Εξαγορά γερμανικής startup με Έλληνα συνιδρυτή από την Alibaba

Ο κινεζικός κολοσσός Alibaba εξαγόρασε την Data Artisans, μια γερμανική εταιρεία συνιδρυτές της οποίας είναι ο Έλληνας Κώστας Τζούμας μαζί με τον Stephen Ewen.

Η Data Artisans ειδικεύεται στην επεξεργασία και ανάλυση δεδομένων την ώρα που παράγονται και καταφθάνουν (stream processing), αντί για την καταχώρησή τους και την επεξεργασία τους σε δεύτερη φάση. Πελάτες είναι εταιρείες όπως η Netflix, Uber η ING και άλλες. Η Netflix για παράδειγμα χρησιμοποιεί την τεχνολογία της Data Artisans για να αναλύει τα δεδομένα και να πραγματοποιεί προτάσεις περιεχομένου στους συνδρομητές της.

Η εταιρεία δημιουργήθηκε το 2014 και μέχρι σήμερα είχε προσελκύσει επενδύσεις 6,5 εκατ. δολαρίων σε δυο γύρους με την Intel Capital να ηγείται στον πρόσφατο γύρο. Η εξαγορά κόστισε 90 εκατ. δολάρια (78 εκατ. ευρώ)

Η τεχνολογία πίσω από τις υπηρεσίες της Data Artisans είναι η Apache Flink η οποία αναπτύχθηκε από την ίδια ομάδα και τον Κώστα Τζούμα και είναι Open Source κάτω από το Apache Software Foundation. Το Apache Flink είναι μια από τις ταχέως αναπτυσσόμενες τεχνολογίες με μεγάλη κοινότητα που συνεισφέρει σε αυτή.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Alibaba που θεωρείται η «κινεζική Amazone» θα συνεχίσει την ανάπτυξη του Flink και θα παραμείνει Open Source ενώ φυσικά θα εξελιχθεί η τεχνολογία και σε τομείς που δεν καλύπτει σήμερα. Επίσης θα προσφέρει την δική της παρόμοια τεχνολογία – Blink σαν Open Source.

O Κώστας Τζούμας είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου το 2007 και ακολούθως πήρε το διδακτορικό του στις Επιστήμες Υπολογιστών στο Aalborg Universitet. Και δυο founders θα παραμείνουν στην εταιρεία.