Δεν προχώρησε σε αναβάθμιση των ελληνικών ομολόγων η S&P – Άλλαξε την προοπτική από «σταθερή» σε «θετική»

Μια ανάσα από τον μεγάλο στόχο της επενδυτικής βαθμίδας παραμένει η ελληνική οικονομία, καθώς η Standard & Poor’s με νεότερη αξιολόγησή της αναβάθμισε τις προοπτικές της (outlook) από «σταθερές» σε «θετικές».

Ωστόσο, διατήρησε τη βαθμολογία της χώρας μας σε «ΒΒ+», και μόλις ένα «σκαλί» από τον «εθνικό στόχο» της επενδυτικής βαθμίδας.

Το θετικό outlook αντανακλά τη βεβαιότητα ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, με το γεγονός ότι η κυβέρνηση κατάφερε να περιορίσει το δημοσιονομικό έλλειμμα με ταχύτερο ρυθμό από ότι αναμενόταν, μέσω βελτιώσεων που ο οίκος θεωρεί ως βιώσιμες.

Ο διεθνής οίκος επισημαίνει πως οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και η οικονομική αντοχή της ελληνικής οικονομίας, μαζί και με τη στήριξη της ΕΕ, έχουν βελτιώσει τα δημοσιονομικά δεδομένα και τη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού κλάδου.

Ακόμη, κάνει μνεία στην ταχύτερη δημοσιονομική αναπροσαρμογή μεταξύ των μελών της ΕΕ, το 2022, με αποτέλεσμα το πρωτογενές ισοζύγιο να επιστρέψει σε πλεόνασμα. Επισημαίνεται δε, πως αναμένεται περαιτέρω βελτίωση τα επόμενα χρόνια.

Με δεδομένα τα παραπάνω, επισημαίνεται πως ο S&P μπορεί να αναβαθμίσει την Ελλάδα μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες, εφόσον η δημοσιονομική πειθαρχία διατηρηθεί κατά την περίοδο που καλύπτεται από τις προβλέψεις του οίκου, μέχρι το 2026.

Επίσης αναφέρεται, ότι η αναβάθμιση πιθανότατα θα συνδεθεί με το αν η επόμενη κυβέρνηση θα διατηρήσει τον ρυθμό των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, οδηγώντας έτσι σε ώθηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας έχει κινηθεί δυναμικά το τελευταίο διάστημα, με την S&P να την αναθεωρεί προς τα πάνω πέρυσι τον Απρίλιο και τους έτερους διεθνείς οίκους να ακολουθούν στο ίδιο μοτίβο, η Fitch τον Ιανουάριο του 2023 και η Moody’s το Μάρτιο.