Έτοιμος να ξαναρχίσει το «τύπωμα χρήματος» ο Ντράγκι εάν χρειαστεί

 


Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να ξαναρχίσει τις αγορές ομολόγων αν αυτό κριθεί απαραίτητο, τόνισε ο Μάριο Ντράγκι σε ομιλία του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Με τις μαζικές αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ μέχρι πρότινος γίνονταν στο πλαίσιο του προγράμματος της λεγόμενης «ποσοτικής χαλάρωσης» με σκοπό να διοχετεύσουν ρευστότητα στην αγορά (το λεγόμενο «τύπωμα χρήματος»).

«Αν τα πράγματα εξελιχθούν πολύ άσχημα, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε ξανά άλλα εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας» απάντησε ο κ. Ντράγκι όταν ρωτήθηκε για το ενδεχόμενο να ξαναρχίσει η κεντρική τράπεζα τις αγορές ομολόγων.

Εκτίμησε ωστόσο πως η επανεκκίνηση του QE δεν θα συμβεί τη φετινή χρονιά. «Στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ωστόσο, δεν βλέπουμε πιθανή μια τέτοια εξέλιξη, σίγουρα όχι φέτος».

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο ίδιος ανέφερε ακόμα ότι η επίδοση της οικονομίας της ευρωζώνης τους τελευταίους μήνες ήταν χειρότερη από αυτήν που αναμενόταν τους τελευταίους μήνες, τονίζοντας πως η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία επιβαρύνει το οικονομικό κλίμα.

«Η παρατεταμένη αβεβαιότητα, ειδικά όσον αφορά τους γεωπολιτικούς παράγοντες, και η απειλή του προστατευτισμού, επιβαρύνουν το οικονομικό κλίμα» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ στις Βρυξέλλες.