Ελπίδες για έγκριση αυστηρότερων κανόνων ESG από την ΕΕ

Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα προσπαθήσουν την Τετάρτη να επιτευχθεί συμφωνία της τελευταίας στιγμής για αυστηρότερη νομοθεσία σε ότι αφορά την πολιτική ESG, παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις.

Το Βέλγιο, το οποίο ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, ανακοίνωσε ότι οι πρεσβευτές θα επιδιώξουν να εγκρίνουν ένα σχέδιο που θα απαιτεί από τις επιχειρήσεις να αξιολογούν τις αλυσίδες για παραβιάσεις σε ζητήματα περιβάλλοντος και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σύμφωνα με ανάρτηση στο X. Η προσθήκη του θέματος αυτού στην ημερήσια ατζέντα της συνεδρίασης της Τετάρτης εμπνέει αισιοδοξία ότι έχει εξασφαλιστεί μια ειδική πλειοψηφία των κρατών μελών για υποστήριξη της συμφωνίας, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η Γερμανία, η οποία μπλόκαρε τη συμφωνία νωρίτερα αυτό το μήνα καθώς θεωρεί ότι θα επιβάλει υπερβολική γραφειοκρατία στις εταιρείες της, δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι έχει αλλάξει τη στάση της. Αλλά η Ιταλία, μια άλλη χώρα που αντετέθη, μπορεί τώρα να υποστηρίξει τη συμφωνία, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. Σε αντάλλαγμα, η Ρώμη επιδιώκει αλλαγές στους κανόνες σχετικά με τις συσκευασίες και τα απόβλητα συσκευασίας, οι οποίοι αποτέλεσαν αντικείμενο σφοδρής αντίδρασης από το λόμπι ανακύκλωσης της χώρας.

Εξάλλου, αναμένεται να στηρίξουν τη συμφωνία ορισμένες μικρότερες χώρες, πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσε να επιτευχθεί ειδική πλειοψηφία ακόμη και χωρίς την υποστήριξη του Βερολίνου. Εν συνεχεία, θα πρέπει να εγκριθεί η νομοθεσία από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.