Οι ΗΠΑ προχωρούν σε εμπάργκο του ρωσικού πετρελαίου

Σε μια απόφαση που είναι σίγουρο πως θα πυροδοτήσει αλυσιδωτές αντιδράσεις στην πετρελαϊκή αγορά και συνολικά στις διεθνείς αγορές, προχώρησαν οι ΗΠΑ. Ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου στις ΗΠΑ.

Το εμπάργκο θα περιλαμβάνει ρωσικό πετρέλαιο, υγροποιημένο φυσικό αέριο και άνθρακα. Ο Τζο Μπάιντεν είχε τα τελευταία 24ωρα διαδοχικές συνομιλίες με ευρωπαίους ηγέτες, σε μια προσπάθεια να του πείσει να προχωρήσουν από κοινού στο ενεργειακό εμπάργκο προς τη Ρωσία.

Σύμφωνα με το Bloomeberg, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης συζήτησαν με εκπροσώπους της αμερικανικής βιομηχανίας πετρελαίου και φυσικού αερίου την περασμένη εβδομάδα για το πώς μια απαγόρευση θα μπορούσε να επηρεάσει τους Αμερικανούς καταναλωτές και τις παγκόσμιες ενεργειακές προμήθειες, καθώς βουλευτές και των δύο κομμάτων προσπαθούν να προωθήσουν τα νομοσχέδια που θα απαγορεύουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου.

Η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής, Νάνσι Πελόζι, είπε ότι η Βουλή «διερευνά ισχυρή νομοθεσία» που θα απαγορεύει την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου και ενεργειακών προϊόντων, μεταξύ άλλων μέτρων για την απομόνωση της Ρωσίας από την παγκόσμια οικονομία. Η πίεση για δράση αυξήθηκε όταν ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τους νομοθέτες να απαγορεύσουν την εισαγωγή ρωσικού πετρελαίου κατά τη διάρκεια συνομιλίας το Σάββατο.

Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας κατέγραψε άνοδο άνω του 5% αφού έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ετοιμάζεται να ανακοινώσει εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης.

Η πιθανότητα να απαγορευτούν οι εισαγωγές στις ΗΠΑ, τη χώρα που είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, ώθησε την τιμή του Μπρεντ στα 129,92 δολάρια το βαρέλι (+5,45%) γύρω στις 16.30 (ώρα Ελλάδας) στο Παρίσι.

 

CEO Chevron: Αναζωπύρωση συζητήσεων για EastMed

Ακρίβεια: Ο πόλεμος ανεβάζει στα ύψη ψωμί, καύσιμα, ενέργεια

Ζελένσκι: «Εγγυήτρια δύναμη για την ασφάλεια της Ουκρανίας η Τουρκία»

 

Πηγή: politicus.gr