Πληθωρισμός και ενεργειακή κρίση «βυθίζουν» το επενδυτικό κλίμα στην Ευρωζώνη

Το επενδυτικό κλίμα στην ευρωζώνη σημείωσε καθίζηση τον Μάιο, με τον επίμονο πληθωρισμό και τις ανησυχίες για το πεδίο της ενέργειας να επικρατούν.

Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε τη Δευτέρα 8/5, ο δείκτης Sentix για την ευρωζώνη υποχώρησε στις -13,1 μονάδες τον Μάιο από -8,7 τον Απρίλιο. Σε έρευνα του Reuters, οι αναλυτές ανέμεναν ήπια βελτίωση στο -8,0 για τον τρέχοντα μήνα.

Ο δείκτης προσδοκιών σημείωσε ακόμη μεγαλύτερη «βουτιά» υποχωρώντας στις -19 μονάδες τον Μάιο, από -13,0 τον Απρίλιο, στα χαμηλότερα επίπεδά του από τον Δεκέμβριο του 2022, “εξαλείφοντας όλες τις ελπίδες για μια οικονομική αναγέννηση μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία”, σημειώνει η Sentix.

Το βαρόμετρο βυθίστηκε σε αρνητικό έδαφος ήδη από τις επόμενες ημέρες της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022.

Το ζήτημα των ελλείψεων ενέργειας, σε συνδυασμό με τις μειωμένες καταναλωτικές δαπάνες λόγω πληθωρισμού και τις ανησυχίες των καταναλωτών για τις υποχρεωτικές επενδύσεις σε νέου τύπου μέσα θέρμανσης, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή, βρίσκονται μεταξύ των παραγόντων που συμβάλλουν σε μια αδύναμη άνοιξη.