Ρεύμα: Ο ήπιος χειμώνας και η υψηλή προσφορά LNG ρίχνουν τις χονδρικές τιμές στην Ευρώπη

 

Στα επίπεδα του Σεπτεμβρίου του 2021 έπεσε χθες η τιμή του φυσικού αερίου TTF, των προθεσμιακών συμβολαίων που διαπραγματεύονται στο ολλανδικό χρηματιστήριο ενέργειας.

Ο δείκτης TTF κατέγραψε χθες ημερήσια βουτιά πάνω από 13%, πέφτοντας κάτω από τα 55 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Ο λόγος που πυροδοτεί τη συνεχιζόμενη πτώση του αερίου είναι πρωτίστως η παρατεινόμενη και απρόσμενη ηπιότητα του χειμώνα, που έχει μειώσει σημαντικά τη ζήτηση.

Την ίδια στιγμή, η πληρότητα των αποθηκών αερίου στην Ευρώπη έχει ξεπεράσει το 82%, ενώ οι εισαγωγές υγροποιημένου αερίου LNG έχουν φτάσει σε επίπεδα-ρεκόρ. Μάλιστα, το γεγονός ότι οι αντίστοιχες αποθήκες αερίου στην Κίνα έχουν γεμίσει σχεδόν στο 100% στρέφει ακόμη περισσότερα φορτία LNG προς την Ευρώπη, πιέζοντας ακόμη περισσότερο την τιμή του προς τα κάτω. Σημειωτέον ότι η Ευρώπη απορροφά το 25% των παγκόσμιων εισαγωγών υγροποιημένου αερίου κάθε προέλευσης.

Δεν συμβαίνει το ίδιο με το πετρέλαιο, όπου το άνοιγμα της κινεζικής οικονομίας το συντηρεί πάνω από τα 84 (το Brent) και τα 79 (το αμερικανικό αργό) δολάρια το βαρέλι.

Η πτώση της τιμής του αερίου έχει αποσυμπιέσει σημαντικά και τις τιμές του ρεύματος στην Ευρώπη, που παρά τα από μέρα σε μέρα σκαμπανεβάσματα κινούνται σε ιστορικά χαμηλά για την περίοδο της ενεργειακής κρίσης επίπεδα. Η χονδρική τιμή του ρεύματος σήμερα στην ηπειρωτική Ευρώπη κυμαίνεται από 120 ευρώ/μεγαβατώρα στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μέχρι 179 ευρώ στο Βέλγιο, με την Ελλάδα στα 132 ευρώ, αλλά και με μια θεαματική θετική εξαίρεση: στην Ισπανία και στην Πορτογαλία η χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφώνεται σήμερα σε μόλις 5 ευρώ/μεγαβατώρα. Είναι η δεύτερη χαμηλότερη τιμή στην Ιβηρική μετά τα 2,65 ευρώ/MWh της παραμονής της Πρωτοχρονιάς.

Στο ελληνικό χρηματιστήριο ενέργειας, στο οποίο σημειώνεται σήμερα ένα ρεκόρ παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ σχεδόν 52% και περιορισμός της παραγωγής από αέριο στο 9%, εκτός απροόπτου, διαμορφώνεται μια πολύ χαμηλότερη μέση χονδρική τιμή τον Ιανουάριο. Επομένως, οι προμηθευτές ρεύματος που στις 20 του μηνός πρέπει να ανακοινώσουν τα τιμολόγια του επόμενου μήνα ετοιμάζονται για σημαντικές ονομαστικές μειώσεις τιμών, αρκετά κάτω από τα επίπεδα 0,35 έως 0,48 ευρώ/kWh αυτού του μήνα. Βεβαίως, αν οι τελικές τιμές μετά την κρατική επιδότηση μείνουν στα ίδια επίπεδα (0,15 λεπτά ανά κιλοβατώρα κατά μέσο όρο), αυτό σημαίνει απλώς ότι θα μειωθεί το δημοσιονομικό κόστος της επιδότησης.