Βαρουφάκης: Μετά τις δεύτερες εκλογές θα έχουμε τρικομματική συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού

Την εκτίμηση ότι μετά τις  δεύτερες εκλογές θα προκύψει συγκυβέρνηση ειδικού σκοπού ανάμεσα σε τρία μνημονιακά κόμματα εξέφρασε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 σε ομιλία του στη Βουλή.

Όπως είπε: «Προχωράμε λοιπόν ακάθεκτα στις εκλογές, όπου μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικό και προγραμματικό διάλογο, θα βρεθούμε δυστυχώς ενώπιον μιας συγκυβέρνησης ειδικού σκοπού των τριών μνημονιακών κομμάτων μετά την 2η εκλογή για τη συνέχιση της ερημοποίησης κάτω από το “ναι σε όλα” στους τέως τροϊκανούς».

Σχετικά με τις οικονομικές εξελίξεις ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι ολόκληρος ο κόσμος εισέρχεται σε μία ιδιαίτερα απειλητική περίοδο λόγω του παγκόσμιου πληθωρισμού και της στασιμότητας. 

Υπογράμμισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ ό,τι ήταν το 2008, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Δεν μιλάμε πλέον για κρίση, αλλά σήψη του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει».

Θύμισε επίσης ότι όπως τώρα «ο κ. Σταϊκούρας μας μιλάει περί θωρακισμένων τραπεζών είναι σαν μην πέρασε ούτε μια μέρα από την κρίση του 2008, όταν μια άλλη κυβέρνηση ΝΔ μιλούσε και τότε για θωρακισμένη οικονομία». 

Τα κυριότερα σημεία της ομιλίας του κ. Βαρουφάκη είναι τα εξής:  

Τα ντόμινο σήμερα ξαναπέφτουν και τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ ό, τι ήταν το ‘08, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλο τον κόσμο. Δεν μιλάμε πλέον για κρίση, αλλά σήψη του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος, το οποίο δεν κατάφερε ποτέ να ανακάμψει.

Σήμερα, αντίθετα με το 2008, δεν έχουμε τις εκτεταμένες απάτες του τότε, ούτε και σοβαρές παραβιάσεις των νέων κανόνων. Υποτίθεται πως σήμερα οι τράπεζες έχουν μια ικανοποιητική κεφαλαιοποίηση σύμφωνα με αυτούς τους νέους κανόνες, σε σύγκριση με τότε. Γιατί δεν έκαναν κάτι, λοιπόν, για να αποτρέψουν αυτήν την νέα κατάρρευση; Επειδή το μοντέλο που καταρρέει το ίδρυσαν οι ίδιες οι κεντρικές τράπεζες μαζί με τα κράτη.

Είναι το μοντέλο που εμείς στο ΜέΡΑ25 περιγράφουμε ως: “σοσιαλισμός για τους τραπεζίτες – λιτότητα για τους περισσότερους των πολιτών στις περισσότερες χώρες”.

Χαμηλές επενδύσεις, τεράστια ρευστότητα και “δηλητηριασμός” του χρήματος.

Πλέον, δεν υπάρχει ένα επιτόκιο που να εξασφαλίζει την σταθερότητα τιμών αλλά και των τραπεζών στον σημερινό καπιταλισμό.

Η Credit Suisse διασώθηκε από το Ελβετικό κράτος, όπως γίνεται πάντα. Εσείς μπορείτε να κάνετε το ίδιο, κύριε Σταϊκούρα;

Οι τράπεζες είναι σχεδιασμένες ως μη ασφαλείς πλέον από το ίδιο το μοντέλο τους. Ο μόνος τρόπος να παραμείνουν ασφαλείς οι καταθέσεις είναι μέσω της ΕΚΤ και των Βρυξελλών.

Μιλήσατε με τους τραπεζίτες και σας χλευάζουν, γιατί είστε απλώς ένας τροχονόμος γι’ αυτούς κ. Σταϊκούρα, καθώς σε αυτήν τη χώρα υπάρχουν απλώς επιτετραμμένοι της Φρανκφούρτης και των Βρυξελλών, από τη στιγμή που λέτε “ναι σε όλα”.

Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ελληνικό βέβαια, αλλά ευρωζωνικό, απλά εμείς είμαστε η πιο πτωχευμένη χώρα αυτού του ευρωζωνικού μείγματος.

Η μόνη λύση απέναντι σε αυτό, για εμάς θα ήταν η ΕΚΤ να διαθέσει έναν ψηφιακό λογαριασμό σε κάθε ευρωπαίο πολίτη. Αυτό θα διασφάλιζε πραγματικά τις καταθέσεις των ευρωπαίων με ένα ψηφιακό πορτοφόλι που θα υποκαθιστούσε το μονοπώλιο του καρτέλ των μονίμως υπό πτώχευση τραπεζιτών.

