Δείτε εάν σας συμφέρει να εξαγοράσετε πλασματικά έτη για να βγείτε στη σύνταξη

Έως και πέντε φορές ακριβότερα σε σχέση με το παρελθόν κοστίζει πλέον η αναγνώριση πλασματικών ετών ασφάλισης. Δείτε ποιες κατηγορίες ασφαλισμένων έχουν πλέον λόγο να το κάνουν.

Ασύμφορη έχει καταστήσει την εξαγορά πλασματικών ετών ασφάλισης ο νόμος Κατρούγκαλου, καθώς οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν να βγουν ταχύτερα στη σύνταξη καλούνται πλέον να πληρώσουν έως και πέντε φορές ακριβότερα τα λεγόμενα "πλασματικά έτη".

Σημεία –κλειδιά για να αποφασίσετε αν σας συμφέρει να αναγνωρίσετε πλασματικά χρόνια και πόσα αποτελούν :

  • αν οι αιτήσεις αναγνώρισης έχουν υποβληθεί μέχρι 12/5/2016 και αντιμετωπίζονται με το παλιό ευνοϊκότερο καθεστώς
  • αν έχουν υποβληθεί έως 31/12/2016 ειδικά για τους δημοσίους υπαλλήλους οπότε αντιμετωπίζονται με ευνοϊκότερο καθεστώς
  • το ύψος του μισθού σας καθώς το κόστος αναγνώρισης ανεβαίνει ανάλογα με το μισθό ή το εισόδημα . Σημειώνουμε ότι καταργείται η ειδική έκπτωση 50% για την αναγνώριση του χρόνου στρατιωτικής θητείας, με αποτέλεσμα να αυξάνεται αντίστοιχα το σχετικό κόστος για τους υψηλόμισθους.

Οι ασφαλισμένοι μετά την 1/1/1993 μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στους πλασματικούς χρόνους του νόμου 3996 του 2011 – χρόνοι παιδιών, γονικής άδειας, επιδότησης λόγω ασθενείας ή ανεργίας, εκπαιδευτικής άδειας, σπουδών, κύηση ή λοχεία, μαθητείας κ.α. Κατά τα

Με μια πρώτη ματιά , η εξαγορά συμφέρει όσους έχουν μισθό η εισόδημα έως 840 ευρώ το μήνα. Ειδικότερα είναι λύση ανάγκης για τους ασφαλισμένους που θέλουν να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης αναδρομικά με διατάξεις και όρια ηλικίας του 2011 και του 2012 -ώστε συμπληρώνοντας τα εν λόγω όρια εντός του 2017 να αποχωρήσουν- όπως είναι γονείς ανηλίκων στο δημόσιο και μητέρες ανηλίκων στον ιδιωτικό τομέα.

Επίσης συμφέρει εκείνους που μπορούν με τα πλασματικά να συμπληρώσουν εντός του τρέχοντος έτους την πλήρη 40ετία και με ταυτόχρονη συμπλήρωση του 62ου έτους της ηλικίας να συνταξιοδοτηθούν.


Τι ισχύει για τους δημοσίους υπαλλήλους

Στο Δημόσιο, προβλέπεται η δυνατότητα αναγνώρισης έως και δώδεκα πλασματικών ετών.
Οι δημόσιοι υπάλληλοι που πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση έως τις 31/12/2016 πληρώνουν φθηνότερα την εξαγορά.
Όσοι υπέβαλαν η θα υποβάλλουν αίτηση φέτος θα πληρώσουν 10% του τρέχοντος μισθού τους, αντί 6,67% του μισθού του Οκτωβρίου του 2011.
Ωστόσο και πάλι είναι προς όφελός σας η εξαγορά καθώς από του χρόνου το κόστος αυξάνεται σταδιακά μέχρι να φτάσει στο 20% του τρέχοντα μισθού το 2020. Το ελάχιστο μηνιαίο κόστος για τους μισθωτούς είναι 117,2 ευρώ.
Η υποβολή αιτημάτων για εξαγορά πλασματικών στο δημόσιο συμφέρει: γονείς ανηλίκων που με τη χρήση αυτών θεμελιώνουν αναδρομικά 3-5 χρόνια (το διάστημα 2010 - 2012), καθώς και άνδρες στο δημόσιο για τη συμπλήρωση 35ετίας.
• πχ. Δημόσιος υπάλληλος, κατηγορίας ΠΕ, είναι τρίτεκνος. Έχει τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθεί άμεσα, με εξαγορά 5 πλασματικών ετών από τα τέκνα. Οι σημερινές του αποδοχές είναι 1.400,00 ευρώ. Ο εν λόγω ασφαλισμένος με το προηγούμενο καθεστώς, θα πλήρωνε 94,00 ευρώ μηνιαίως. Με το νέο σύστημα, θα χρειαστεί να πληρώσει 280,00 ευρώ για κάθε μήνα. Δηλαδή το κόστος σχεδόν τριπλασιάστηκε.

