Γερμανός υπουργός Οικονομικών: Λανθασμένη επιλογή η λιτότητα

Την ώρα που Γερμανία μετρά σχεδόν χίλιους νεκρούς τη μέρα και η καγκελάριος ζητά αυστηρότερους περιορισμούς, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι υγειονομικές και οικονομικές συνέπειες, ο υπουργός Οικονομικών τάσσεται κατά της λιτότητας στη χώρα του.

Το γερμανικό κοινοβούλιο πρέπει να αποφασίσει τις επόμενες μέρες πώς θα χρηματοδοτήσει τα συνεχόμενα μέτρα για να μετριάσει τον αντίκτυπο της πανδημίας κορονοϊού, δήλωσε ο Όλαφ Σολτς, όταν ρωτήθηκε εάν το «φρένου χρέους» πρέπει να ανασταλεί το επόμενο έτος, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά.

Μιλώντας σήμερα σε γερμανικό ραδιοσταθμό Deutschlandfunk, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών για να διαδεχθεί την Άνγκελα Μέρκελ στην ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος τόνισε ότι θα πρέπει να παρθεί μια πολύ συγκεκριμένη απόφαση συγκεκριμένα αναφορικά με τον τρόπο αντιμετώπισης των νέων προκλήσεων».

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε ένα καλό σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Θα ήταν τρελό να το "κόψεις". Και θα ήταν οικονομικά λάθος να υιοθετήσουμε μια πολιτική λιτότητας και να μειώσουμε τις επενδύσεις. Έτσι, το ερώτημα είναι πώς κινητοποιούμε τα κεφάλαια που χρειαζόμαστε για να έχουμε μια καλή πορεία ανάπτυξης και να προωθήσουμε την κοινωνική συνοχή », πρόσθεσε.

Στο μεταξύ οι γερμανικές επιχειρήσεις αναμένουν ότι οι περιορισμοί θα διαρκέσουν έως τα μέσα Σεπτεμβρίου, αναμένοντας ότι οι δραστηριότητές τους θα εξομαλυνθούν μόνο προς τα τέλη του 2021, σύμφωνα με έρευνα του Ifo. «Η αύξηση των εμβολιασμών δεν έχει ακόμα καθοριστική επίπτωση», ανέφερε ο Κλάους Βολράμπε, επικεφαλής των ερευνών οικονομικού ινστιτούτου.

Σημειώνεται οι μαραθώνιες διαβουλεύσεις της ομοσπονδιακής κυβέρνησης του Βερολίνου και των 16 πρωθυπουργών κρατιδίων με τη βιομηχανία φαρμάκου έφεραν ακόμα μεγαλύτερη καθυστέρηση στο εμβολιαστικό πρόγραμμα της Γερμανίας, που εξ αρχής εξελίσσεται αργά και προβληματικά.