δεδομένα δεν υποδηλώνουν πραγματικό κίνδυνο στασιμοπληθωρισμού», τόνισε η ίδια σε συνέντευξη που παραχώρησε στην κυπριακή εφημερίδα «Ο Φιλελεύθερος» και δημοσιεύεται επίσης στην ιστοσελίδα της Τράπεζας.

Η Λαγκάρντ ανέφερε ότι η ανάπτυξη της οικονομίας στην ευρωζώνη μπορεί να υποχωρήσει ακόμη και στο 2,3% το 2022 εξαιτίας του πολέμου, σύμφωνα με το δυσμενές σενάριο. Ωστόσο, σημείωσε ότι σε όλα τα σενάρια, ο πληθωρισμός αναμένεται να μειωθεί και να σταθεροποιηθεί σε επίπεδα κοντά στον στόχο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ το 2024.

Σε ερώτηση για τις επιπτώσεις στην κυπριακή οικονομία από τις κυρώσεις κατά ρωσικών συμφερόντων και την αναμενόμενη μεγάλη μείωση στην άφιξη Ρώσων τουριστών, σε συνδυασμό με τον αυξημένο πληθωρισμό και τον ευρύτερο επηρεασμό της ανάπτυξης, η κ. Λαγκάρντ δεν δίστασε να απαντήσει πως κάθε πρόκληση αποτελεί μια ευκαιρία!

Ειδικότερα για την επιρροή ρωσικών συμφερόντων στην κυπριακή οικονομία, η πρόεδρος της ΕΚΤ υποστήριξε με ικανοποίηση ότι «τα άμεσα ανοίγματα του κυπριακού τραπεζικού τομέα προς τη ρωσική οικονομία είναι συνολικά σχετικά περιορισμένα και συνεχίζουν να μειώνονται».

Πηγή: politicus.gr