Τι ισχύει για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα

Οι ασφαλισμένοι του ιδιωτικού τομέα έχουν τη δυνατότητα αναγνώρισης έως και επτά ετών. Ειδικά για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα, η χρήση των πλασματικών πρέπει να συνδυάζει θεμελίωση και προσαύξηση της σύνταξης καθώς η αναγνώριση δεν μπορεί να γίνει μόνο για προσαύξηση της σύνταξης αν τα πλασματικά έτη δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για θεμελίωση. Μάλιστα, αν κάνετε λάθος τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για αναγνώριση πλασματικών χάνονται και δεν επιστρέφονται.
Η εξαγορά συμφέρει κυρίως τις μητέρες ανηλίκων στο ΙΚΑ που συμπληρώνουν με την εξαγορά 5.500 ημέρες αναδρομικά το 2010 ή το 2011 για τη θεμελίωση του δικαιώματος (4-5 χρόνια),
Το κόστος για τις περισσότερες κατηγορίες πλασματικών ετών με το προηγούμενο καθεστώς ήταν στα 168 ευρώ (δηλαδή το 25επλάσιο του ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη το 2015). ,
Με το νέο « τιμολόγιο» ακριβά θα πληρώσουν την εξαγορά οι μισθωτοί με τελευταίο μικτό μισθό πάνω από 840 ευρώ το μήνα. Το κόστος από 168 ευρώ θα ανέβει στα 240 για κάθε μήνα εξαγοράς.
•πχ. Μητέρα, ασφαλισμένη στον ιδιωτικό τομέα, έχει συμπληρώσει 5.300 ημέρες ασφάλισης στο ΙΚΑ μέχρι 31/12/2012. Η συγκεκριμένη ασφαλισμένη θα πρέπει να εξαγοράσει 200 ημέρες σπουδών, προκειμένου να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα. Οι αποδοχές της σήμερα είναι 1.200 ευρώ. Με το προηγούμενο καθεστώς θα χρειαζόταν να καταβάλλει 168,00 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης. Με τη νέα ρύθμιση, θα χρειαστεί να πληρώσει 240,00 ευρώ τον μήνα. Το κόστος εξαγοράς αυξήθηκε σημαντικά.

Τι ισχύει για ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους

Η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των εισφορών για τους επαγγελματίες ασφαλισμένους σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ αυξάνει σημαντικά το κόστος της εξαγοράς πλασματικών ετών καθώς πληρώνουν για αιτήσεις που υπεβλήθησαν από 1/1/2017 και μετά το 20% του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου φορολογικού έτους. Ελάχιστο μηνιαίο κόστος ορίζεται στα 117,2 ευρώ και μέγιστο στα 1.172 ευρώ. Όσοι έχουν διακόψει τη δραστηριότητά τους ή έχουν αλλάξει επάγγελμα και ήταν μισθωτοί το προηγούμενο της αίτησης έτος πληρώνουν το ελάχιστο.
Με το νέο « τιμολόγιο» ακριβά θα πληρώσουν την εξαγορά οι ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι με μηνιαίο φορολογητέο εισόδημα πάνω από 840 ευρώ, το προηγούμενο της αίτησης έτος.
Πάντως η εξαγορά συμφέρει του ασφαλισμένους σε ΕΤΑΑ ή ΟΑΕΕ για τη συμπλήρωση 35ετίας αναδρομικά το 2011 ή το 2012 (εξαγορά 4-5 χρόνων)
Τι ισχύει για ΔΕΚΟ-Τράπεζες
Οι ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ – Τράπεζες και άλλες ειδικές κατηγορίες (π.χ. προσωπικό εδάφους αεροπορικών επιχειρήσεων, ιπτάμενο προσωπικό, ηθοποιοί, τεχνικοί θεάτρου, μουσικοί κ.α.) που θα καταθέσουν αίτηση μέχρι και το 2019 θα πρέπει να πληρώσουν πάνω από το 20% του τελευταίου μισθού τους για κάθε μήνα εξαγοράς.
Ωστόσο η εξαγορά συμφέρει τις μητέρες ανηλίκων σε ΔΕΚΟ - Τράπεζες που συμπληρώνουν αναδρομικά 25ετία το 2011 ή το 2012 (4 ή 5 χρόνια) και μπορούν να βγουν νωρίτερα στη σύνταξη.

