«Ψυχρολουσία» με την Επιστρεπτέα Προκαταβολή – Η ακρίβεια δεν την επιστρέφει

 

Η πολυαναμενόμενη ανάρτηση με τα εκκαθαριστικά των ποσών που πρέπει να επιστραφούν από την Επιστρεπτέα Προκαταβολή έγινε χθες με το ύψος του λογαριασμού που βεβαιώθηκε να φθάνει τα 3 δισ. ευρώ. Ωστόσο στο Γενικό Λογιστήριο υπάρχει η εκτίμηση ότι μόλις 2,3 δισ. ευρώ θα έρθει στα ταμεία.

Κι αυτό γιατί υπάρχει η έκπτωση του 15% με την εφάπαξ εξόφληση. Βέβαια και κάποιοι επαγγελματίες ενδεχομένως να μην καταφέρουν να αποπληρώσουν το ποσό της οφειλής λόγω των βάρους της ενεργειακής ακρίβειας που παγώνει την ζήτηση και περιορίζει την ρευστότητα τους.

Ούτως ή άλλως πολλοί οι οποίοι δυσκολεύονται από άποψη ρευστότητας και είδαν του λογαριασμούς τους στο taxis με τα «μπιλιετάκια» είχαν μια πρώτη ψυχρολουσία. Έστω κι αν ήταν γνωστό ότι μέσα στο μήνα θα γινόταν η ανάρτηση η ύπαρξη πολλών υποχρεώσεων πληρωμών δημιουργεί ζήτημα.

Οι δόσεις

Να σημειωθεί ότι προβλέπονται 96 δόσεις και εφόσον δεν δοθεί νέα παράταση το μισό εκατομμύριο των υπόχρεων που έλαβαν ενισχύσεις από τους εφτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής έχουν περιθώριο έως τις 29 Ιουλίου να καταβάλλουν για την πρώτη δόση.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, οφειλή για την επιστρεπτέα προκαταβολή βεβαιώθηκε συνολικά σε 605.530 ΑΦΜ.

Χθες αναρτήθηκαν τα ειδοποιητήρια για 559.753 Α.Φ.Μ., ενώ 2.406 Α.Φ.Μ. απαλλάσσονται από την υποχρέωση επιστροφής του επιστρεπτέου ποσού ως πυρόπληκτοι. Για τους υπόλοιπους 43.371 Α.Φ.Μ. η βεβαίωση θα πραγματοποιηθεί τις επόμενες ημέρες κατόπιν επανελέγχου των στοιχείων τους.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις μπορούν να βρουν τις ειδοποιήσεις για την καταβολή του επιστρεπτέου ποσού στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ myAADE, στην επιλογή Μητρώο & Επικοινωνία / e-Κοινοποιήσεις.

Εφάπαξ καταβολή

Οσοι ενισχύθηκαν την περίοδο της πανδημίας με τα ποσά της επιστρεπτέας προκαταβολής θα πρέπει μέχρι τέλος Ιουλίου 2022 να αποφασίσουν εάν θα εξοφλήσουν εφάπαξ την οφειλή προκειμένου να κερδίσουν έκπτωση φόρου 15% ή θα ακολουθήσουν τις 96 ισόποσες άτοκες δόσεις.

Για καθεμιά επιστρεπτέα προκαταβολή που έχει λάβει ο επαγγελματίας ή η επιχείρηση έχει εκδοθεί διαφορετική ταυτότητα οφειλής. Αυτό σημαίνει ότι εάν μια επιχείρηση είχε ενταχθεί και στους εφτά κύκλους της επιστρεπτέας προκαταβολής και είχε λάβει εφτά κρατικά δάνεια βλέπει στον λογαριασμό της στην ψηφιακή πύλη της ΑΑΔΕ εφτά διαφορετικές ταυτότητες οφειλής.

Παραδείγματα

Σε αυτήν την περίπτωση η επιχείρηση ή ο επιτηδευματίας μπορεί να επιλέξει να εξοφλήσει εφάπαξ κάποια από τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις υπόλοιπες να τις εξοφλήσει σε 96 άτοκες δόσεις ή σε 8 χρόνια. Ετσι για οφειλή 10.000 που θα εξοφληθεί σε μία δόση ο υπόχρεος θα γλυτώσει 1.500 ευρώ και θα επιστρέψει στο κράτος 8.500 ευρώ. Αν η αποπληρωμή γίνει σε 96 δόσεις θα καταβάλλει κάθε μήνα 104 ευρώ.

Για οφειλή 30.000 ευρώ το όφελος με την εφάπαξ εξόφληση είναι 4.500 ευρώ και το χρέος περιορίζεται στα 25.500 ενώ η μηναία δόση ανέρχεται σε 313 ευρώ. Για οφειλή 50.000 ευρώ η εφάπαξ εξόφληση μειώνει το ποσό κατά 7.500 ευρώ στα 42.500 ευρώ, ενώ η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 521 ευρώ.

Οφειλή 70.000 ευρώ με την έκπτωση μειώνεται κατά 10.500 ευρώ στα 59.500 ευρώ ενώ η μηνιαία δόση διαμορφώνεται στα 729 ευρώ και οφειλή 100.000 ευρώ μειώνεται αντίστοιχα κατά 15.000 ευρώ στα 85.000 ευρώ και η μηνιαία δόση ανέρχεται σε 1.042 ευρώ.

Έλεγχος

Στο μεταξύ πάνω από 43.000 επιχειρήσεις αναμένεται να μπουν στο μικροσκόπιο της ΑΑΔΕ. Στόχος είναι η πιστοποίηση ότι τήρησαν τα κριτήρια με τους όρους για την απασχόληση και την πτώση του τζίρου και βέβαια ο εντοπισμός κρουσμάτων παράνομης είσπραξης των φθηνών κρατικών δανείων με πλασματικές δηλώσεις ή με μη τήρηση της ρήτρας για την απασχόληση.

Οι επαγγελματίες και οι επιχειρήσεις που μετά από τους ελέγχους διαπιστωθεί ότι παραβίασαν τους προβλεπόμενους από το νόμο όρους και προϋποθέσεις θα κληθούν να επιστρέψουν άμεσα τα ποσά των ενισχύσεων και μάλιστα εντόκως από την ημέρα χορήγησης τους.

Ειδήσεις σήμερα

Δεν πιστεύουν τον Μητσοτάκη τα κόμματα της αντιπολίτευσης για εκλογές στο τέλος της τετραετίας – Ετοιμάζονται για κάλπες

Plan B Μητσοτάκη για αυτοδυναμία: Αλλαγή εκλογικού νόμου

Τσίπρας σε Πρόεδρο Επιτροπής Εξωτερικών Κογκρέσου: Δυσφορία για F16- Όχι σε νέα κούρσα εξοπλισμών

Πηγή: politicus.gr