Εγκρίθηκαν οι πρώτοι παγκόσμιοι κανόνες βιωσιμότητας εταιρειών

Κανόνες “παγκόσμιας βάσης” για τις επιχειρήσεις που γνωστοποιούν πώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις δραστηριότητές τους, μετά από εκκλήσεις για τον περιορισμό της “πράσινης πλύσης” σε μια “κομβική” χρονιά για την υποβολή εκθέσεων σχετικά με το κλίμα, ενέκρινε την Πέμπτη το Διεθνές Συμβούλιο Προτύπων Βιωσιμότητας (ISSB) που υποστηρίζεται από τη G20.

Σύμφωνα με το Reuters, με την επιφύλαξη της “ψηφοφορίας”, ή των τυπικών ελέγχων πριν από την επίσημη δημοσίευση, οι κανόνες αναμένεται να τεθούν σε ισχύ τον ερχόμενο Ιανουάριο για χρήση στις ετήσιες εκθέσεις για το 2024 και μετά. Χώρες όπως η Βρετανία και η Νιγηρία σχεδιάζουν να τις υιοθετήσουν.

Τρισεκατομμύρια δολάρια έχουν ήδη εισρεύσει σε κεφάλαια που διαφημίζουν πράσινα διαπιστευτήρια με βάση διαφορετικές και εθελοντικές, ιδιωτικές προσεγγίσεις, εγείροντας ανησυχίες μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών σχετικά με το greenwashing, ή τους υπερβολικούς ισχυρισμούς περί φιλικότητας προς το κλίμα.

Ωστόσο, οι διεθνείς επιχειρήσεις ανησυχούν ότι απλώς θα καταλήξουν σε ένα συνονθύλευμα κανόνων του επίσημου τομέα, δεδομένου ότι η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες γράφουν επίσης εταιρικές γνωστοποιήσεις, καθώς οι νέοι περιβαλλοντικοί, κοινωνικοί και διοικητικοί κανόνες (ESG) βρίσκονται στο επίκεντρο.

“Το 2023 θα είναι ένα κομβικό έτος για τις γνωστοποιήσεις ESG”, δήλωσε η Marie-Laure Delarue, παγκόσμια αντιπρόεδρος για τη διασφάλιση στον ελεγκτή των “Big Four” EY.

Περίπου 50.000 επιχειρήσεις θα εφαρμόσουν τους κανόνες της ΕΕ για τη δημοσιοποίηση στοιχείων, γνωστούς ως ESRS, ενώ πολλές από αυτές θα πρέπει ταυτόχρονα να δημοσιοποιούν στοιχεία σύμφωνα με τους κανόνες ISSB.

Το ISSB και η ΕΕ έχουν δεχθεί ισχυρές πιέσεις από τις ρυθμιστικές αρχές να καταστήσουν τις γνωστοποιήσεις τους σχετικά με το κλίμα “διαλειτουργικές” για να αποφύγουν συγκρούσεις που αυξάνουν το κόστος συμμόρφωσης. Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου του ISSB προσπάθησαν την Πέμπτη για την εισαγωγή κάποιας διαλειτουργικότητας, επιτρέποντας στις εταιρείες να αναφέρονται στη συμμόρφωση με τους κανόνες της ΕΕ για να βοηθήσουν στην τήρηση των κανόνων του ISSB υπό ορισμένες προϋποθέσεις, περιορίζοντας το κόστος υποβολής εκθέσεων.

“Η ανησυχία που έχω είναι, ότι μπορεί να προκαλέσουμε σύγχυση τόσο στις εταιρείες όσο και στους επενδυτές”, δήλωσε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Verity Chegar. “Η μεμονωμένη ονομασία της Ευρώπης θα στείλει το λάθος μήνυμα ότι δεν είμαστε πραγματικά παγκόσμιοι και χωρίς αποκλεισμούς”.

Το διοικητικό συμβούλιο ψήφισε να συμπεριληφθεί η χρήση των κανόνων της ΕΕ σε παράρτημα των κανόνων του ISSB, δεδομένου ότι οι κανόνες της ΕΕ ενδέχεται να αλλάξουν.

“Δεν θεωρώ ότι το να μας έχουμε να παραπέμπουμε σε άλλα πρότυπα είναι κάτι που θα υπάρχει για πάντα”, δήλωσε ο πρόεδρος του ISSB Emmanuel Faber.

Η Delarue της EY δήλωσε ότι η διασταυρούμενη παραπομπή είναι ένα “πρώτο βήμα προς τη σύγκλιση” των προτύπων, αλλά στην πράξη θα είναι πολύπλοκο για τις εταιρείες να την εφαρμόσουν.