Τι ισχύει για τους αγρότες

Μεταβατικό ασφάλιστρο, που για το τρέχον έτος ορίζεται στο 14% επί του μηνιαίου καθαρού εισοδήματος του προηγούμενου χρόνου, θα καταβάλουν οι αγρότες. ) Ετσι συμφέρει η εξαγορά για τους ασφαλισμένους του ΟΓΑ οι οποίοι με τα επιπλέον πλασματικά έτη συμπληρώνουν 40ετία.
Τι ισχύει για τους διπλοαπασχολούμενους
Σε περίπτωση παράλληλης απασχόλησης, ο ασφαλισμένος που επιθυμεί να εξαγοράσει πλασματικά έτη οφείλει να καταβάλει τις απαιτούμενες εισφορές και για τις δύο εργασίες για τις οποίες ασφαλίζεται. Οπότε εξαιτίας της διπλής επιβάρυνσης δε συμφέρει η εξαγορά.

Τι εκπτώσεις δικαιούστε

Αν πληρωθεί όλο το ποσό της εξαγοράς εφάπαξ υπάρχει έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Προσοχή, η έκπτωση ισχύει για κάθε πλήρες έτος. Δηλαδή για εξαγορά 3 ετών και 11 μηνών η έκπτωση είναι 6%. Το κόστος εξαγοράς της στρατιωτικής θητείας διπλασιάζεται καθώς καταργείται η ειδική έκπτωση 50% που ίσχυε μέχρι 12/5/2016 για όσους θεμελίωναν από 1/1/2015 και μετά.

Ποιες είναι οι προυποθέσεις για την εξαγορά πλασματικών ετών

Βασική προϋπόθεση για την αναγνώριση του πλασματικού αυτού χρόνου είναι οι ενδιαφερόμενοι να έχουν συμπληρώσει 3.600 ημέρες ασφάλισης (12 έτη). 
Οι χρόνοι που μπορούν να προσμετρηθούν ή να αναγνωρισθούν, είναι:

- Επιδότηση λόγω ασθένειας (300 μέρες).
-Επιδότηση ανεργίας (300 μέρες).

- Χρόνος σπουδών (ίσος με τα επίσημα ακέραια έτη σπουδών της οικείας σχολής, τα οποία προβλέπονται κατά το χρόνο της αποφοίτησης).

- Χρόνος ανεργίας.

- Χρόνος απουσίας των απασχολούμενων μητέρων από την εργασία τους, λόγω κύησης και λοχείας.

- Χρόνος απεργίας.

- Πλασματικός χρόνος για κάθε παιδί (1 έτος για το πρώτο παιδί, 2 για το δεύτερο και συνολικά 3 έτη, και 5 συνολικά έτη για τρίτεκνη μητέρα).

- Χρόνος μαθητείας, έως ένα έτος.

- Για τους ασφαλισμένους ελεύθερους επαγγελματίες στον Ο.Α.Ε.Ε., ο χρόνος αποδεδειγμένης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, πριν την εγγραφή στα μητρώα του οικείου οργανισμού, εφόσον δεν έχουν καταβληθεί οι αναλογούσες εισφορές (έως πέντε έτη).

Χρόνοι αναγνώρισης και εξαγοράς

Ο χρόνος τον οποίο μπορεί να προσμετρήσει ή να αναγνωρίσει κάθε ασφαλισμένος ανάλογα με το χρόνο συνταξιοδότησής του, κλιμακώνεται ως εξής:

-έως τέσσερα χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2011,

-έως πέντε χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2012,

-έως έξι χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα εντός του 2013 και

-έως επτά χρόνια, για όσους θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα από την 1η Ιανουαρίου του 2014 και μετά.

Δωρεάν αναγνώριση

Δωρεάν μπορούν να αναγνωρισθούν η άδεια λόγω κύησης και λοχείας και οι ημέρες επιδότησης λόγω ασθένειας και τακτικής ανεργίας. Ωστόσο επισημαίνεται ότι αυτοί οι πλασματικοί χρόνοι λαμβάνονται υπόψη, αποκλειστικά για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος λόγω γήρατος και όχι για τον προσδιορισμό του δικαιούμενου ποσού σύνταξης. Λαμβάνονται ωστόσο υπόψη για την εθνική σύνταξη. Αντίστοιχα, χρόνοι που αναγνωρίζονται με εξαγορά συνυπολογίζονται για ποσοστά αναπλήρωσης, συντάξιμες αποδοχές και εθνική σύνταξη