Έως και το 2023 θα αυξάνονται οι τιμές στην ενέργεια εκτιμά η Goldman Sachs - Από το 2025 η ουσιαστική πτώση

 

Ο πόλεμος διαρκείας στην Ουκρανία και η συνεχής κλιμάκωση της αντιπαράθεση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Δύση διατηρεί στα ύψη τις τιμές ενέργειας και τον πληθωρισμό, εντείνοντας την πίεση σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η Goldman Sachs δεν «βλέπει» σύντομα έξοδο από την κρίση αυτή.

Όπως αναφέρει σε συνέντευξή της στη Ναυτεμπορική και στην Νατάσα Στασινού η Samantha Dart, Head of Natural Gas Research στη Goldman Sachs, o αμερικανικός επενδυτικός κολοσσός περιμένει περαιτέρω άνοδο των τιμών ενέργειας το δεύτερο εξάμηνο (στα 125 δολ. το πετρέλαιο και στα 104 ευρώ ανα μεγαβατώρα το φυσικό αέριο) και μικρή μόνο πτώση το 2023.

Οι τιμές θα πρέπει, όπως εξηγεί, να ανέβουν και να παραμείνουν σε επίπεδα τέτοια, που να λειτουργήσουν ως αντικίνητρο για τη ζήτηση, πριν επανέλθει η ισορροπία στην αγορά και μειωθούν.

Η ουσιαστική αποκλιμάκωση, όπως εκτιμά, θα έρθει από το 2025, όταν θα υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές για απορρόφηση σημαντικά μεγαλύτερων ποσοτήτων LNG από την Ευρώπη, ώστε να απεξαρτηθεί πλήρως και από το ρωσικό αέριο. 

Η Samantha Dart τονίζει επίσης πως η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργήσει ως ευκαιρία για την επιτάχυνση των project ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ενώ εκτιμά ότι σε μακροπρόθεσμη βάση μπορεί να λειτουργήσει ως λύση για την Ευρώπη και το «πράσινο» υδρογόνο.

Ειδήσεις σήμερα

Φον ντερ Λάιεν: Η Ρωσία είναι σήμερα η πιο άμεση απειλή για την παγκόσμια τάξη

Κυρώσεις στη Ρωσία: Οι πληρωμές γίνονται σε ρούβλια, οι εφοπλιστές μεταφέρουν πετρέλαιο αλλά η Ε.Ε. συζητά νέο «πακέτο»

Ντράγκι: Οι Ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ανοίξει λογαριασμούς σε ρούβλια, είναι γκρίζα ζώνη οι κυρώσεις

Πηγή: politicus.gr