Υποχωρεί το φυσικό αέριο - Αναζητούνται τρόποι αντιμετώπισης της ενεργειακής κρίσης

Στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής υποχωρούν σήμερα οι τιμές του φυσικού αερίου καταγράφοντας σημαντική μείωση, καθώς οι traders αναμένουν τα μέτρα που θα ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Τα συμβόλαια για παράδοση αερίου τον Οκτώβριο (TTF) έκαναν βουτιά 10,8% στα 219,5 ευρώ η μεγαβατώρα λίγο πριν τις 11.00 από τα 246 ευρώ που είχαν κλείσει χθες. Οι τιμές είχαν αυξηθεί 15% χθες μετά από μια μεγάλη πτώση την περασμένη εβδομάδα.

Ερχεται ευρωπαϊκό πλαφόν στις τιμές του αερίου

Η απόφαση της Ρωσίας να μην ξαναρχίσει τις ροές αερίου μέσω του αγωγού Nord Stream ανάγκασε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να σχεδιάσουν παρεμβάσεις στην αγορά, όπως την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου, την έκτακτη φορολογία των κερδών των ενεργειακών εταιρειών, προσπαθούν να αποφύγουν ενδεχόμενα μπλακ άουτ και να προστατεύσουν την ευρωπαϊκή οικονομία που βρίσκεται κοντά στην ύφεση.

Αν και οι δεξαμενές αποθήκευσης φυσικού αερίου γεμίζουν ταχύτερα από το αναμενόμενο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες για το πώς η Ευρώπη θα αντικαταστήσει τις χαμένες προμήθειες από τη Ρωσία όταν αρχίσουν τα κρύα και αυξηθεί η ζήτηση.

Η Γερμανία είναι απίθανο να επιτύχει τον στόχο της για την πλήρωση των αποθεμάτων στο 95% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στο Bloomberg.

Την Παρασκευή η έκτακτη σύνοδος υπουργών Ενέργειας

Οι υπουργοί Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν εκτάκτως την Παρασκευή και οι προτάσεις που έχουν κατατεθεί μέχρι στιγμής περιλαμβάνουν τον περιορισμό της κατανάλωσης ενέργειας, μέτρα για την ενίσχυση της ρευστότητας στον τομέα καθώς οι απαιτήσεις για εξασφαλίσεις εκτοξεύονται στα ύψη και πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Η νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας, Λιζ Τρας, έχει έτοιμο σχέδιο για το πάγωμα των λογαριασμών ενέργειας για τα νοικοκυριά.

Η Γερμανία θα διατηρήσει δύο πυρηνικούς σταθμούς

Η Γερμανία σχεδιάζει να διατηρήσει δύο πυρηνικούς σταθμούς διαθέσιμους αυτόν τον χειμώνα, ενώ ο καγκελάριος Ολαφ Σολτς και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν συμφώνησαν να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον, με τον Μακρόν να δεσμεύεται να στείλει φυσικό αέριο στη Γερμανία εάν χρειαστεί.

Η κίνηση της Μόσχας έπληξε τις αγορές τη Δευτέρα, στέλνοντας το ευρώ σε χαμηλό δύο δεκαετιών και τις μετοχές να κατρακυλούν. Ωστόσο, οι αυξήσεις στις τιμές του φυσικού αερίου και ρεύματος περιορίστηκαν στη συνέχεια της ημέρας, καθώς οι traders στάθμιζαν τα μέτρα που προωθεί η ΕΕ. Στη συγκράτηση των τιμών συνέβαλε και ότι η ζήτηση φυσικού αερίου εξακολουθεί να είναι σχετικά χαμηλή πριν από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης.

«Ίσως η Ρωσία έπαιξε το χαρτί της πολύ σύντομα, καθώς δεν βρισκόμαστε ακόμα στους ψυχρότερους χειμερινούς μήνες», δήλωσε αναλυτής της Inspired. Με τα αποθέματα φυσικού αερίου να εξακολουθούν να αυξάνονται και όλες τις κινήσεις που σχεδιάζουν οι κυβερνήσεις της Ευρώπης, το κλείσιμο του Nord Stream – του οποίου η ροή είχε μειωθεί ούτως ή άλλως πολύ – «ίσως δεν είναι το θανάσιμο πλήγμα που θεωρούσε η Ρωσία».