Σήμερα το «ραντεβού» με τη Standard & Poor’s - Τι κληρώνει για την ελληνική οικονομία

Μάλλον απίθανη φαντάζει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μια ενδεχόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας στην αποψινή (21/4) αξιολόγηση από την  Standard & Poor’s, με τη χώρα μας να απέχει μόλις ενα «σκαλί» παρακάτω πριν την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας και την επίτευξη του «εθνικού στόχου».

Απόψε, o S& P εκτός απροόπτου, θα δημοσιεύσει το report για την ελληνική οικονομία. Να υπενθυμίσουμε ότι αυτήν την στιγμή, η αξιολόγηση του αμερικανικού οίκου βρίσκεται στο «BB+».

Όπως φαίνεται, μάλλον θα πρέπει να περιμένουμε ορισμένους μήνες ακόμη, προτού η χώρα επιστρέψει εκεί που βρισκόταν πριν από 13 χρόνια, όταν τα ελληνικά κρατικά ομόλογα είχαν την πιστοποίηση του «investment grade».

Κι αυτό, διότι θεωρείται αρκετά δύσκολο οι οίκοι αξιολόγησης να προχωρήσουν σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας έως ότου ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο και σχηματιστεί η επόμενη κυβέρνηση. Άρα, οι όποιες εξελίξεις, κατά πάσα πιθανότητα, μετατίθενται για μετά το καλοκαίρι.

Μάλιστα, χαρακτηριστική είναι η εκτίμηση της JP Morgan, η οποία σε πρόσφατο report, διαμηνύει ότι είναι απίθανη μια αναβάθμιση του ελληνικού χρέους σε καθεστώς επενδυτικής βαθμίδας μέχρι να υπάρξει σαφήνεια για τη νέα κυβέρνηση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η JP Morgan, «οι πιθανότητες για οποιαδήποτε ενέργεια είναι χαμηλές». Το πιο πιθανό σενάριο προβλέπει ότι είτε η αξιολόγηση θα παραμένει αμετάβλητη, είτε θα υπάρξει μια αναθεώρηση του outlook σε θετικό από σταθερό προηγουμένως.

Το επόμενο «ραντεβού» για ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έρχεται στις 9 Ιουνίου, δηλαδή λίγο μετά τις κάλπες της 21ης Μαΐου και λίγο πριν τις δεύτερες (αν χρειαστούν) κάλπες της 2ας Ιουλίου. Τότε είναι προγραμματισμένη η αξιολόγηση του Fitch, ο οποίος επίσης διατηρεί την Ελλάδα σε απόσταση – αναπνοής από το investment grade.