ΔΝΤ : Ανάπτυξη 3,3% το 2021 και 5,4% το 2022 στην Ελλάδα αν δεν συνεχιστεί η πανδημία

Ανάπτυξη 3,3% φέτος, η οποία θα επιταχυνθεί στο 5,4% το 2022 προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν της ολοκλήρωσης της διαβούλευσης για το Άρθρο IV, αν όλα πάνε καλά, αναβιώσει ο τουρισμός και δεν συνεχιστεί η πανδημία. Διαφορετικά τα πράγματα θα είναι εξαιρετικά δύσκολα για την ελληνική οικονομία.

Οι επενδύσεις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, η συσσωρευμένη ζήτηση που χρηματοδοτείται μέσω των αυξημένων καταθέσεων και η αναβίωση του τουρισμού (;;;) αναμένεται να είναι οι βασικοί παράγοντες πίσω από την ανάκαμψη της οικονομίας.

Η μόνιμη ζημιά την οποία θα προκαλέσει η πανδημία στην ελληνική οικονομία προβλέπεται στο 3%, με το Ταμείο να συστήνει στις αρχές να εστιάσουν στη διευκόλυνση της ρύθμισης χρεών και στην επανακατανομή πόρων.

Παράλληλα, το ΔΝΤ τονίζει ότι σημαντικές αβεβαιότητες και ρίσκα εξακολουθούν να επιβαρύνουν τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Ενώ το εμβολιαστικό πρόγραμμα συνεχίζει με ρυθμούς υψηλότερους του ευρωπαϊκού μέσου όρου, εντούτοις μία πιο παρατεταμένη πανδημία θα πρόσθετε σημαντικά ρίσκα για όλους τους κλάδους της οικονομίας.

Επιπλέον, η αβεβαιότητα γύρω από την έκταση των δανείων που θα καταστούν μη εξυπηρετούμενα λόγω της πανδημίας, θα μπορούσε να επηρεάσει τα σχέδια των τραπεζών για τις τιτλοποιήσεις και να περιορίσει την πιστωτική επέκταση.

Άλλοι κίνδυνοι εντοπίζονται στην ενδεχομένως ασθενέστερη των προβλέψεων απορρόφηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης ή στην αντιστροφή των ευνοϊκών χρηματοοικονομικών συνθηκών που επικρατούν στην παγκόσμια οικονομία και στην εμφάνιση γεωπολιτικών ρίσκων.

Σε κάθε περίπτωση, το Ταμείο εκτιμά ότι το ελληνικό χρέος παραμένει βιώσιμο μεσοπρόθεσμα, ενώ το μεγάλο μαξιλάρι ρευστότητας της κυβέρνησης και η ενεργή διαχείριση των υποχρεώσεων μετριάζουν το ρίσκο αναχρηματοδότησης.

Πάντως, η ικανότητα της Ελλάδας να εξυπηρετήσει το χρέος της σε ένα πιθανό σοβαρό σοκ εξαρτάται από τη συνέχιση της ευρωπαϊκής στήριξης, επισημαίνεται.