Φορολογικές Δηλώσεις: Σε ποιους συμφέρει να την υποβάλλουν άμεσα

Η πλατφόρμα του Taxisnet για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων για τα εισοδήματα του 2020 έχει ανοίξει. Υπάρχει όμως μια μερίδα φορολογούμενων τους οποίους συμφέρει να βιαστούν.

Όπως είναι γνωστό το 2020 τα εισοδήματα κατέρρευσαν. Η πανδημία του κοροναϊού αντιμετωπίστηκε με κλειστά μαγαζιά, επίδομα 534 ευρώ το μήνα και επιστρεπτέες προκαταβολές, γεγονός που έπληξε τα εισοδήματα.

Οπότε δεν υπάρχουν μεγάλα ποσά για να δηλωθούν στις φορολογικές δηλώσεις.

Αυτοί που πρέπει να σπεύσουν άμεσα για την υποβολή φορολογικής δήλωσης είναι όσοι υπολογίζουν ότι με την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, θα καταστούν για πρώτη φορά δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων που χορηγούνται με βάση εισοδηματικά κριτήρια ή θα μπορούν να λάβουν αυξημένα τα επιδόματα αυτά αν είναι ήδη δικαιούχοι.

Ταυτόχρονα θα γίνουν και δικαιούχοι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ.

Εδώ και λίγες μέρες η ηλεκτρονική πλατφόρμα για την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος τέθηκε σε λειτουργία από την ΑΑΔΕ, οπότε οι φορολογούμενοι έχουν στη διάθεσή τους τα νέα φορολογικά έντυπα Ε1, Ε2 και Ε3 και μπορούν, πλέον, να υποβάλουν τις δηλώσεις τους.

  • Βάσει της υπ’ αριθμόν Α1118/ 26-5-2021 απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή με την οποία καθορίστηκαν οι οδηγίες για την υποβολή, τη συμπλήρωση και την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων όλες αυτές οι οικονομικές ενισχύσεις οι οποίες καταβλήθηκαν πέρυσι από το κράτος, με σκοπό τη μερική ή και την ολική αναπλήρωση των απολεσθέντων εισοδημάτων εργαζομένων και επιχειρήσεων, δεν θα υπαχθούν σε φόρο εισοδήματος και ειδική εισφορά αλληλεγγύης, ενώ παράλληλα δεν θα συνυπολογιστούν καν στα ετήσια εισοδήματά των εν λόγω φορολογουμένων. Επιπλέον, όσοι φορολογούμενοι θεωρούνται «πληττόμενοι» από την επιδημία του κορονοϊού θα απαλλαγούν πλήρως -υπό ορισμένες προϋποθέσεις – από τα τεκμήρια διαβίωσης κι έτσι δεν θα προκύψουν γι’ αυτούς πρόσθετες διαφορές φορολογητέων εισοδημάτων λόγω τεκμηρίων.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι θα αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των φορολογουμένων που θα καταστούν αυτόματα δικαιούχοι κοινωνικών επιδομάτων και κοινωνικών παροχών, χορηγουμένων με βάση εισοδηματικά κριτήρια. Συγκεκριμένα, εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που μέχρι πέρυσι δεν ελάμβαναν κανένα κοινωνικό επίδομα επειδή τα ετήσια φορολογητέα εισοδήματά τους ήταν υψηλότερα από τα ανώτατα όρια ετήσιων εισοδημάτων μέχρι τα οποία αναγνωρίζεται το δικαίωμα είσπραξης των επιδομάτων αυτών και έτσι δεν πληρούσαν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια, θα καταστούν ξαφνικά φέτος δικαιούχοι τέτοιων επιδομάτων επειδή θα φανούν με βάση τις φορολογικές τους δηλώσεις ως έχοντες πολύ χαμηλά ετήσια φορολογητέα εισοδήματα, κατώτερα από τα εισοδηματικά όρια που έχουν νομοθετηθεί για τη χορήγηση των επιδομάτων.

Για τον ίδιο λόγο, θα αυξηθούν κατά πολύ οι δικαιούχοι μερικής ή ολικής απαλλαγής από τον ΕΝΦΙΑ, η οποία χορηγείται με βάση εισοδηματικά κριτήρια.

Πηγή: ieidiseis.gr