Διεθνείς οίκοι: Οι επιπτώσεις του ρωσο-ουκρανικού πολέμου σε οικονομία- αγορές

Τις επιπτώσεις της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, στην παγκόσμια οικονομία και τις αγορές, καθώς και των κυρώσεων κατά της Ρωσίας επιχειρούν να προβλέψουν οι διεθνείς οίκοι με εκθέσεις τους. Η Citigroup, μιλά για βαρύ πλήγμα στα αποθεματικά της ρωσικής οικονομίας, ενώ η UBS επικεντρώνεται στην επιβράδυνση της ανάπτυξης και τον υψηλό πληθωρισμό στην Ευρωζώνη, συνεπεία των αυξημένων τιμών ενέργειας και, φυσικά, του πολέμου.

Η ελβετική τράπεζα, με έκθεσή της, επισημαίνει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία αύξησε τις ανησυχίες των επενδυτών για τις οικονομικές προοπτικές, με την εξάρτηση της Ευρωζώνης από τη Ρωσία για πετρέλαιο και φυσικό αέριο να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Η UBS επεξεργάζεται ένα βασικό σενάριο στο οποίο δεν αναμένει να μειωθούν οι προμήθειες ενέργειας, αλλά προβλέποντας την πιθανότητα να κρατηθούν οι τιμές σε υψηλά επίπεδα μέχρι να εκτονωθούν οι εντάσεις. Οι υψηλότερες τιμές πιθανότατα θα επιβαρύνουν την κατανάλωση, αλλά τα επίπεδα πληθωρισμού πάνω από τον στόχο ως αποτέλεσμα των υψηλών τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, είναι απίθανο να αναγκάσουν την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να “σφίξει” την πολιτική της νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Η Citi

Την ίδια ώρα, η Citigroup εκτιμά ότι οι επιπτώσεις του αποκλεισμού από το σύστημα SWIFT δεν θα έχουν τόσο μεγάλο αντίκτυπο στη ρωσική οικονομία, με δεδομένο ότι μπορούν να γίνουν συναλλαγές και χωρίς αυτό, όμως θεωρεί πως οι κυρώσεις οι οποίες στοχεύουν την κεντρική τράπεζα της Ρωσίας (CBR) είναι πιο δραστικές, οδηγώντας σε κεφαλαιακούς ελέγχους.

«Πιστεύουμε ότι από τα 650 δισ. δολάρια ΗΠΑ σε αποθεματικά, ένα σημαντικό μέρος θα παγώσει από τις κυρώσεις. Ενώ το ακριβές μέγεθος των επηρεαζόμενων αποθεματικών δεν είναι σαφές, το μόνο μέρος των αποθεματικών που είναι σαφώς ασφαλές από τις δυτικές παρεμβάσεις είναι ο χρυσός (156 δισ. δολάρια) και τα αποθέματα σε γιουάν (CNY) (περίπου 130 δισ. δολάρια), τα οποία είναι πλήρως διαθέσιμα. Η πώληση του χρυσού, όμως, μπορεί να μην είναι τόσο γρήγορη και εύκολη.

Θα μπορούσε η Ρωσία να εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε κάποια αποθεματικά στην Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS), δεδομένου ότι η Ρωσία είναι μέλος της. Ο κίνδυνος είναι βέβαια ότι οι απότομες μειώσεις των αποθεματικών μπορεί να δημιουργήσουν φόβους ότι δεν επαρκούν, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μεγάλες αγορές δολαρίων ΗΠΑ.

«Το πάγωμα των αποθεματικών θα μπορούσε να αποδυναμώσει σημαντικά το ρούβλι, να αυξήσει τους φόβους αθέτησης πληρωμών για κρατικά και εταιρικά ομόλογα και οι υποβαθμίσεις θα οδηγούσαν σε αναγκαστικές πωλήσεις», επισημαίνουν οι αναλυτές της τράπεζας.

Το σοκ στη μεταβλητότητα θα είναι σημαντικό και μπορεί να οδηγήσει σε γενική αποεπένδυση ιδίως στις αναδυόμενες αγορές. Οι ανοδικοί κίνδυνοι για το πετρέλαιο έχουν αυξηθεί και αν η τιμή του μαύρου χρυσού αυξηθεί, οι αμερικανικές μετοχές θα υπονομεύονταν, τα αμερικανικά ομόλογα θα έκαναν ράλι και το δολάριο θα ενισχυόταν, προβλέπει η Citi.

Διαβάστε επίσης:

Moody’s: Τα δύο σενάρια για τις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία

«Σφυροκόπημα» στις αγορές φέρνει ο πόλεμος στην Ουκρανία

Ρωσία: Τα capital controls και η «απάντηση» στις κυρώσεις

Πηγή: politicus.gr