Ελάφρυνση στις Επιστρεπτέες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ στο νέο πακέτο στήριξης

Μεταφορά φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου στο τέλος της χρονιάς και κούρεμα του ποσού που θα επιστραφεί από τις Επιστρεπτέες Ι, ΙΙ και ΙΙΙ, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός. Τι περιλαμβάνει το συνολικό πακέτο.

Κούρεμα στους τρεις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής των 3 δισ. ευρώ, σε συνάρτηση με την πτώση τζίρου το 2020 ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός μαζί με δέσμη παρεμβάσεων που αφορά την επιδότηση παγίων δαπανών, την επιδότηση δόσης επιχειρηματικών δανείων και τη μετάθεση ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις, στους τρεις πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής, όσοι έλαβαν ενισχύσεις θα κληθούν να επιστρέψουν από το 2022 έως και το μισό των χρημάτων που έλαβαν με την περίοδο αποπληρωμής να διευρύνεται στις 60 δόσεις και  να προβλέπεται περαιτέρω έκπτωση 15% για όσους εξοφλήσουν εφάπαξ το επιτρεπτέο τμήμα της προκαταβολής.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε: 

  1. Νέος κύκλος επιστρεπτέας τον Απρίλιο με αυξημένες ενισχύσεις από 1.000 έως 100.000 ευρώ. Στον προηγούμενο κύκλο οι ενισχύσεις κυμαίνονταν από 500 έως 50.000 ευρώ. Η επιστρεπτέα προκαταβολή θα τρέξει τον Απρίλιο και θα αφορά την περίοδο Ιανουαρίου-Μαρτίου. 
  2. Επιδότηση παγίων δαπανών 2020 για επιχειρήσεις μα πτώση τζίρου. Η επιδότηση θα έχει χαρακτήρα συμψηφισμού μελλοντικών φόρων και εισφορών.
  3. Επιδότηση δόσης επιχειρηματικών δανείων. Το κράτος θα πληρώνει έως και το 90% της δόσης
  4. Δόσεις ρυθμισμένων οφειλών φόρων και εισφορών Μαρτίου πληττόμενων, μεταφέρονται στο τέλος της ρύθμισης
  5. Μηδενικά ενοίκια και τον Μάρτιο.

Στις 11.00 αναμένεται εξειδίκευση των μέτρων από το οικονομικό επιτελείο. 

Αναλυτικά η δήλωση: 

Από την πρώτη στιγμή που χτύπησε η πανδημία, είχα τονίσει πως η προτεραιότητα της Υγείας πρέπει να συμβαδίζει με τη θωράκιση της Οικονομίας. Γι’ αυτό ακριβώς, και δίπλα στην τιτάνια προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ, μέσα στο 2020 διατέθηκαν 24 δισεκατομμύρια για τη στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Και σήμερα κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δισ. τα σχετικά κονδύλια για το 2021.

Σε πείσμα της ανεύθυνης καταστροφολογίας, όλα τα στοιχεία δείχνουν πως η εθνική οικονομία άντεξε. Παρά τις πρωτόγνωρες δυσκολίες, είχαμε ελάχιστα «λουκέτα». Στη συγκράτηση της ανεργίας, η χώρα είχε τη δεύτερη καλύτερη επίδοση στην Ευρώπη. Και η ύφεση περιορίστηκε στο 8,2%, κόντρα στις μίζερες προβλέψεις της αντιπολίτευσης. Στόχος μας, τώρα, είναι ο κόσμος της παραγωγής να μείνει όρθιος μέχρι το τέλος της δοκιμασίας. Κάνοντας, έτσι, πιο σίγουρα τα πρώτα του βήματα στην επόμενη μέρα.

Σήμερα, λοιπόν, μπορώ να ανακοινώσω μία νέα δέσμη μέτρων τόνωσης, τα οποία θα ανακουφίσουν περισσότερες από 500.000 επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και εκατομμύρια εργαζόμενους.

Ρυθμίσεις οι οποίες ξεδιπλώνονται σε έξι πεδία:

Πρώτον, τον Απρίλιο εγκαινιάζεται ο 7ος κύκλος χρηματοδότησης της Επιστρεπτέας Προκαταβολής για τις επιχειρήσεις που είχαν μειωμένο τζίρο από τον Ιανουάριο έως τον Μάρτιο. Θα είναι διευρυμένος, περιλαμβάνοντας όλους όσοι πλήττονται, όπως το λιανεμπόριο, την εστίαση και κλάδους όπου εφαρμόστηκαν περιορισμοί. Αλλά και με αυξημένη ενίσχυση: Τα ποσά θα ξεκινούν από 1.000 ευρώ για έναν αυτοαπασχολούμενο και θα φτάνουν έως τις 100.000 ευρώ.

