Ευρωζώνη: Απροσδόκητη αύξηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας

 

Για πρώτη φορά από τον Ιούνιο ο Σύνθετος Δείκτης Υπεύθυνων Αγορών (PMI) της S&P Global για την Ευρωζώνη  «έσπασε» το όριο των 50 μονάδων τον μήνα Ιανουάριο. Ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 50,2 μονάδες αυτόν τον μήνα από 49,3 τον Δεκέμβριο. Οι οικονομολόγοι των Reuters και Bloomberg προέβλεπαν μέτρηση στις 49,8 μονάδες.

Υπενθυμίζεται ότι κάθε τιμή κάτω από τις 50 μονάδες δείχνει μείωση της δραστηριότητας.

Η μέτρηση δείχνει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα της Ευρωζώνης επέστρεψε αιφνιδιαστικά σε μέτρια ανάπτυξη τον Ιανουάριο, σχολιάζει το Reuters συμπληρώνοντας ότι ο δείκτης ενισχύει τις ενδείξεις ότι η ύφεση στην περιοχή μπορεί να μην αποδειχθεί τόσο βαθιά, ή και να της ξεφύγει.

Τα δεδομένα δεν είναι όλα θετικά, καθώς οι δείκτες για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ζώνης του ευρώ, τη Γερμανία και τη Γαλλία, εξακολουθούσαν να είναι κάτω από τις 50 μονάδες (στις 49,7 και 49,0 μονάδες αντίστοιχα).

Την αισιοδοξία ενισχύουν στην Ευρωζώνη μια σειρά παραγόντων, όπως η επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο ηπιότερος χειμώνας στην Ευρώπη, που περιορίζει την κατανάλωση ενέργειας και την πίεση στο μέτωπο την ενεργειακής κρίσης, και η χαλάρωση των περιορισμών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Όμως, ενώ η σταθεροποίηση της οικονομίας ενισχύει τις ενδείξεις ότι η περιοχή μπορεί να ξεφύγει από την ύφεση, η Ευρωζώνη «σε καμία περίπτωση δεν έχει ξεφύγει ακόμη τον κίνδυνο», δήλωσε ο Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global Market Intelligence. «Η ζήτηση συνεχίζει να μειώνεται – απλώς μειώνεται με μειωμένο ρυθμό – και μια ανάκαμψη του ρυθμού πληθωρισμού των τιμών πώλησης τόσο για αγαθά όσο και για υπηρεσίες θα δώσει ενθάρρυνση στα γεράκια να πιέσουν για περαιτέρω σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής», είπε.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης και ετοιμάζεται για άλλη μια αύξηση κατά μισή μονάδα την επόμενη εβδομάδα. Τι θα συμβεί μετά από αυτό είναι ακόμα ασαφές, με κάποιους να πιέζουν για μια πιο σταδιακή προσέγγιση, ενώ τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ζητούν «σημαντικές» κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) έχει ήδη αυξήσει τα επιτόκια κατά 250 μονάδες βάσης. Παράλληλα, καθιστά συνεχώς σαφές ότι τα επιτόκια θα εξακολουθήσουν να αυξάνονται, με κάποιους αξιωματούχους να πιέζουν για μια πιο σταδιακή προσέγγιση, ενώ τα πιο επιθετικά μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου ζητούν «σημαντικές» κινήσεις.

«Η υπόθεση για υψηλότερα επιτόκια τροφοδοτείται περαιτέρω από την ανάκαμψη της αύξησης της απασχόλησης που καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του μήνα και τις ενδείξεις υψηλότερων μισθών που οδηγούν στην τελευταία ανάκαμψη των πιέσεων των τιμών», δήλωσε ο Williamson.

Ο Williamson αναφέρεται στο γεγονός ότι οι εταιρείες αύξησαν τον αριθμό των εργαζομένων με ταχύτερο ρυθμό αυτόν τον μήνα. Ο δείκτης απασχόλησης ανήλθε στο υψηλό τριών μηνών στις 52,5 μονάδες, από 51,9 τον Δεκέμβριο.

Ο PMI που καλύπτει τον κυρίαρχο δείκτη υπηρεσιών του μπλοκ εξέπληξε επίσης ανοδικά, φθάνοντας στο υψηλό έξι μηνών στο 50,7. Ήταν στο 49,8 τον Δεκέμβριο και η δημοσκόπηση του Reuters είχε πρόβλεψη για 50,2.

Ο PMI για τις υπηρεσίες στην Ευρωζώνη εξέπληξε επίσης καθώς ενισχύθηκε τον Ιανουάριο στις 50,7 μονάδες, φθάνοντας σε υψηλό έξι μηνών.

Παρά το γεγονός ότι οι καταναλωτές αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένους λογαριασμούς, η ζήτηση μειώθηκε ελαφρώς μόνο με τον σχετικό δείκτη να διαμορφώνεται στις 49,8, από 48,4 τον Δεκέμβριο.

Όσον αφορά τον μεταποιητικό PMI στην Ευρωζώνη αυξήθηκε στις 48,8 μονάδες αυτόν τον μήνα, από 47,8 τον προηγούμενο μήνα. Ο δείκτης που μετρά την παραγωγή που τροφοδοτεί τον σύνθετο PMI έφτασε σε υψηλό επτά μηνών, στις 49,0 μονάδες.

Όπως και στις υπηρεσίες PMI, ο δείκτης τιμών εισροών μειώθηκε αλλά οι εταιρείες αύξησαν τις τιμές τους με ταχύτερο ρυθμό.  Οι τιμές παραγωγής ανέβηκαν στις 61,4 μονάδες από 61,2, αλλά ήταν ακόμα πολύ χαμηλότερη από τον μέσο όρο κατά το μεγαλύτερο μέρος των τελευταίων τριών ετών.