Έρευνα στην Ιταλία κατά της Pfizer για φοροδιαφυγή άνω του 1 δισ. ευρώ

Στο μικροσκόπιο των «ράμπο» του υπουργείου Οικονομικών της Ιταλίας βρίσκεται πλέον η Pfizer σχετικά με υπόθεση διαφυγόντων κερδών, όπως αναφέρουν ξένα μέσα ενημέρωσης.

Ειδικότερα, η φαρμοκοβιομηχανία ερευνάται για το αν έκρυψε κέρδη ύψους τουλάχιστον 1,2 δισεκ. ευρώ απ’ τη μεταφορά χρημάτων σε μονάδες της σε άλλες χώρες, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση της έρευνας.

Η ιταλική Guardia di Finanza (οικονομική αστυνομία) ισχυρίζεται ότι η μονάδα της Pfizer που εδρεύει λίγο έξω από τη Ρώμη, η Pfizer Italia Srl, μετέφερε πλεονάζοντα κεφάλαια σε θυγατρικές εταιρείες στις ΗΠΑ και την Ολλανδία για να αποφύγει φόρους επί των κερδών που μπορεί να φθάσουν το 26%, σύμφωνα με πηγές που ζήτησαν να μην κατονομαστούν, καθώς οι πληροφορίες δεν είναι δημόσιες.

Το ιταλικό παράρτημα της εταιρείας φέρεται να έστειλε κεφάλαια σε ξένες θυγατρικές που συνδέονται με την Pfizer Production LLC και την Pfizer Manufacturing LLC με έδρα το Ντέλαγουερ στις ΗΠΑ, ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Η έρευνα ξεκίνησε τον Φεβρουάριο και καλύπτει το 2017, το 2018 και το 2019, ανέφεραν ακόμη.

Η έρευνα από την οικονομική αστυνομία της Ιταλίας δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η Pfizer εμπλέκεται στην πραγματικότητα σε αδικήματα, σημειώνει σχετικά το Bloomberg.  Όταν ολοκληρωθεί η έρευνα, τα αποτελέσματα θα επανεξεταστούν από την ιταλική φορολογική υπηρεσία, η οποία έχει την εξουσία να αξιολογεί πιθανά πρόστιμα και πληρωμές φόρων, εάν τα κρίνει δικαιολογημένα.

«Οι ιταλικές φορολογικές αρχές ελέγχουν και διερευνούν τακτικά τους φόρους της Pfizer και η Pfizer συνεργάζεται με τέτοιους ελέγχους και έρευνες», δήλωσε η εκπρόσωπος της εταιρείας Pam Eisele. «Η Pfizer συμμορφώνεται με τους φορολογικούς νόμους και τις απαιτήσεις της Ιταλίας», συμπλήρωσε.

Η ιταλική Guardia di Finanza ισχυρίστηκε ότι η Pfizer αποφάσισε να μην διανείμει μερίσματα κατά την περίοδο της έρευνας, αμείβοντας τους μετόχους της μέσω μείωσης του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας. Κατά την τριετία από το 2017 έως το 2019, η Pfizer κατέγραψε παγκοσμίως συνολικά 33 δισεκατομμύρια δολάρια σε κέρδη.