Είναι το bitcoin έτοιμο να βγει από το τέλμα;

Το bitcoin είναι διαπραγματεύσιμο σε αρκετά περιορισμένο εύρος τιμών τον τελευταίο καιρό. Θα μπορούσε το χαμηλό πολλών μηνών του τεχνικού δείκτη τάσης για το κρυπτονόμισμα να προμηνύει την επερχόμενη άνοδό του;

Το πιο υποσχόμενο κρυπτονόμισμα του πλανήτη κατά κύριο λόγο διαπραγματεύεται μεταξύ 30.000 και 42.000 δολαρίων από τα τέλη Μαΐου και μετά, σύμφωνα με τα στοιχεία της CoinDesk.

Προσφάτως, ο δημοσιογράφος της CoinDesk, Omkar Godbole, αναφέρθηκε στις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, δίνοντας έμφαση σε έναν συγκεκριμένο τεχνικό δείκτη:

"Το εύρος της ζώνης Bollinger, μέτρο διακύμανσης της τιμής, που υπολογίζεται διαιρώντας τη διαφορά μεταξύ των ζωνών Bollinger με τον μέσο όρο 20 ημερών της τιμής του κρυπτονομίσματος, έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο 2,5 μηνών, ήτοι στο 0,15”, σημείωσε.

Ομοίως, τα χαμηλά του δείκτη καταγράφηκαν πριν τη σημαντική αύξηση της μεταβλητότητάς του, πρόσθεσε ο Godbole.

Το εύρος ζώνης Bollinger

Ωστόσο, ένα χαμηλό εύρος ζώνης Bollinger δεν σηματοδοτεί, από μόνο του, την επερχόμενη άνοδο, σημειώνουν οι αναλυτές.

"Ο δείκτης Bollinger Bands παρουσιάζει την αστάθεια της αγοράς ενώ η μείωση του εύρους ζώνης Bollinger είναι ένας τρόπος οπτικοποίησης του περιορισμού της μεταβλητότητας τις τελευταίες εβδομάδες”, αναφέρει ο David Keller, επικεφαλής στρατηγικής αγορών στην StockCharts.com.

"Γενικά, οι περίοδοι μειωμένης μεταβλητότητας συνήθως προηγούνται της ανόδου των τιμών. Το είδαμε αυτό στην περίπτωση του bitcoin, με τις στενές ζώνες Bollinger Bands τον Οκτώβριο 2020 και τον Δεκέμβριο του 2020, πριν από τις σημαντικές αυξήσεις της τιμής του, όπως και τον Απρίλιο του 2021, στην κορυφή που κατέγραψε το Bitcoin”.

"Το εύρος της ζώνης Bollinger είναι ένας καλός δείκτης μέτρησης για το πόσο καιρό, ή πόσο επώδυνο, έχει γίνει ένα εύρος συναλλαγών. Η κατρακύλα του εύρος της ζώνης Bollinger για το bitcoin στο 0,15, αποτελεί την αριθμητική απεικόνιση της απραγίας που διέπει του εμπόρους bitcoin”, σχολιάζει επίσης ο William Noble, επικεφαλής τεχνικός αναλυτής της ερευνητικής πλατφόρμας Token Metrics.

"Το εύρος της ζώνης Bollinger ορισμένες φορές μπορεί να καταρρεύσει και να παραμένει σε χαμηλά επίπεδα για έως και έναν μήνα”, αναφέρει, αν και προσθέτει ότι "το χαμηλό εύρος της ζώνης δεν εγγυάται ότι αυτή η κατάσταση θα λήξει σύντομα”

Πρόσθετοι δείκτες

Στο πλαίσιο της παρατήρησης του εύρους ζώνης Bollinger, οι αναλυτές της αγοράς μπορούν να αποκτήσουν σημαντικά καλύτερη οπτική από την παρακολούθηση και άλλων τεχνικών δεικτών, αναφέρει ο Noble.

"Όταν χρησιμοποιεί κανείς τον δείκτη Bollinger Bands, αναζητά τυχόν κεριά αντιστροφής”, σημειώνει.

