Επιδοτήσεις ρεύματος: Επιστολή διαμαρτυρίας στο ΥΠΕΝ από τον Ελληνικό Σύνδεσμο Προμηθευτών Ενέργειας

Επιστολή διαμαρτυρίας στέλνει στον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα ο Ελληνικός Σύνδεσμος Προμηθευτών Ενέργειας (ΕΣΠΕΝ) εξηγώντας τα ζητήματα αυξημένης πολυπλοκότητας που δημιουργούνται από την υπουργική απόφαση που προβλέπει την υποβολή υπεύθυνης δήλωσης. 

Τότε υποσχέθηκε στους επαγγελματικούς καταναλωτές επιδότηση 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ομως την 1η Απριλίου 2022 τη διπλασίασε στα 130 ευρώ και πρόσθεσε 100 ευρώ ακόμη, δηλαδή 230 ευρώ και αναδρομικά από τον Ιανουάριο «για επαγγελματικούς καταναλωτές (επαγγελματική, βιομηχανική, αγροτική χρήση) με παροχή ισχύος μέχρι 35 kVA και για όλα τα αρτοποιεία ανεξαρτήτως ισχύος παροχής». Σε εκείνη την πανηγυρική ανακοίνωση ανέφερε ο κ. Σκρέκας ότι οι δικαιούχοι της αυξημένης και αναδρομικής επιδότησης υπολογίζονται σε 1.240.000!

Από εκείνη τη στιγμή ξεκίνησε ένας κυκεώνας. Αλλοι προμηθευτές έδιναν την αυξημένη επιδότηση και άλλοι περίμεναν την υπουργική απόφαση που εκδόθηκε στις 3/1/2023. Επαγγελματίες διαμαρτύρονταν για άνιση μεταχείριση και προμηθευτές γιατί «βάζουν από την τσέπη» χωρίς να ξέρουν αν θα πάρουν κάποτε τα χρήματά τους. Υποτίθεται ότι τάξη σε αυτό το χάος ήρθε να φέρει η υπουργική απόφαση της 3ης Ιανουαρίου φέτος, αλλά οι προμηθευτές ρεύματος διαμαρτύρονται τώρα και ζητούν επανεξέταση της διαδικασίας.

Στην επιστολή προς τον κ. Σκρέκα αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι:

● Για να δοθεί η αυξημένη επιδότηση, θα πρέπει οι εταιρείες να συλλέξουν υπεύθυνες δηλώσεις από όλους τους συμβεβλημένους επαγγελματίες που θα δηλώνουν ότι δεν ξεπερνούν τα «ανώτατα όρια ενίσχυσης». Θα πρέπει επίσης να πάρουν πίσω «τυχόν χορηγηθέντα υπερβάλλοντα ποσά από τους καταναλωτές».

● Αιφνιδιάστηκαν διότι η απαίτηση αναφέρθηκε πρώτη φορά από τον υπουργό στις 28/12/2022 και ουδέποτε είχε περιληφθεί στις επιστολές που έστελνε κάθε μήνα για να οριστούν τα ποσά της επιδότησης.

● «Η συντριπτική πλειονότητα των προμηθευτών έχει ήδη χορηγήσει, και ουσιαστικά χρηματοδοτήσει με ίδιο κόστος, τις πρόσθετες επιδοτήσεις βάσει των σχετικών επιστολών σας, σωρεύοντας τεράστια ποσά, τα οποία πλέον καθίστανται επισφαλή ως προς την είσπραξή τους ακριβώς εξαιτίας της συγκεκριμένης προϋπόθεσης».

● Οι δικαιούχοι οφείλουν να υποβάλουν την υπεύθυνη δήλωση προς τον εκάστοτε προμηθευτή που αναλαμβάνει «την πλήρη ευθύνη για τη διασφάλιση της νομιμότητας της χορήγησης των κρατικών επιδοτήσεων» και «αφήνεται έκθετος στις συνεπακόλουθες επισφάλειες».

Στην επιστολή τονίζεται η πολυπλοκότητα των αποφάσεων της ευρωπαϊκής νομοθεσίας και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για το ποια είναι τα όρια των κρατικών ενισχύσεων και οι προμηθευτές ζητούν να αναλάβουν τις διαδικασίες αυτές κρατικοί φορείς όπως η ΑΑΔΕ και ο ΔΑΠΕΕΠ. Οσο για τους καταναλωτές, θα πρέπει να υπογράψουν τις δηλώσεις –υπό τον φόβο της επιστροφής χρημάτων-.