«Εκρηκτική» συνάντηση Σταϊκούρα - Τραπεζών για τους δανειολήπτες: «Ανταλλάσσαμε μπινελίκια επί 2 ώρες»

 

Στα όρια φαίνεται πως έφτασαν ο Χρήστος Σταϊκούρας και οι εκπρόσωποι των Τραπεζών, κατά τη σημερινή τους συνάντηση, σύμφωνα με ενημέρωση που έκανε σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Οικονομικών, ο οποίος όμως, εξέφρασε μία αισιοδοξία ως προς το ότι θα βρεθεί τελικώς λύση.

Ο υπουργός Οικονομικών έχει ζητήσει από τις συστημικές τράπεζες να τροποποιήσουν την πολιτική των επιτοκίων τους, σε δάνεια και καταθέσεις, με δεδομένο τόσο την αύξηση του πληθωρισμού όσο και την αύξηση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Ο ίδιος χαρακτήρισε  δύσκολες τις διαπραγματεύσεις,  παραδεχόμενος ότι η συζήτηση αυτή σε κάποιες φάσεις της έγινε σε κακό κλίμα.

Ο κ. Σταϊκούρας έκανε λόγο πάντως για «μερική ικανοποίηση» από το αποτέλεσμα της «δύσκολης» διαπραγμάτευσης. «Σώζουμε 30.000 συμπατριώτες μας», είπε ο υπουργός Οικονομικών, σημειώνοντας ότι άμεσα οι τράπεζες θα ανακοινώσουν ότι θα καλύψουν το ήμισυ της αύξησης της δόσης δανείου για 30.000 δανειολήπτες οι οποίοι ανήκουν στην ευάλωτη ομάδα πολιτών.  Η πρόταση των τραπεζών είναι το μέτρο να ισχύσει για ένα 12μηνο. Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο υπουργός Οικονομικών, την Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, επί του προϋπολογισμού.

«Θα ωφεληθούν οι δανειολήπτες που ορίζονται ευάλωτοι, με βάση τη νομοθεσία. Θα είναι 30.000 δανειολήπτες», είπε ο υπουργός Οικονομικών που επισήμανε ότι δεν υπάρχει καμία άλλη χώρα στην Ευρώπη που να κάνει κάτι ανάλογο, με εξαίρεση την Ισπανία η οποία κάλεσε εθελοντικά όποια τράπεζα θέλει, να βοηθήσει. Σημαντικό, είπε επίσης ο κ. Σταϊκούρας, είναι ότι οι τράπεζες θα ανακοινώσουν την απόφαση τους αυτή, χωρίς να επηρεαστεί ο κρατικός προϋπολογισμός. Και αυτό, γιατί κάτι τέτοιο θα μπορούσε να οδηγήσει σε ζητήματα με τον SSM και την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Στο τραπέζι της συζήτησης με τις τράπεζες τέθηκε και το ζήτημα των προμηθειών και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, για τον οποίο ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι 500 πολίτες, το τελευταίο 20ημερο, πήραν ρύθμιση. Η επόμενη συνάντηση με τις τράπεζες τοποθετείται στις αρχές του νέου χρόνου.

«Επί δύο ώρες μπινελικονόμασταν. Είμαι ικανοποιημένος στον βαθμό που οι τράπεζες έφτασαν στα όρια τους. Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά απέχουμε ακόμα. Σώζουμε κάποιους, δεν μπορώ να σώσω παραπάνω. Είναι λύση για αρκετούς δανειολήπτες, περίπου 30.000. Ήταν και αυτή κακή συζήτηση, διότι συνεχίζω να πιέζω, ώστε να γίνουν εμπροσθοβαρώς πιο ενεργοί. Στις αρχές της επόμενης χρονιάς η επόμενη συνάντηση», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Σταϊκούρας αναφερόμενος σε πληροφορίες για επέκταση του επιδόματος των 600 ευρώ είπε ότι «δεν θα το πάρουν άλλοι», γνωστοποίησε ωστόσο ότι «τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων θα πληρωθούν  εκτός έδρας και νυχτερινά».

Πηγή: politicus.gr