Φορολογία: Δεν θα ισχύσουν τα αντικειμενικά κριτήρια για τα εισοδήματα του 2020

Πάνω από 6,5 εκατ. φορολογικές δηλώσεις πρέπει να υποβληθούν μέσα σε 2,5 μήνες, με αποτέλεσμα τα περιθώρια για τους πολίτες να στενεύουν και το υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι δεν πρέπει να περιμένουν τελευταία στιγμή, αφού όσοι θα την υποβάλουν τον Αύγουστο θα χάσουν και την έστω μικρή έκπτωση που προβλέπεται.

 

Από την άλλη, σειρά εκκρεμοτήτων «τρέχει» να καλύψει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων προκειμένου να ανοίξει το taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων το τρίτο δεκαήμερο του Μαΐου. Οι προσαρμογές της φορολογικής νομοθεσίας στη σκιά της πανδημίας απαιτούν αντίστοιχες τροποποιήσεις σε συστήματα εκκαθάρισης και υποβολής των δηλώσεων, ενώ ακόμα δεν έχουν εκδοθεί οι αποφάσεις με τον τύπο και το περιεχόμενο των φετινών εντύπων.

Φέτος, έχει προκαταβολικά ανακοινωθεί πως η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων λήγει στις 28 Ιουλίου για όσους θέλουν να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος σε οκτώ μηνιαίες δόσεις, με δυνατότητα έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης μέχρι τις 30 Ιουλίου. Όσοι επιλέξουν την εναλλακτική προθεσμία της 27ης Αυγούστου θα πρέπει να γνωρίζουν πως η δόση Αυγούστου θα είναι διπλή και ακολουθούμενη από έξι μηνιαίες δόσεις, χωρίς έκπτωση εφάπαξ εξόφλησης.

Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει πως αίρεται για τα περσινά εισοδήματα η φορολόγησή τους βάσει των αντικειμενικών κριτηρίων διαβίωσης για όσους έχουν πληγεί από την πανδημία, εφόσον σε ένα από τα δύο προηγούμενα φορολογικά έτη δεν υπήρξε εφαρμογή του εναλλακτικού τρόπου υπολογισμού της ελάχιστης φορολογίας. Ακόμα, όμως, δεν έχει ανακοινωθεί ο πλήρης κατάλογος όσων θεωρούνται πληγέντες και οι ακριβείς προϋποθέσεις. Αντίστοιχες διευκρινίσεις απαιτούνται και για τη μη επιβολή, στους πληττόμενους υπόχρεους και στους φορολογούμενους άνω των 60 ετών, της προσαύξησης φόρου που προκύπτει εάν το δηλωθέν ποσό με ηλεκτρονικές συναλλαγές είναι μικρότερο του 30% του πραγματικού εισοδήματος.

«Κλειδί» για την ανάπτυξη

Φιλόδοξους στόχους βάζει η κυβέρνηση για την επόμενη μέρα της Οικονομίας στο μέτωπο των εσόδων με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας 2022-24 που κατατέθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Πιο συγκεκριμένα, προβλέπει σε σχέση με το 2020 αύξηση περίπου κατά 10 δισ. ευρώ των φορολογικών εσόδων, και αυτό χωρίς να προβλέπονται μέτρα λιτότητας, αλλά, αντίθετα, φορολογικές ελαφρύνσεις.

Ουσιαστικά, παράλληλα με τις μειώσεις, έστω και οριακά, των φορολογικών συντελεστών, αλλά και του δραστικού περιορισμού της προκαταβολής φόρου, την αποκλιμάκωση κατά επιπλέον 8% του ΕΝΦΙΑ, αλλά και των έμμεσων φόρων, στόχος είναι να μειωθεί το πρωτογενές έλλειμμα κατά 10 δισ. ευρώ. Παράλληλα, να υπάρξει αύξηση των φορολογικών εσόδων από το 42,41 δισ. το 2020, στα 44,62 δισ. φέτος, 47,93 δισ. το 2022, 50,66 δισ., και 51,90 δισ. το 2024.

Όπως φαίνεται σε σχέση με το 2019 που τα έσοδα άγγιξαν τα 50 δισ. ευρώ, η πανδημία οδήγησε σε απώλειες σχεδόν 8 δισ. ευρώ, ενώ υπενθυμίζεται ότι ο στόχος για φέτος ήταν στα 49,6 δισ., αλλά τελικώς αναθεωρήθηκε. Μένει, βέβαια, να δούμε πώς θα κλείσει ο λογαριασμός, καθώς στις φορολογικές δηλώσεις θα καταγραφεί η πτώση που επέφερε στα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων η πανδημία.

Πληρωμή των φόρων με κρατικά «κουπόνια»

Κρατικά πιστωτικά κουπόνια για την πληρωμή του φόρου εισοδήματος, του ΕΝΦΙΑ, του ΦΠΑ για το 2021, καθώς και των ασφαλιστικών εισφορών θα λάβουν μέσα στο Μάιο χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημία με την ενεργοποίηση του μέτρου της επιδότησης των παγίων δαπανών.

Ειδικότερα, οι δικαιούχοι για την ένταξη στο μέτρο είναι οι εξής:

  • Επιχειρήσεις με εργαζόμενους που το 2020 εμφάνισαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30%, έχουν λάβει ενισχύσεις από τους τρείς πρώτους κύκλους Επιστρεπτέας Προκαταβολής και δικαιούνται «κούρεμα» 50% στο ποσό των κρατικών δανείων. Οι επιχειρήσεις αυτές, θα λάβουν πιστωτικό κουπόνι για συμψηφισμό με κάθε μορφής νέα φορολογική ή ασφαλιστική υποχρέωση, αξίας ίσης με το 35% των ενισχύσεων που έχουν λάβει από τους τρεις πρώτους κύκλους της Επιστρεπτέας.
  • Ζημιογόνες επιχειρήσεις που απασχολούν τουλάχιστον ένα εργαζόμενο και είχαν μείωση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020, θα λάβουν «κουπόνι» το οποίο θα αντιστοιχεί στο σύνολο των παγίων δαπανών της επιχείρησης μέσα στο 2020 που δεν καλύφθηκαν από τις ενισχύσεις που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών.

Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν σωρευτικά τα ακόλουθα κριτήρια:

  • Να ανήκουν σε πληττόμενους κλάδους.
  • Να απασχολούν τουλάχιστον έναν εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας πλήρους απασχόλησης.
  • Να έχουν υποβάλει όλες τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τις δηλώσεις Ε3 για την περίοδο που υποχρεούνται.
  • Να παρουσιάζουν ζημιά προ φόρων τουλάχιστον 30% είτε σε σχέση με τα ακαθάριστα έσοδά τους είτε σε σχέση με τα συνολικά έξοδά τους για το 2020.
  • Να παρουσιάζουν πτώση τζίρου τουλάχιστον 30% το 2020 σε σχέση με το 2019. Ειδική πρόβλεψη, ωστόσο, θα υπάρχει για τις νέες επιχειρήσεις και τις επιχειρήσεις που απέκτησαν πρόσφατα υποκατάστημα, δίνοντας έμφαση στο κριτήριο της ζημιάς και όχι σε αυτό της πτώσης τζίρου.

Ως πάγιες δαπάνες θα υπολογίζονται οι δαπάνες που κατέβαλε το 2020 η επιχείρηση για παροχές σε εργαζόμενους, ασφαλιστικές εισφορές αυτοαπασχολούμενων, ενέργεια, ύδρευση, τηλεπικοινωνίες, ενοίκια, λοιπά λειτουργικά έξοδα, και χρεωστικούς τόκους και συναφή έξοδα.