Στο Eurogroup και το Ecofin ο Σταϊκούρας

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει σήμερα, Δευτέρα, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, προκειμένου να συμμετάσχει στις συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin.

Στη Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητηθούν η οικονομική κατάσταση και οι προοπτικές της ευρωζώνης, επί τη βάσει της σχετικής ενδιάμεσης έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου σύμφωνα με το άρθρο IV του καταστατικού του. Οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών του Ευρώ θα συνεχίσουν την άσκηση συντονισμού της δημοσιονομικής πολιτικής, λαμβάνοντας, ωστόσο, υπόψη, τα μέτρα στήριξης έναντι της ενεργειακής κρίσης.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Γάλλος και ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών θα κληθούν να παρουσιάσουν την εθνική εμπειρία τους, προκειμένου να αναλυθούν οι προκλήσεις σχετικά με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση μέτρων με στόχο τον περιορισμό των συνεπειών του αυξημένου ενεργειακού κόστους σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Στη συνεδρίαση του Eurogroup θα γίνει επίσης ανταλλαγή απόψεων σχετικά με τις πτυχές της αναθεώρησης του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης στην ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν τα προσχέδια προϋπολογισμών, η μακροοικονομική σταθεροποίηση, η διαδικασία μετα-προγραμματικής εποπτείας και η εφαρμογή της Διαδικασίας Μακροοικονομικών Ανισορροπιών σε κράτη-μέλη της ευρωζώνης.

Στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνεται και συζήτηση γύρω από το προσχέδιο συστάσεων για την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης για το 2023, ενόψει της έγκρισής τους στο Ecofin, όπως και η εξέταση της προόδου του σχεδίου για το ψηφιακό ευρώ. Άλλα θέματα είναι η ενημέρωση για τη μετάβαση της Κροατίας στο ευρώ, οι προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης της Λετονίας, αλλά και η πρόοδος που έχει σημειωθεί σχετικά με την κύρωση της συνθήκης του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Την Τρίτη, ο Υπουργός Οικονομικών θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Ecofin, στην οποία θα συζητηθεί ο οικονομικός και δημοσιονομικός αντίκτυπος από την κρίση στην Ουκρανία. Το Ecofin αναμένεται επίσης να εκδώσει τροποποιητική εκτελεστική απόφαση για το Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας του Λουξεμβούργου, με στόχο να ληφθεί υπόψη η επικαιροποιημένη μειωμένη μέγιστη χρηματοδοτική συνεισφορά (82,7 εκατ. ευρώ, αντί 93,3 εκατ. ευρώ).

Θα εγκρίνει επίσης συμπεράσματα σχετικά με την έκθεση του μηχανισμού επαγρύπνησης για το 2023 και σχετικά με την έρευνα για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2023. Το Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ αναμένεται να εγκρίνει, τέλος, τη σύσταση του 2023 σχετικά με την οικονομική πολιτική της ευρωζώνης, η οποία θα υποβληθεί, στη συνεχεία, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο προς έγκριση κατά τη σύνοδο του Μαρτίου.