Έχετε τα προσόντα να γίνετε επιχειρηματίας;

Τι χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει μία πετυχημένη επιχείρηση; Το ερώτημα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον σήμερα σε μία εποχή όπου όχι μόνον δοκιμάζονται οι υφιστάμενοι επιχειρηματίες από τη κρίση, αλλά και οι εργαζόμενοι που χάνουν την απασχόλησή τους ή οι νέοι που δεν βρίσκουν εργασία σκέφτονται συχνά-πυκνά να ξεκινήσουν μία δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Τι χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει μία πετυχημένη επιχείρηση ; Το ερώτημα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον σήμερα σε μία εποχή όπου όχι μόνον δοκιμάζονται οι υφιστάμενοι επιχειρηματίες από τη κρίση, αλλά και οι εργαζόμενοι που χάνουν την απασχόλησή τους ή οι νέοι που δεν βρίσκουν εργασία σκέφτονται συχνά-πυκνά να ξεκινήσουν μία δική τους επιχειρηματική δραστηριότητα.

Μόνο που συνήθως οι προσανατολισμοί τους αυτοί αφορούν – όπως χαρακτηριστικά λέγεται – επιχειρηματική δραστηριότητα «ανάγκης» και όχι «ευκαιρίας». Τάση ιδιαίτερα έντονη στην Ελλάδα όπου εκτός από την μερική και άτυπη απασχόληση ή την υποαπασχόληση, ανθεί η αυτοαπασχόληση με μικρά, ωστόσο, περιθώρια επιτυχίας.


Βεβαίως, θα ήταν λάθος να αναζητήσει κανείς το υπόδειγμα του τέλειου επιχειρηματία – ακόμη και ο Μπιλ Γκέϊτς διαπράττει σφάλματα – όμως υπάρχει ένας αριθμός προσωπικών ιδιοτήτων οι οποίες βοηθούν σημαντικά στην οικοδόμηση μιας επιτυχημένης επιχείρησης. Εάν,λοιπόν, διαθέτετε τις περισσότερες από τις παρακάτω ιδιότητες, τότε μάλλον αξίζει να ασχοληθείτε σοβαρά με το ‘επιχειρείν’. Συγκεκριμένα, πρέπει να μπορείτε :

Να επιλέγετε κατάλληλους συνεργάτες και να αναθέτετε σε τρίτους υπευθυνότητες. Ανεξάρτητα από το πόσο έξυπνος και ενεργητικός είστε, είναι λάθος να προσπαθείτε να παρακολουθείτε το κάθε πράγμα στην λεπτομέρειά του. Εκτός και εάν κινείσθε αποκλειστικά μόνος, οφείλετε να εμπιστευτείτε τους υπαλλήλους σας στο να κάνουν τη δουλειά που τους αναλογεί προκειμένου να μπορέσετε εσείς να διευθύνετε την επιχείρηση.

Να είστε και δάσκαλος. Προκειμένου να αναθέτετε εργασίες με επιτυχία, χρειάζεστε ασφαλώς ανθρώπους με ικανότητες, αλλά μάλλον θα απαιτηθεί να μάθουν πολλές από αυτές τις ικανότητες από εσάς.

Να έχετε δικά σας κίνητρα για εργασία. Ως ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης, δεν θα έχετε αφεντικό από πάνω σας να σας λέει πότε θα δουλέψετε. Εάν αυτό αποτελεί πρόβλημα, τότε διατηρήστε ή αναζητείστε την προηγούμενη μισθωτή σας απασχόληση.

Να δουλεύετε με αριθμούς. Θα πρέπει να δαπανάτε ένα σημαντικό τμήμα του χρόνου σας προκειμένου να παρακολουθείτε τη πορεία των χρηματοροών σας (δαπάνες, έσοδα, φόροι κλπ). Εννοείται, λοιπόν, πως μία φοβία με τα μαθηματικά δεν πρόκειται να βοηθήσει.

Να μην ενοχλείστε κάνοντας λάθη. Γιατί θα κάνετε αρκετά. Το κόλπο είναι να μαθαίνει κανείς από αυτά και να προχωρά. Δεν μπορεί ο καθένας να το κάνει αυτό με ευκολία.

Να σας αρέσει να εργάζεσθε. Αντίθετα με τον μύθο, δεν χρειάζεστε να είσαστε εργασιομανής για να ξεκινήσετε με επιτυχία μία επιχείρηση. Πολλοί επιχειρηματίες βρίσκουν περισσότερο ορθολογικό να καθιερώσουν έναν λελογισμένο ρυθμό εργασίας, τέτοιον που να τους επιτρέπει να ισορροπήσουν ανάμεσα στη δουλειά και την προσωπική ζωή τους. Με αυτό σαν βάση, μη ξεκινάτε μία επιχείρηση εάν δεν απολαμβάνετε την εργασία που αυτή συνεπάγεται. Είναι σίγουρο πως αυτή θα είναι τουλάχιστον αρκετή.

Να μην σας πειράζουν οι πωλήσεις. Γιατί βεβαίως θα χρειαστεί να πουλήσετε προϊόντα στους πελάτες. Όπως θα απαιτηθεί να πουλήσετε τις προοπτικές της επιχείρησής σας στους δανειστές και χρηματοδότες της. Τέλος, θα χρειαστεί να πείσετε εν δυνάμει απασχολούμενους να αποδεχθούν να εργασθούν στην εταιρία σας αντί να προτιμήσουν έναν ανταγωνιστή σας.

Να μην παραιτήστε εύκολα. Θα αντιμετωπίσετε εμπόδια που μπορεί να αποτελέσουν φραγμό για μερικούς ανθρώπους. Θα έχετε περισσότερη επιτυχία εάν είστε ο τύπος του ανθρώπου που απολαμβάνει παρόμοιες προκλήσεις. Μία στάση ενθουσιασμού βοηθά. Θα σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε την αβεβαιότητα που αποτελεί μέρος κάθε επιχειρηματικής περιπέτειας.

Βεβαίως, οι ιδιότητες αυτές κρίνονται απαραίτητες για μία επιτυχή επιχειρηματική σταδιοδρομία. Θα λέγαμε όμως πως είναι αναγκαίες αλλά όχι και ικανές συνθήκες.

Γιατί ακόμα και αν καλύπτετε όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, δύσκολα θα προχωρήσετε χωρίς μια σαφή, ενδιαφέρουσα και εάν είναι δυνατόν καινοτόμο επιχειρηματική ιδέα να εφαρμόσετε και πως έχετε σκεφθεί τον τρόπο χρηματοδότησης της.