Τι ισχύει για το εκλογικό επίδομα 2023: Πότε πληρώνεται, ποιοι οι δικαιούχοι

To εκλογικό επίδομα θα πληρωθεί σε όσους εργαστούν για την προετοιμασία και τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου. Δηλαδή, εκλογικό επίδομα θα πάρουν όχι μόνο οι αστυνομικοί, αλλά και οι δικαστικοί και οι εργαζόμενοι σε δικαστήρια, δήμους και στο υπουργείο Εσωτερικών.

Το εκλογικό επίδομα κυμαίνεται από 150 ευρώ μέχρι 900 ευρώ, σύμφωνα με τον νόμο 5043/2023. Το εκλογικό επίδομα 2023 που θα λάβουν όσοι εργαστούν για τις εκλογές αυτή τη φορά, όπως προβλέπεται από την τροπολογία, θα είναι αφορολόγητα και δεν υπόκειται στις νόμιμες παρακρατήσεις που προβλέπονται στην τακτική μισθοδοσία.

Πότε πληρώνεται

Η πληρωμή του εκλογικού επιδόματος 2023, αναμένεται να γίνει λίγες μέρες μετά το πέρας των εκλογών 2023. Σημειώνεται ότι θα δοθεί και άλλο εκλογικό επίδομα σε περίπτωση που γίνουν δεύτερες εκλογές. Η πληρωμή του εκλογικού επιδόματος 2023 για τον δεύτερο γύρο των Εκλογών 2023 αναμένεται να γίνει με τον ίδιο τρόπο, κάποιες ημέρες δηλαδή μετά το τέλος της διαδικασίας.

Τι προβλέπει η νομοθεσία για το εκλογικό επίδομα:

Χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης – Τροποποίηση παρ. 1 άρθρου 131 π.δ. 96/2007

Η παρ. 1 του άρθρου 131 του π.δ. 96/2007 (Α’ 116) τροποποιείται:

α) στο πρώτο εδάφιο: αα) ως προς τους υπαγόμενους στο πεδίο εφαρμογής φορείς, αβ) με την πρόβλεψη απαλλαγής της ειδικής εκλογικής αποζημίωσης από τις νόμιμες κρατήσεις και την φορολογία εισοδήματος,

β) στο τρίτο εδάφιο ως προς το ανώτατο ύψος της συνολικής δαπάνης, γ) με νομοτεχνικές βελτιώσεις στο τρίτο εδάφιο και η παρ. 1 διαμορφώνεται ως εξής:

«1. Στους λειτουργούς και υπαλλήλους των Υπουργείων Εσωτερικών, Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη, Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, του Εθνικού Τυπογραφείου, του γραφείου του Νομικού Συμβούλου του Κράτους στο Υπουργείο Εσωτερικών, της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του πρώην ΕΤΑΑ, των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, των Περιφερειών και των δήμων, καθώς και στους εφόρους αντιπροσώπων δικαστικής αρχής, τους αντιπροσώπους δικαστικής αρχής και στους γραμματείς και διερμηνείς των εφορευτικών επιτροπών, που αποδεδειγμένα απασχολούνται για την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των βουλευτικών, δημοτικών και περιφερειακών εκλογών και των ευρωεκλογών, καθώς και κάθε άλλης εκδήλωσης της λαϊκής ετυμηγορίας, τη συγκέντρωση, μετάδοση και έκδοση των σχετικών αποτελεσμάτων, χορηγείται ειδική εκλογική αποζημίωση, που δεν υπόκειται στις νόμιμες κρατήσεις και σε φορολογία εισοδήματος, το ύψος και ο τρόπος καταβολής της οποίας, καθορίζονται με κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών και Οικονομικών.

Με την ίδια απόφαση ορίζεται και ο αριθμός των ανωτέρω λειτουργών και υπαλλήλων που απασχολούνται κάθε φορά.

Η συνολική κάθε φορά δαπάνη, με εξαίρεση τους υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των εξήντα δύο εκατομμυρίων (62.000.000) ευρώ και η συνολική δαπάνη για τους υπαλλήλους των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των δεκαπέντε εκατομμυρίων (15.000.000) ευρώ.»