Eurogroup: Συναγερμός για τη μετάλλαξη Δέλτα

Κανονικά θα ήταν ένα ήσυχο Eurogroup. Το τελευταίο πριν τις καλοκαιρινές διακοπές, όπου οι υπουργοί θα έκαναν μια ανασκόπηση του εξαμήνου και ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας θα παρέδιδε την προεδρία του Ecofin στον νέο επικεφαλής για το εξάμηνο, τον Σλοβένο υπουργό Οικονομικών.

Όμως, όπως γράφει η Αγγελική Παπαμιλτιάδου στο Euro2day, με τη μετάλλαξη Δέλτα να σαρώνει, αρκετές χώρες της Ευρώπης να είναι στο κόκκινο όπως η Ισπανία και η Πορτογαλία και πολλές χώρες να έχουν «κόκκινες» περιοχές, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία, η ατζέντα, έστω και ατύπως, άλλαξε.

Όπως μας μετέφεραν πηγές από τις Βρυξέλλες, ένα τέταρτο κύμα πανδημίας θα φέρει τα πάνω κάτω στην οικονομική, δημοσιονομική και χρηματοπιστωτική πολιτική της ΕΕ. Αυτός είναι και ο πραγματικός λόγος που η Αμερικανίδα υπουργός Οικονομικών Janet Yellen θα πάρει μέρος στο σημερινό Eurogroup. Είναι η πρώτη φορά από το 2011 που υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ λαμβάνει μέρος σε Eurogroup. Τότε ο Τ. Γκάιτνερ έλαβε μέρος για να αποφευχθεί έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ. Τέτοια παρουσία δικαιολογείται μόνο εάν τα πράγματα έχουν φθάσει στο «κόκκινο», αναφέρουν οι πηγές μας.

«Χρειάζεται έγκαιρος συντονισμός και από τις δύο μεριές του Ατλαντικού, πριν αποτυπωθούν οι ανησυχίες στις χρηματαγορές», ανέφερε πηγή της Κομισιόν.

Επίσης, η ευρω-ομάδα αναμένεται να ανταλλάξει απόψεις για το πώς θα κινηθούν δημοσιονομικά οι χώρες-μέλη, σε περίπτωση lockdown ή νέας έξαρσης της πανδημίας.

Oι Βόρειες χώρες θέλουν να σπρώξουν τα κράτη-μέλη που θα χρειαστούν νέα μέτρα στήριξης, σε δανεισμό από τον ESM.

Tόσο ο κ. Μητσοτάκης όσο και ο κ. Σταϊκούρας γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι χώρες του Βορρά, οι οποίες ανακάμπτουν πιο γρήγορα από το αναμενόμενο, ήδη από τον Μάιο είχαν εκφράσει την άποψη ότι το 2022 θα περιλαμβάνει μεν μέτρα και παροχές και θα παρέχει μια δημοσιονομική χαλαρότητα, όμως αυτή η χαλαρότητα πρέπει κάπως να «οριστεί».

Οι πληροφορίες του Euro2day.gr αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο επρόκειτο να οριστικοποιηθεί τον Νοέμβριο- Δεκέμβριο 2021, όταν θα είχαν βγει οι φθινοπωρινές προβλέψεις της Κομισιόν και θα είχε ξεκαθαρίσει ποια χώρα έχει δώσει πόσα και πού.

Τυχόν νέες μεταλλάξεις της Covid-19 αναμένεται να φέρουν την ΕΕ ενώπιον νέων αποφάσεων: Να συνεχιστεί η χαλαρή δημοσιονομική πολιτική παροχών ή να αρχίσει η «ομαδοποίησή» τους και τα δάνεια από τον ESM; O Βορράς επιμένει στο δεύτερο.

Για τους Βόρειους, το θέμα είναι απλό: Από τη στιγμή που έχουν μπει σε λειτουργία τα ευρωπαϊκά όργανα αντιμετώπισης, από εδώ και στο εξής, όποια χώρα έχει ανάγκη, θα πρέπει να καταφύγει σε δανεισμό από τον ESM, o οποίος επικαιροποιήθηκε για αυτό τον λόγο.

Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να κάνει τα πάντα προκειμένου να αποφύγει δανεισμό από τον ESM, ο οποίος συνοδεύεται με όρους που θυμίζουν μνημόνιο.

Η ατζέντα του Eurogroup

Οι υπουργοί της ευρωζώνης θα συζητήσουν τη δημοσιονομική κατάσταση και τις προοπτικές στο σύνολο της ζώνης του ευρώ και θα επικεντρωθούν στις προοπτικές για το 2022.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δημοσιονομικού Συμβουλίου (EFB) Niels Thygesen προσκλήθηκε στη συνάντηση αυτή και αναμένεται να παρουσιάσει την έκθεση της EFB. H συμμετοχή του προέδρου της EFB δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, καθώς πάνω σε αυτή βασίζεται η δημοσιονομική πολιτική που θα χαράξει η Ευρωζώνη το 2022.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει επίσης την αξιολόγησή της με βάση την ανάλυσή της στα προγράμματα σταθερότητας του 2021, ώστε να δημιουργηθεί μια πρώτη πλατφόρμα πάνω στην οποία θα στηριχθούν τα δημοσιονομικά σχέδια των προϋπολογισμών των χωρών-μελών για το 2022. Εδώ αναμένεται να ακουστούν και οι πρώτες «συστάσεις».

Οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν τις πιθανές επιπτώσεις ενός ψηφιακού ευρώ για τους πολίτες, τις επιχειρήσεις και την Οικονομική και Νομισματική Ένωση στο σύνολό της. Θα επικεντρωθούν στην πολιτική διάσταση, σεβόμενοι πλήρως τους ρόλους και τις εντολές όλων των εμπλεκόμενων θεσμικών οργάνων.

Η Ευρωομάδα συζήτησε το ευρώ ως ψηφιακό νόμισμα τον Νοέμβριο του 2020, μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του Ευρωσυστήματος για το ψηφιακό ευρώ. Η συζήτηση διευρύνθηκε περαιτέρω τον Απρίλιο του 2021, όταν παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης της ΕΚΤ. Τον Μάρτιο του 2021, η σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης έδωσε εντολή να ξεκινήσουν οι διερευνητικές εργασίες για την πιθανή εισαγωγή ενός ψηφιακού ευρώ.

Ο Σκυλακάκης στο Ecofin

Με τη συμμετοχή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών της Ελλάδος Θ. Σκυλακάκη αναμένεται να συνεδριάσει την Τρίτη το Ecofin.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ θα κληθούν να εγκρίνουν το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα της Ελλάδας, που ήδη έχει λάβει το πράσινο φως από την Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί η εφαρμογή και η πρόοδος του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (RRF) ως προς την αποτελεσματικότητά του για την αντιμετώπιση της πανδημίας.