EKT: Νέα μείωση επιτοκίων και νέο «τύπωμα χρήματος»

Μείωση του βασικού επιτοκίου καταθέσεων στο -0,5% και επαναφορά του προγράμματος αγοράς ομολόγων (QE) ύψους 20 δισ. αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να τονώσει την οικονομία της ευρωζώνης.

Σημειώνεται ότι η μείωση του επιτοκίου είναι μικρότερη από τις εκτιμήσεις της αγοράς (20 μονάδες βάσης), καθώς και το ύψος του νέου QE, με τους οικονομολόγους να ανέμεναν 30 δισ. μηνιαίως.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ:

Το επιτόκιο καταθέσεων θα μειωθεί κατά 10 μονάδες βάσης στο -0,50%. Το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης και το επιτόκιο της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης θα παραμείνουν αμετάβλητα στα τρέχοντα επίπεδα 0,00% και 0,25% αντίστοιχα. Τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε αυτό το επίπεδο έως ότου ο πληθωρισμός διαμορφωθεί σε συμφωνία με το στόχο της ΕΚΤ, κοντά αλλά κάτω από 2%.

Οι αγορές ομολόγων θα ξαναρχίσουν στο πλαίσιο του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων (QE), ύψους 20 δισ. ευρώ μηνιαίως, από την 1η Νοεμβρίου. Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει ότι το QE θα διαρκέσει για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί, ώστε να ενισχυθεί ο ευνοϊκότερος αντίκτυπος της νομισματικής πολιτικής.

Επιπλέον, η ΕΚΤ ανακοίνωσε αλλαγές στα φθηνά δάνεια προς τις τράπεζες (TLTRO) για «να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων». Η διάρκεια των TLTRO θα παραταθεί από δύο σε τρία χρόνια.