Τι ισχύει για τους ετεροδημότες στις νέες εκλογές

 
 

Με βάση τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους που ίσχυαν και στις εκλογές της 21ης Μαΐου και χωρίς καμία απολύτως μεταβολή, θα διεξαχθούν και οι επικείμενες εκλογές που –κατά τα φαινόμενα- θα διεξαχθούν στις 25 Ιουνίου, όπως αποσαφηνίζουν πηγές του υπουργείου Εσωτερικών. Αφορμή των διευκρινίσεων στάθηκε φήμη «ψευδής και ανυπόστατη», όπως ξεκαθαρίζουν αρμόδιες πηγές, που ήθελε τους ετεροδημότες να έχουν προθεσμία εγγραφής στους σχετικούς καταλόγους μέχρι το τέλος του μήνα.

Αυτό δεν ισχύει. Εφόσον οι εκλογές γίνουν στις 25 Ιουνίου, θα διεξαχθούν με όσες μεταβολές έχουν γίνει στους εκλογικούς καταλόγους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου (Α’ Αναθεώρηση 2023). Μόνο στην περίπτωση που οι εκλογές γίνονταν στις 2 Ιουλίου – σενάριο που πλέον δεν υφίσταται- θα συμπεριλαμβάνονταν στους εκλογικούς καταλόγους και όσες αιτήσεις ετεροδημοτών είχαν υποβληθεί μέχρι τις 30 Απριλίου.

Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, μετά τις 28 Φεβρουαρίου (εκπρόθεσμα) υποβλήθηκαν περίπου 32.500 αιτήσεις ετεροδημοτών. Αυτή η μάζα ετεροδημοτών, μετά την επίσπευση των εθνικών εκλογών, δεν θα μπορεί να ψηφίσει από τον τόπο διαμονής της στις 25 Ιουνίου, παρά μόνο στις μεθεπόμενες εκλογές.

Τι συμβαίνει με τους Ελληνες του εξωτερικού

Ωστόσο, η νομοθεσία προβλέπει διαφορετικές προθεσμίες για τους εκτός ελληνικής επικράτειας εκλογείς. Για την εγγραφή στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού, εγκεκριμένες μπορούν να είναι όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί έως 12 ημέρες πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών. Επομένως, στο υποθετικό σενάριο ότι οι εκλογές θα προκηρυχθούν στις 29 Μαΐου, θα εγκριθούν όσες αιτήσεις έχουν υποβληθεί έως τις 17 Μαΐου.

Οσοι εκλογείς είναι αυτήν την στιγμή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού και θέλουν να απεγγραφούν, έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αιτήσεις μέχρι 3 ημέρες πριν την προκήρυξη των εθνικών εκλογών (δηλαδή, με βάση το παραπάνω υποθετικό σενάριο, έως τις 26 Μαΐου και σε κάθε περίπτωση άμεσα).

Πηγή: politicus.gr