Δεύτερον, η απαλλαγή από 30% μέχρι και 50% της αποπληρωμής της Επιστρεπτέας Προκαταβολής θα ισχύσει και για όσους είχαν ενταχθεί στους τρεις πρώτους κύκλους της και είχαν σημαντική πτώση του τζίρου τους το 2020. Ενώ όλες οι δόσεις εξόφλησης αυξάνονται από 40 σε 60. Αν, μάλιστα, η επιστροφή καταβληθεί εφάπαξ, θα υπάρχει έκπτωση 15%. Έτσι, ένα μεγάλο μέρος της ενίσχυσης μετατρέπεται σε απευθείας επιχορήγηση, με άλλα λόγια, σε Μη Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Τρίτον, με στόχο την προστασία των θέσεων εργασίας, οι κλάδοι που πλήττονται θα ανακουφιστούν, με ένα ακόμα μέτρο: H Πολιτεία θα επιδοτήσει σοβαρό μέρος των πάγιων δαπανών που έγιναν το 2020, οι οποίες δεν καλύφθηκαν από άλλες ενισχύσεις. Και η συγκεκριμένη θα πάρει τη μορφή «πιστωτικού» για μελλοντικές φορολογικές και ασφαλιστικές τους υποχρεώσεις, με σκοπό οι επιχειρήσεις να επανεκκινήσουν μετά την κρίση με όσο το δυνατόν λιγότερα βάρη.

Τέταρτον, το Πρόγραμμα Γέφυρα για τη ρύθμιση των δανείων για πρώτη φορά θα περιλαμβάνει εκτός από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, επιδοτώντας, για πρώτη επίσης φορά, εκτός από τους τόκους και το κεφάλαιο. Στα ενήμερα δάνεια, η ενίσχυση θα φτάνει μέχρι και το 90% της δόσης, ώστε να επιβραβεύονται οι συνεπείς. Ενώ στα «κόκκινα» δάνεια θα αγγίζει το 80% αν ρυθμιστούν, ώστε να βοηθιούνται οι πιο αδύναμοι.

Τέλος, τις επιλογές αυτές πλαισιώνουν δύο ακόμα πρωτοβουλίες: Όπως συμβαίνει και έως τώρα, οι φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές Μαρτίου όσων πλήττονται θα μεταφερθούν στο τέλος της περιόδου ρύθμισης. Ενώ διατηρείται και αυτόν τον μήνα η πλήρης απαλλαγή ενοικίου στα επαγγελματικά ακίνητα.

Το συγκεκριμένο σχέδιο θα παρουσιαστεί αναλυτικά, σε λίγη ώρα, από το οικονομικό επιτελείο. Πρόκειται, πάντως, για μέτρα τα οποία καθιστά εφικτά η ορθολογική οικονομική πολιτική που προηγήθηκε. Όπως και η σωστή αξιοποίηση των ταμειακών διαθεσίμων όλο το τελευταίο διάστημα. Διαμορφώνουν τον δρόμο για την ασφαλή μετάβασή μας στη μετα-κορωνοϊό εποχή. Και αποδεικνύουν ότι η κυβέρνηση ξέρει και μπορεί να ακολουθεί τις επιταγές της συγκυρίας, αλλά και τις ανάγκες της κοινωνίας. Με εμπιστοσύνη στους Έλληνες και στη δυναμική της χώρας μας.

«Ο κ. Μητσοτάκης πανικόβλητος σήμερα το πρωί πραγματοποίησε ένα νέο διάγγελμα για δήθεν «νέα» μέτρα οικονομικής ανακούφισης, προσπαθώντας προφανώς να αλλάξει την ατζέντα της διάχυτης αναταραχής και βίας που έχει προκαλέσει στην ελληνική κοινωνία, ελπίζοντας ότι θα κουκουλώσει τη γενικευμένη κατακραυγή που ακολούθησε το πρόσφατο διάγγελμά του με αφορμή τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη και επιδιώκοντας να αποσείσει για άλλη μια φορά τις ευθύνες του την κρίσιμη στιγμή», σημειώνει η τομεάρχης οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου.

Την κίνηση αυτή καθ’ εαυτή, την αφήνουμε στην κρίση των πολιτών, συνεχίζει. «Σε ό,τι αφορά την ουσία των μέτρων, έχει πια παντοιοτρόπως αποδειχθεί ότι με μικροβελτιώσεις και αποσπασματικές παρατάσεις στα ανεπαρκή μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση εδώ και ένα χρόνο, η ελληνική οικονομία δεν μπορεί να βγει από το υφεσιακό τούνελ στο οποίο έχει εισέλθει, οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες δεν μπορούν να ανασάνουν και να επανεκκινήσουν ενώ οι εργαζόμενοι δεν προφυλάσσονται από τη φτωχοποίηση.

Ως προς τη χλεύη του κ. Μητσοτάκη για τις προβλέψεις περί ύφεσης, θα του προτείναμε να ρίξει μια ματιά στον Προϋπολογισμό που η δική του κυβέρνηση εισηγήθηκε και ψήφισε πριν από λίγους μήνες, καθώς και στις ανακοινώσεις του οικονομικού του επιτελείου όλη την προηγούμενη χρονιά και ίσως να ξανασκεφτεί σε ποιους την απευθύνει.

Ένα είναι βέβαιο: με απελπισμένα επικοινωνιακά κόλπα ούτε η οικονομία ανακάμπτει ούτε η κοινωνία αποσπάται».