Oxford Economics: Πιθανό το σενάριο κυβέρνησης συνεργασίας στην Ελλάδα – Τι «βλέπει» για επενδυτική βαθμίδα

Το πώς οι εκλογές μπορεί να επηρεάσουν την πορεία της οικονομίας αναλύει η Oxford Economics, εξετάζοντας το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα λίγο πριν τις εκλογές του Μαΐου, με τον οίκο να θεωρεί ως πιθανό σενάριο μια κυβέρνηση συνασπισμού, ενδεχομένως μετά τον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Σε πολιτικό επίπεδο,«αν και οι δημοσκοπήσεις μπορεί να αλλάξουν στην τελική ευθεία της προεκλογικής εκστρατείαςδεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια η απόλυτη νίκη της ΝΔ έχει γίνει λιγότερο πιθανή. Είναι τώρα πιο πιθανό ότι η επόμενη κυβέρνηση θα σχηματιστεί από έναν συνασπισμό κομμάτων. Από την άλλη, δεν πιστεύουμε ότι η πολιτική αναταραχή θα επηρεάσει τη βασική μας πρόβλεψη για την Ελλάδα, η οποία προβλέπει επιβράδυνση της ανάπτυξης και εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών κατά τα επόμενα χρόνια», εξηγεί η Oxford Economics.

H πολιτική αβεβαιότητα είναι υψηλή, όμως η επανάληψη των εντάσεων που παρατηρήθηκαν μετά τις εκλογές του 2015 εκλογές είναι απίθανη. Η οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση με χαμηλότερη ανεργία και ισχυρότερη δημοσιονομική θέση, γεγονός που καθιστά απίθανους περαιτέρω γύρους λιτότητας, παρά την επαναφορά των ευρωπαϊκών δημοσιονομικών κανόνων το 2024. Η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ αποτελεί επίσης ισχυρό κίνητρο για την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας και για τα κόμματα να διατηρήσουν τη σταθερότητα και μια εποικοδομητική σχέση με την ΕΕ.

Παρά την αβεβαιότητα, οι πολιτικοί κίνδυνοι από τις εκλογές είναι πολύ περιορισμένοι. Η αύξηση του ΑΕΠ της Ελλάδας θα διολισθήσει, ενώ η υποχώρηση της ενεργειακή κρίση θα μειώσει την ανάγκη για κυβερνητική στήριξη και θα επιτρέψει τη βελτίωση των δημοσιονομικών μεγεθών της»

Παράλληλα, ο οίκος σημειώνει  ότι «όποιος και αν κερδίσει τις εκλογές, αμφιβάλλουμε ότι θα ακολουθήσει μια ριζοσπαστική οικονομική ατζέντα. Κανένα από τα μεγάλα κόμματα δεν έχει εξαγγείλει σημαντικές μεταρρυθμίσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας και το τρέχον μακροοικονομικό περιβάλλον δεν ευνοεί τις μεταρρυθμίσεις.

Σε σύγκριση με τις εκλογές του 2015 που οδήγησαν σε έντονες αντιπαραθέσεις με την ΕΕ, οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές τώρα. Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε πολύ καλύτερη κατάσταση, με την ανεργία να είναι μόλις πάνω από 11% σε σύγκριση με 25% τότε. Και το πραγματικό ΑΕΠ είναι αυξημένο κατά περίπου 9%, χάρη στην ενίσχυση της εγχώριας ζήτησης και της υψηλότερης άμεσων ξένων επενδύσεων», εξηγεί η Oxford Economics.

Για την επενδυτική βαθμίδα

Όπως σημειώνεται ,οι οίκοι αξιολόγησης έχουν αναβαθμίσει τις αξιολογήσεις του δημόσιου χρέους της Ελλάδας, το οποίο σημαίνει ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα κάποια στιγμή το 2023-2024. Αυτό δεν θα έχει σημαντικό αντίκτυπο, ωστόσο. Εν τω μεταξύ, οι χρηματοπιστωτικές οι αγορές φαίνονται σχετικά αδιατάρακτες από τα πολιτικά ζητήματα, με το 10ετές κρατικό ομόλογο έναντι του γερμανικού bund μόλις και μετά βίας να μετακινείται ελάχιστα παρά τον αυξημένο κίνδυνο ενός παρατεταμένου πολιτικού αδιεξόδου. Το γεγονός ότι ο κίνδυνος του Grexit παραμένει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα έχει καθησυχάσει τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Η Ελλάδα πέτυχε δημοσιονομικό πλεόνασμα για πρώτη φορά το 2016 και έχει διατηρήσει ένα γενικά μία πιο συντηρητική δημοσιονομική θέση σε σύγκριση με την ευρωζώνη. Το δημόσιο χρέος εξακολουθεί να υπερβαίνει το 170% του ΑΕΠ αλλά κατέχεται σε μεγάλο βαθμό από διεθνείς οργανισμούς με ευνοϊκούς όρους.

Οι ειδήσεις σήμερα

Πηγή: politicus.gr