"Αν οι ‘αρκούδες’ (σ.μ. αυτοί που προβλέπουν υποχώρηση της αγοράς) προσπαθήσουν και αναγκάσουν την αγορά να κινηθεί χαμηλότερα, αλλά οι ‘ταύροι’ καταφέρουν με αποτελεσματική αντεπίθεση την ίδια μέρα, τότε αυτό αποτελεί σημάδι ότι οι ταύροι έχουν τον έλεγχο της αγοράς και το στενός εύρος θα μπορούσε να τερματιστεί”. "Το ίδιο ισχύει για το αντίστροφο”, εξηγεί ο Noble.

"Για παράδειγμα, εάν το bitcoin διαπραγματεύεται σε στενός εύρος και ξαφνικά υπάρχει μια καθοδική διάσπαση λόγω ενός προβλήματος στην χρηματιστηριακή αγοράς, το ξαφνικό σοκ της καθοδικής κίνησης μπορεί να ωθήσει τους ‘ταύρους’ να αναζητήσουν καταφύγιο”, προσθέτει.

Η Katie Stockton, ιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της Fairlead Strategies, LLC, συνηγορεί: "Πάντοτε πρέπει να διασταυρώνεις οποιαδήποτε μοντέλο και με άλλους δείκτες”. 

Σημειώνεται, πάντως, ότι όταν ο δείκτης Bollinger Bands "συρρικνώνεται, είναι η ώρα να παρακολουθεί κανείς πιο προσεκτικά την αγορά”.
Σημείωσε ότι όταν η Bollinger συγκροτεί "συμβόλαιο, ήρθε η ώρα να 

"Επομένως, θα παρακολουθούσα τον κινητό μέσο όρο των 50 ημερών και το επίπεδο των 30.000 δολαρίων για μια ανοδική/καθοδική διαφυγή, με πιθανότερη την ανοδικό (στην περίπτωσή μου) για να αποκτήσει εικόνα αν η αγορά είναι υπεραγορασμένη ή υπερπουλημένη”.

Η Stockton, ωστόσο, δεν ήταν η μόνη που μίλησε για πιθανή καθοδική διαφυγή. Ο Keller, επίσης, ανέφερε επίσης ότι η αγορά ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων μπορεί να βιώσει μια καθοδική κίνηση στο προσεχές μέλλον.

"Συνοψίζοντας, η διαγραμματική απεικόνιση του bitcoin παραμένει σε τροχιά πώλησης, καταγράφοντας χαμηλότερες κορυφές και περιορισμένη δυναμική μέχρι στιγμής το 2021”, επισημαίνει.

"Το bitcoin παραμένει κάτω από τον μειούμενο κινητό μέσο όρο των 50 ημερών από τον Μάιο, καταδεικνύνοντας τη συνολική αδυναμία των τιμών. Οι στενές ζώνες Bollinger Bands υποδηλώνουν ότι μια ανοδική διαφυγή βρίσκονται στον ορίζοντα, αλλά τα μοτίβα υποδηλώνουν ότι η διαφυγή πιθανότατα δεν θα είναι σημαντική”, προσθέτει.

"Το επίπεδο των 30.000 δολαρίων αναμένεται να παραμένει σημαντικό επίπεδο στήριξης, ενώ μια καθοδική διάσπασή του θα μπορούσε να ανοίξει τον δρόμο για την επόμενη στήριξη που βρίσκεται στο επίπεδο των 27.000 δολαρίων”, επισημαίνει ο Keller.

[σ.σ.: Η επένδυση σε κρυπτονομίσματα ή ψηφιακά νομίσματα είναι εξαιρετικά κερδοσκοπική και η αγορά είναι σε μεγάλο βαθμό ανεξέλεγκτη. Όποιος το σκέφτεται θα πρέπει να είναι έτοιμος να χάσει ολόκληρη την επένδυσή του. Είμαι κάτοχος bitcoin, bitcoin cash, litecoin, ether και EOS].