Εξάρχου στο Bloomberg: Δημιουργούμε τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα

Η Thrivest σχεδιάζει να δημιουργήσει την μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην ελληνική αγορά, αναφέρει σε δημοσίευμά του το πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο δηλώσεις του κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ενός εκ των τριών συνιδρυτών της επενδυτικής εταιρείας

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η Thrivest Holdings LTD σχεδιάζει να δημιουργήσει την μεγαλύτερη μη συστημική τράπεζα στην Ελλάδα, καλύπτοντας ένα κενό της εγχώριας τραπεζικής αγοράς, η οποία αποκλείει πολλές εταιρίες από την χρηματοδότηση.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η Thrivest συμφώνησε να συμμετάσχει στην επερχόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, η οποία θα καταλήξει στην συγχώνευσή της με την Παγκρήτια Τράπεζα, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σε συνέντευξή του ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, ένας εκ των τριών συνιδρυτών της επενδυτικής εταιρείας. Και πρόσθεσε ότι αυτή τη εξέλιξη θα οδηγήσει στην «δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα στην Ελλάδα», ο οποίος θα συμπληρώσει τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες.

Το όφελος του να υπάρχει μια αρκετά μεγάλη μη συστημική τράπεζα, απαλλαγμένη από τους συστημικούς περιορισμούς, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετήσουμε αυτό που λείπει σήμερα από την ελληνική αγορά, την παροχή τραπεζικής χρηματοδότησης σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, είπε ο κ. Εξάρχου στην Αθήνα.

Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, 56 ετών, είναι ένας από τους τρεις ιδιοκτήτες της Thrivest, και επίσης διευθύνων σύμβουλος του ελληνικού κατασκευαστικού ομίλου Intrakat.

Η Τράπεζα της Ελλάδος, το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο και οι Ευρωπαίοι επόπτες καλωσόρισαν τα σχέδια της Thrivest, σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, ο οποίος πρόσθεσε ότι ενώ οι μικρότερες εταιρίες είναι η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα όσον αφορά στην εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις συστημικές ελληνικές τράπεζες.

Ο κ. Εξάρχου ίδρυσε την Thrivest μαζί με τους Έλληνες εφοπλιστές Δημήτρη Μπάκο και Ιωάννη Καϋμενάκη, οι οποίοι εδρεύουν στο Ντουμπάι. Δημιούργησαν οχήματα ειδικού σκοπού, προκειμένου να επενδύσουν σε τομείς της ελληνικής οικονομίας, όπως οι τράπεζες και οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Το 2022, στοχεύοντας στο χαρτοφυλάκιο ανανεώσιμων πηγών της κατασκευαστικής εταιρίας Ιντρακάτ, συμμετείχαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που υλοποίησε η εταιρεία, και απέκτησαν πλειοψηφικό ποσοστό της τάξης του 32%.

Οι τρεις τους είναι επίσης μέτοχοι πλειοψηφίας στην Παγκρήτια Τράπεζα, και όπως έχουν δηλώσει, προτίθενται να προχωρήσουν στην εξαγορά επιπλέον 10% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, αυξάνοντας έτσι την συμμετοχή τους σε 44%. Τον Μάρτιο του 2022, η Παγκρήτια συμφώνησε να εξαγοράσει τα 15 υποκαταστήματα της HSBC Bank PLC στην Ελλάδα.

Δεύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Μετά την συγχώνευση της Αττικής με την Παγκρήτια «ακόμα μία αύξηση κεφαλαίου θα είναι απαραίτητη», σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου. Οι μέτοχοι, συμπεριλαμβανομένης της Thrivest, θα συμμετάσχουν στην δεύτερη αύξηση αναλογικά και με βάση το ποσοστό που κατέχουν, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μία νέα τράπεζα, η οποία εν συνεχεία θα εισαχθεί στο Χρηματιστήριο.

Η Τράπεζα Αττικής έχει γνωστοποιήσει ότι χρειάζεται συγκεντρώσει μέχρι 473,3 εκατ. ευρώ (510 εκατ. δολάρια), όπως προβλέπεται στο αναθεωρημένο επιχειρησιακό της σχέδιο, το οποίο στοχεύει στην επιστροφή της τράπεζας σε λειτουργική κερδοφορία στο τέλος του 2024. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (το ελληνικό ταμείο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών), κατέχει σήμερα 69,5% της Τράπεζας Αττικής, ενώ 20,1% ανήκει στο ΤΜΕΔΕ, το ταμείο των Ελλήνων μηχανικών και κατασκευαστών δημοσίων έργων.

Σύμφωνα με τον κ. Εξάρχου, για να δεσμευθεί η Thrivest αναφορικά με την συμμετοχή της στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, χρειάζεται αντίστοιχα να δεσμευθούν οι υφιστάμενοι μέτοχοι και να εξασφαλίσουν «ότι έχουμε αφήσει πίσω μας οριστικά το παρελθόν της Τράπεζας Αττικής», μέσα από την τοποθέτηση επαρκών κεφαλαίων «έτσι ώστε να γίνει μια νέα αρχή, και να σταματήσουν να μας απασχολούν ζητήματα που προκύπτουν από το παρελθόν». Τέλος, ο κ. Εξάρχου πρόσθεσε ότι ενδέχεται να υπάρξει ανάγκη και για επιπρόσθετα κεφάλαια, ανάλογα με τον τρόπο που θα διαχειριστεί η τράπεζα το πακέτο των μη εξυπηρετούμενων δανείων της.