Εντός του Μαρτίου οι 120 δόσεις για εφορία - ταμεία

H κυβέρνηση δρομολογεί τις δύο ρυθμίσεις οφειλών για χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία και την εφορία, αλλά και την επιστροφή αναδρομικών σε δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους, ανεξαρτήτως των αποφάσεων του ΣτΕ.

Πληροφορίες αναφέρουν πως μέσα στις επόμενες 10-15 ημέρες, κατά πάσα πιθανότητα μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup, θα αποσταλούν οι προτάσεις του υπουργείου Οικονομικών στους θεσμούς.

Ωστόσο, οι ενστάσεις για τις ρυθμίσεις που κατέγραψε η έκθεση της Κομισιόν, αναγκάζουν τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας να τροποποιήσουν προς το αυστηρότερο τα αρχικά σχέδια.
Η πρόταση του ΥΠΟΙΚ για τη διευκόλυνση αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων χρεών, δεν θα έχει οριζόντιο χαρακτήρα, αλλά θα έχει κριτήρια, έτσι ώστε να ενταχθούν μόνο όσοι πραγματικά έχουν πρόβλημα ρευστότητας και αντικειμενική δυσκολία για να αποπληρώσουν τα χρέη τους και να αποκλειστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές, οι οποίοι, μπορούν αλλά δεν πληρώνουν τα χρέη τους.

Επίσης θα υπάρχουν περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, ώστε να υπάρχει διασφάλιση ότι ο οφειλέτης θα μπορέσει να παραμείνει συνεπής στην εξυπηρέτηση της ρύθμισης.

Επίσης εξετάζονται και διάφορα σενάρια όπως είναι:

Η αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης από 12 σε 24 ή και σε 36 για τις νέες οφειλές που δημιουργούνται.
Η αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης των 24 δόσεων (για έκτακτους φόρους), σε 36 ή 48 δόσεις.
Η υλοποίηση μετά από 10 μήνες από την εξαγγελία της, της αποδέσμευσης των τραπεζικών λογαριασμών, των οφειλετών που είναι σε ρύθμιση. Το σχέδιο προβλέπει πως αν εξοφλείται μία δόση θα αποδεσμεύεται από τον λογαριασμό, ποσό διπλάσιο ή και τριπλάσιο, ώστε να μην στερείται ρευστότητας ο οφειλέτης.

Ποιους θα αφορά η ρύθμιση για τα Ταμεία

«Η ρύθμιση των οφειλών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 120 δόσεις θα προχωρήσει κανονικά» δήλωσε η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1. Όπως εξήγησε η υπουργός, η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, δηλαδή πολίτες, οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους και έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν.

Η υπουργός πρόσθεσε ότι η ρύθμιση θα περιλαμβάνει κούρεμα βασικής οφειλής, κούρεμα προσαυξήσεων κατά 85% και αποπληρωμή του υπολοίπου σε έως 120 δόσεις, με ελάχιστο ποσό δόσης τα 50 ευρώ. «Πρόκειται για μία ρύθμιση, η οποία θα ανακουφίσει πολλούς ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στα όρια της συνταξιοδότησης και, λόγω των χρεών τους, δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη. Αυτή η ρύθμιση θα τους επιτρέψει να μειώσουν σημαντικά το χρέος τους, να το ρυθμίσουν και να πάρουν σύνταξη» εξήγησε η υπουργός Εργασίας.

Διευκρίνισε δε, ότι η ρύθμιση θα αφορά ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ανέργους, πολίτες δηλαδή, οι οποίοι έκλεισαν τα βιβλία τους και έχουν σωρεύσει ένα χρέος το οποίο θέλουν να ρυθμίσουν. «Παράλληλα, εξετάζουμε το ενδεχόμενο να αφορά και τις επιχειρήσεις σε ό,τι αφορά τις εργοδοτικές εισφορές. Δεν έχουμε καταλήξει ακόμα σε αυτό, είναι από αυτές τις τεχνικές λεπτομέρειες που εκκρεμούν» σημείωσε η κ. Αχτσιόγλου.