Εργασιακά: Η νέα διαχωριστική γραμμή μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη

Τα εργασιακά και οι αποστάσεις που κράτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τα σχέδια του Αλέξη Τσίπρα για επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και την αύξηση του κατώτατου μισθού είναι το στοιχείο που οριοθετεί τη νέα διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα δύο κόμματα, έλεγαν κυβερνητικές πηγές ύστερα από τις ομιλίες των δύο αρχηγών στη συνέλευση του ΣΕΒ.

Ο  κ. Μητσοτάκης δήλωσε σαφώς ότι δεν θα επιτρέψει την αναβίωση της επεκτασιμότητας των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία και την υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων, διότι, όπως είπε, οι τρεις αυτές ρυθμίσεις καθιστούσαν άκαμπτη την αγορά εργασίας με παρενέργειες στον τομέα της μεταποίησης και της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.

Το γεγονός αυτό αποτελεί μια σαφή διαχωριστική γραμμή μεταξύ της αντιπολίτευσης και της κυβερνητικής παράταξης. Και τη γραμμή αυτή στην κυβέρνηση τη χρειάζονται απαραιτήτως, αφού το τελευταίο διάστημα έχουν προσανατολιστεί στην υλοποίηση των συμφωνηθέντων με τους δανειστές και στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας μέσα από την αγορά, τις επενδύσεις και τις ιδιωτικοποιήσεις, πεδία δηλαδή στα οποία η διαφοροποίηση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις δεν είναι εύκολα ορατή.