Deutsche Bank: Εμπάργκο στο ρωσικό φυσικό αέριο σημαίνει Ύφεση

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Deutsche Bank Κρίστιαν Σούινγκ προειδοποίησε, όπως και αρκετά στελέχη της γερμανικής οικονομίας, για τρομερές οικονομικές συνέπειες εάν διακοπεί ο ενεργειακός εφοδιασμός από τη Ρωσία.

Αντιμετωπίζοντας ήδη τον αυξανόμενο πληθωρισμό, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης θα αντιμετωπίσει «μια περαιτέρω επιδείνωση της κατάστασης εάν σταματήσουν οι εισαγωγές ή οι παραδόσεις ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου», είπε ο Σούινγκ σε συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα.

«Μια ξεκάθαρη ύφεση στη Γερμανία θα ήταν προφανώς αναπόφευκτη», είπε.

Η προειδοποίηση ακολουθεί μετά τις φρικιαστικές εικόνες σφαγής στην πόλη Μπούτσα, που έχουν προκαλέσει εκκλήσεις για σκληρότερες κυρώσεις σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση — συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Η Γερμανία και πολλά άλλα κράτη-μέλη που εξαρτώνται από το ρωσικό αέριο έχουν αντιταχθεί μέχρι στιγμής στην επιβολή κυρώσεων στον ενεργειακό τομέα.

Άλλοι Γερμανοί πολιτικοί και στελέχη — συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ και της διευθύνουσας συμβούλου της ThyssenKrupp Μαρτίνα Μερτς — μίλησαν με παρόμοιους όρους με τον Σούινγκ το Σαββατοκύριακο, πριν δημοσιοποιηθούν ευρέως οι ισχυρισμοί για θηριωδίες στην Ουκρανία.

«Αν επρόκειτο να υπάρξει εμπάργκο εισαγωγών και πρέπει να το έχετε υπόψη σας, τότε θα μπορούσαμε να μιλάμε για πληθωρισμό που, τουλάχιστον προσωρινά, θα είναι διψήφιος», είπε ο Σούινγκ . «Αλλά θα έχουμε μόνιμα ένα φαινόμενο που δεν έχουμε δει όλοι τα τελευταία 30 χρόνια και αυτό είναι ο μακροπρόθεσμος πληθωρισμός».

Με πληροφορίες από Bloomberg

Πηγή: politicus.gr