Εurogroup στη σκιά του πολέμου στην Ουκρανία και μετά το καμπανάκι από την ΕΚΤ για πληθωρισμό ακόμη και στο 7,1

Στη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία συνεδριάζει το απόγευμα το Εurogroup μετά το καμπανάκι από την ΕΚΤ την Παρασκευή ότι ο πληθωρισμός στη ευρωζώνη μπορεί να φθάσει στο 7,1% φέτος.

Η πρόβλεψη αυτή βασίζεται στις εκτιμήσεις για τις οικονομικές συνέπειες της επιδείνωσης του σκηνικού από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η πρόβλεψη προϋποθέτει αυστηρότερες κυρώσεις κατά της Μόσχας που οδηγούν σε διαταραχές στις παγκόσμιες αλυσίδες αξίας, υψηλότερες τιμές ενέργειας και ισχυρότερη ανατιμολόγηση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Την Τρίτη το βράδυ εν το μεταξύ είναι προγραμματισμένη η διευρυμένη συνεδρίαση όλων των υπουργών των 27 χωρών της ΕΕ υπό τη μορφή του Ecofin, όπου αναμένεται να επισφραγιστεί ο τέταρτος κύκλος κυρώσεων της ΕΕ προς τη Ρωσία , αλλά και οι επιπτώσεις της Ουκρανικής κρίσης στην ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς παλεύει με τον ταχύ πληθωρισμό.

Στις Βερσαλλίες παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του Ιταλού πρωθυπουργού Μάριο Ντράγκι και του Γάλλου Μακρόν να επιτύχουν συμφωνία για ευρωομόλογα στη σύνοδο κορυφής, η απόφαση για την έκδοση κοινού χρέους προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές προκλήσεις που έφερε στο προσκήνιο ο πόλεμος του Πούτιν έμεινε στο περιθώριο, κυρίως λόγω αντίστασης από τη Γερμανία με τους ηγέτες να συμφωνούν να εξετάσουν πρώτα τυχόν αχρησιμοποίητα κεφάλαια, όπως το κονδύλι των 800 δισεκατομμυρίων από το ταμείο ανάκαμψης για την πανδημία.

Διαβάστε επίσης:

Ζελένσκι: Ζητά να του κλείσουν ραντεβού με τον Πούτιν

Πόλεμος Ουκρανία: Βομβάρδισαν πολυκατοικία στο Κίεβο – 2 νεκροί -3 τραυματίες -Στο στόχαστρο και το εργοστάσιo κατασκευής των αεροσκαφών Αntonov

Το ισραηλινό αέριο, η ενεργειακή διπλωματία και το γεύμα της Κωνσταντινούπολης

 

Πηγή: politicus.gr