EKT: Γιατί η ενίσχυση του ευρώ τρομάζει τους οικονομολόγους

Οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας αρχίζουν να προβληματίζονται, καθώς η ταχεία ανατίμηση του ευρώ ενδέχεται να παρεμποδίσει τις προσπάθειες συγκράτησης του πληθωρισμού στο 2%.
Καθώς το ευρώ πλησιάζει το μεγαλύτερο σερί ενίσχυσης των τελευταίων δύο δεκαετιών, το ζήτημα απασχόλησε και την ετήσια συνάντηση της ΕΚΤ στη Σίντρα της Πορτογαλίας. Ο αντιπρόεδρος της Τράπεζας, Λουίς ντε Γκίντος, τόνισε ότι μια ισοτιμία άνω των 1,20 δολαρίων θα προκαλούσε προβληματισμό.
Μέχρι τότε, «μπορούμε να το αγνοήσουμε σε κάποιο βαθμό», ανέφερε στη Francine Lacqua του Bloomberg Television. «Οτιδήποτε πέρα από αυτό το σημείο θα ήταν πολύ πιο περίπλοκο».
Η ενίσχυση του ευρώ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στην αποδυνάμωση του δολαρίου, καθώς οι εμπορικές πολιτικές του Ντόναλντ Τραμπ κλονίζουν την εμπιστοσύνη των αγορών, ωθώντας τους επενδυτές μακριά από τις ΗΠΑ. Αρχικά, αυτή η μετατόπιση θεωρήθηκε θετική, όχι μόνο λόγω της αντιπληθωριστικής της επίδρασης, αλλά και ως ευκαιρία ενίσχυσης του ρόλου του ευρώ στη διεθνή οικονομία.
Το ερώτημα πλέον είναι πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει το νόμισμα. Οι αγορές προβλέπουν ότι το όριο που έθεσε ο Guindos θα αγγίξει το 2026.
«Παρατηρείται μια τάση επανεξισορρόπησης, ιδίως από Ευρωπαίους – αλλά και διεθνείς – επενδυτές προς το ευρώ», δήλωσε ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Φίλιπ Λέιν, στο CNBC. «Μέχρι στιγμής, η ενίσχυση φαίνεται διατηρήσιμη, αλλά φυσικά περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τις εξελίξεις».
Η αυξημένη συχνότητα αναφορών στο ευρώ – συχνά πέρα από τη συνηθισμένη γραμμή της ΕΚΤ ότι το νόμισμα αποτελεί μόνο έναν από τους πολλούς παράγοντες που λαμβάνονται υπόψη και ότι δεν υπάρχει στόχος συγκεκριμένης ισοτιμίας – δείχνει ότι τουλάχιστον ορισμένα μέλη της Τράπεζας αρχίζουν να νιώθουν όλο και πιο άβολα.
«Αν και δεν θέλουν ακόμη να το παραδεχτούν, το ισχυρό ευρώ γίνεται ολοένα και πιο ανησυχητικό», σχολίασε ο Carsten Brzeski, επικεφαλής μακροοικονομικής ανάλυσης της ING. «Αν συνεχιστεί η ενίσχυση, δεν θα ενισχύσει μόνο τις αποπληθωριστικές πιέσεις, αλλά και τον κίνδυνο οικονομικής ζημιάς για τον ήδη δοκιμαζόμενο εξαγωγικό τομέα – γεγονός που ενδεχομένως να δικαιολογήσει περαιτέρω μειώσεις επιτοκίων».
Mε πληροφορίες από Bloomberg και CNBC