Επιπλέον, λύση για την θωράκιση του τραπεζικού συστήματος δεν είναι ο “Ηρακλής” όπως πανηγυρίζετε, αλλά η κατάργηση του, μαζί με την κατάργηση της πώλησης των κόκκινων δανείων στα αρπακτικά ταμεία, φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ, και η δημιουργία μιας δημόσιας εταιρείας διαχείρισης των κόκκινων δανείων που θα μπορούσε να γίνει σήμερα και να υπάρχει και προστασία στους δανειολήπτες και δικαιοσύνη γι’ αυτούς που αποπληρώνουν και παραμείνουν στη χώρα οι υπεραξίες που φεύγουν στο εξωτερικό.

Αυτό θα μπορούσε να είχε ήδη γίνει: δεν το κάνετε επειδή ακολουθείτε πιστά αυτούς που πλουτίζουν από τη φτωχοποίηση μας.

Επιπλέον, θα έπρεπε να δημιουργηθεί ένα σύστημα δημοσιονομικών συναλλαγών, δημόσιο, για δωρεάν συναλλαγές, με ασφάλεια πληρωμών και σπάσιμο του μονοπωλίου των τραπεζών.

Οι μόνοι χαμένοι από αυτές τις δύο θεσμικές προτάσεις μας θα ήταν τα funds και οι τραπεζίτες που σας κρατάνε από το λαιμό και σας χλευάζουν και σας κοροϊδεύουν. Αυτά ακούν βέβαια από μας στο ΜέΡΑ25, κ. Σταϊκούρα, και μας μισούν, και με μισούν προσωπικά. Προτιμώ το μίσος τους, το αγαπάω, το θέλω, γιατί το προτιμώ από τη χλεύη που δείχνουν στο πρόσωπό σας.

Και επειδή θα πείτε πάλι «να τος πάλι, αυτός που έκλεισε τις τράπεζες το 2015». Τις τράπεζες, κ. Σταϊκούρα, και το ξέρετε, τις έκλεισε η ΕΚΤ μόνο και μόνο για να παραμείνουν στο σβέρκο του ελληνικού λαού οι διάφοροι ολιγάρχες. Για να συνεχίσουν να μετατρέπουν την Ελλάδα σε δυστοπικό εργαστήριο, όπως εξάγεται τώρα σε Γαλλία και αλλού.

Η ίδια πολιτική είναι που γυροφέρνει τους λαούς της Ευρώπης και σκοτεινιάζει το μέλλον των παιδιών μας παντού.

Εμείς είμαστε και παραμένουμε με αυτούς τους λαούς της Ευρώπης, ανυπάκουοι, ανυπότακτοι, την ώρα που εσείς λέτε: “ναι σε όλα”.

Εσάς, σας λούζουν με εύσημα το bloomberg κι άλλοι, ότι οι επιδόσεις της οικονομίας μας είναι εξαιρετικές, καλύτερες και από ισχυρών οικονομιών της Ευρώπης! Όποιος το διαβάζει αυτό πρέπει να πανικοβληθεί, γιατί την τελευταία φορά που το είχαν πει αυτό, ήταν το 2005! Κι εσείς χειροκροτούσατε, μιλάγατε για «ρυθμούς ανάπτυξης μεγαλύτερους από της Γερμανίας, για «θωρακισμένες οικονομίες». Τα ίδια λένε και σήμερα, και απλά επιβεβαιώνουν την κατάντια μας. Για τα αρπακτικά ταμεία η Ελλάδα είναι πράγματι ένα success story και χειροκροτάνε τον κ. Σταϊκούρα και τον κ. Τσίπρα για αυτήν τη δευτερογενή αγορά. Γιατί να μην σας δοξάζουν, αφού θησαυρίζουν από σας την ώρα που εσείς επιβάλλετε μια διαρκή συρρίκνωση;

Φεύγετε λοιπόν, αφήνοντας πίσω όχι μια Ελλάδα δύο ταχυτήτων, αλλά μια Ελλάδα όπου το 85-90% είναι στην όπισθεν και κάποιοι ελάχιστοι που είναι στο ξέφρενο έμπροσθεν της ολιγαρχίας. Για τον πολύ κόσμο, χρέος και ελλείμματα με νέα μέτρα και επενδύσεις που συνιστούν απλώς ξεπούλημα, μέχρι κι ο κ. Σημίτης το επισήμανε.

Προχωράμε λοιπόν ακάθεκτα στις εκλογές, όπου μετά την άρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για προεκλογικό και προγραμματικό διάλογο, θα βρεθούμε δυστυχώς ενώπιον μιας συγκυβέρνησης ειδικού σκοπού των τριών μνημονιακών κομμάτων μετά την 2η εκλογή για τη συνέχιση της ερημοποίησης κάτω από το “ναι σε όλα” στους τέως τροϊκανούς.