Εντυπωσιακή αύξηση του ΑΕΠ κατά 7,7% το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου

 

Με ισχυρό ρυθμό κινήθηκε και το δεύτερο τρίμηνο της χρονιάς η ελληνική οικονομία, καθώς η ΕΛΣΤΑΤ καταγράφει άνοδο 7,7% σε ετήσια βάση και 1,2% σε τριμηνιαία.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία της Αρχής, η χώρα είχε ρυθμό ανάπτυξης 7,7% κατά το δεύτερο τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι, ενώ αναθεώρησε επί τα βελτίω και το πρώτο  τρίμηνο από 7% σε 8%.

Επίσης επισημαίνεται πως με βάση τα διαθέσιμα εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ σε όρους όγκου, το δεύτερο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 1,2%, σε σχέση με το πρώτο  τρίμηνο 2022, ενώ σε σύγκριση με το 2ο τρίμηνο 2021 παρουσίασε αύξηση κατά 7,7%.

Με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία το   ΑΕΠ σε όρους όγκου, κατά το δεύτερο τρίμηνο 2022 παρουσίασε αύξηση κατά 7,8% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο 2021

Χρ. Σταϊκούρας: Διατηρείται η αναπτυξιακή δυναμική

Tα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για το ΑΕΠ του δεύτερου  τριμήνου του 2022  σχολίασε ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος  Σταϊκούρας.

Όπως είπε ο υπουργός, «Σήμερα, η ΕΛΣΤΑΤ δημοσιοποίησε τα προσωρινά στοιχεία για την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το 2 ο  τρίμηνο του 2022. Στοιχεία που δείχνουν ότι το ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε εντυπωσιακά, κατά 7,7% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό τρίμηνο – ποσοστό σχεδόν διπλάσιο του μέσου όρου της Eυρωζώνης, που είναι 4,1%. Μάλιστα, σε όρους όγκου, το ΑΕΠ του 2 ου τριμήνου του τρέχοντος έτους διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2011.

Έτσι, για το 1 ο εξάμηνο του 2022, μετά και την αναθεώρηση επί τα βελτίω του 1 ου τριμήνου, ο ρυθμός μεγέθυνσης διαμορφώνεται, πλέον, πάνω από το 7,5%.Η σημαντικά θετική αυτή εξέλιξη επιβεβαιώνει ότι η ελληνική οικονομία, μετά την ισχυρή ανάκαμψη του 2021, διατηρεί την αναπτυξιακή δυναμική της, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση στις ισχυρές πιέσεις από την ενεργειακή κρίση και τον υψηλό πληθωρισμό. Αντίσταση που, όπως αναγνωρίζεται διεθνώς, οφείλεται στην ορθή, υπεύθυνη και αποτελεσματική οικονομική πολιτική της Κυβέρνησης. Οι επιδόσεις που καταγράφει η ελληνική οικονομία στο πρώτο εξάμηνο του 2022, σε συνδυασμό με τη θετική – σε επίπεδα ρεκόρ – πορεία που διαγράφουν οι επενδύσεις και οι εξαγωγές το ίδιο διάστημα, αλλά και η πρόσφατη άνοδος που παρουσιάζουν οικονομικοί δείκτες και μεγέθη, όπως είναι η βιομηχανική παραγωγή, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις και η χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, υποδηλώνουν ότι η μεγέθυνση του ΑΕΠ, στο σύνολο του τρέχοντος έτους, θα είναι υψηλότερη από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Και σημαντικά ανώτερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Αποδεικνύεται, συνεπώς, ότι σε μια από τις πλέον δύσκολες και ταραχώδεις περιόδους της σύγχρονης παγκόσμιας ιστορίας, η ελληνική οικονομία όχι μόνο αντέχει, αλλά ενδυναμώνεται, παρουσιάζοντας μάλιστα ευνοϊκές προοπτικές, δεδομένων βεβαίως των σημαντικών προκλήσεων της εποχής.

Ως Κυβέρνηση έχουμε πλήρη επίγνωση αυτών των προκλήσεων και της αβεβαιότητας που δημιουργούν και συναισθανόμαστε πλήρως τις αγωνίες των συμπολιτών μας. Γι’ αυτό και προτεραιότητά μας είναι η αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και των επιπτώσεών της, ώστε να ξεπεράσουμε και αυτή τη δοκιμασία και να συνεχίσουμε στον δρόμο της υψηλής και βιώσιμης ανάπτυξης, της δημιουργίας πολλών και καλά αμειβόμενων νέων θέσεων εργασίας και της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής».