ΕΚΤ: Θα στηρίξουμε την Ελλάδα με νέα ομόλογα αν χρειαστεί

Επαναλαμβάνει η ΕΚΤ την πρόθεσή της να στηρίξει την Ελλάδα, που δεν διαθέτει επενδυτική βαθμίδα, αν αυτό κριθεί απαραίτητο, όπως αναφέρει το Euro2day.

Οπως επισημαίνει, σε περίπτωση «κατακερματισμού» της αγοράς οι επανεπενδύσεις μέσω του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων που εφάρμοσε για την πανδημία (PEPP) μπορούν να προσαρμόζονται με ευελιξία ανά πάσα στιγμή, ανάλογα με το χρόνο, τις κατηγορίες περιουσιακών στοιχείων και τις δικαιοδοσίες.

Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει την αγορά ομολόγων που εκδίδονται από την Ελληνική Δημοκρατία πέρα και πάνω από τις επανεπενδύσεις από τίτλους που κατέχει, προκειμένου να στηριχθεί η ελληνική οικονομία ενώ ανακάμπτει από τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Αμετάβλητα τα επιτόκια 

Στα ίδια επίπεδα διατήρησε τα επιτόκια στην ευρωζώνη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα σε 0,00%, 0,25% και -0,50% αντιστοίχως.

Περισσότερες αγορές ομολόγων 

Η κεντρική τράπεζα ανακοίνωσε αυξημένες αγορές ομολόγων με βάση το πρόγραμμα APP τους επόμενους μήνες. Ειδικότερα, όπως αναφέρει, οι μηνιαίες αγορές θα ανέλθουν σε 40 δισ. ευρώ τον Απρίλιο, 30 δισ. ευρώ το Μάιο και 20 δισ. ευρώ τον Ιούνιο. Σημειώνεται ότι στην τελευταία ανακοίνωση η τράπεζα έκανε λόγο για μηνιαίες αγορές 20 δισ. ευρώ.  

Οπως αναφέρει, ο υπολογισμός των καθαρών αγορών το τρίτο τρίμηνο θα εξαρτηθεί από τα μακροοικονομικά δεδομένα.  

Πηγή: politicus.gr