Για ανθρωποκεντρική οικονομία μίλησε ο Κασσελάκης στο συνέδριο του Economist – Εγκωμίασε το «μαξιλάρι» των 37 δισ. του Τσακαλώτου

Θελουμε κοινωνικό και μακροπρόθεσμο οικονομικό πλεόνασμα, τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στο συνέδριο του Economist, στην οποία έδωσε έμφαση στην κοινωνική διάσταση των θέσεων του κόμματός του.

Δεν αποτελεί λύση για εμάς ο εργασιακός μεσαίωνας, βιώσιμη επιχείρηση σημαίνει θέσεις εργασίας, καλύτεροι μισθοί, κατανάλωση, ανάπτυξη, καινοτομία και εξωστρέφεια είπε.

Έκανε, εμμέσως, άνοιγμα και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο κάνοντας μιλώντας για επιτυχημένη διακυβέρνηση στα οικονομικά επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και κάνοντας μάλιστα αναφορά και στο «μαξιλάρι» των 37 δισ. ευρώ που δημιουργήθηκε τότε.

Ο κ. Κασσελάκης μίλησε για μια εκλογική χρονιά, στην οποία ο ΣΥΡΙΖΑ έχασε τις δύο εκλογικές μάχες έκανε λόγο ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist. Σημείωσε ότι «φιλοδοξούσαμε να ηγηθούμε μιας προοδευτικής κυβέρνησης συνασπισμού. Ήταν μια ηχηρή νίκη για τον κ. Μητσοτάκη, μόλις δύο μήνες μετά την τραγική σύγκρουση τρένων που σκότωσε 57 ανθρώπους, κυρίως νέους που επέστρεψαν στο πανεπιστήμιο μετά από ένα μακρύ Σαββατοκύριακο».

Με αναφορά του στον Αλέξη Τσίπρα, τόνισε ότι ο προκάτοχός του παραιτήθηκε παρ’ όλο που η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε να παραμείνει.

Ανέφερε ακόμη ότι «ο Αλέξης είναι ο λόγος που πολλοί από εμάς μπήκαμε στον ΣΥΡΙΖΑ, συμπεριλαμβανομένου και του εαυτού μου». Για τα πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει: «Άνοιξε τον ΣΥΡΙΖΑ στο προοδευτικό κέντρο, έβγαλε την χώρα από τρία αυστηρά πακέτα λιτότητας διατηρώντας παράλληλα το δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας για το μέγιστο ευάλωτα. Και όλα αυτά προστατεύοντας τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας της χώρας και επιλύοντας ένα μακροχρόνιο ευρωπαϊκό ζήτημα στον Βορρά μας, ανάμεσα στην Ελλάδα και τώρα στη Βόρεια Μακεδονία».

«Εκλέχτηκα, με μεγάλη διαφορά, ως αουτσάιντερ»

Για την δική του πορεία σημείωσε: «Δύο μήνες αφότου ο Αλέξης αποφάσισε να αποχωρήσει, ανακοίνωσα την υποψηφιότητά μου για να τον διαδεχτώ. Δεν ήμουν μέλος του κόμματος, επίσης, δεν ταίριαζα στο προφίλ της παραδοσιακής Αριστεράς – από την απασχόληση στην Goldman Sachs, και ως πρώην επιχειρηματίας και στέλεχος ναυτιλίας. Αλλά εκλέχτηκα, με μεγάλη διαφορά, ως αουτσάιντερ στην κούρσα, που κέρδισε τις εργατικές γειτονιές και τις αγροτικές περιοχές. Και αυτό είναι το πιο χαρακτηριστικό κομμάτι της θέσης μου σήμερα: ότι όσοι έμειναν έξω από το λεγόμενο σύστημα, έβλεπαν σε μένα έναν σύγχρονο μαχητή, όχι μόνο για τα συμφέροντά τους, αλλά για το συλλογικό μέλλον της χώρας. Φιλοδοξώ να γίνω ο επόμενος πρωθυπουργός της χώρας για όλους τους Έλληνες – εγχώρια και διεθνώς – αλλά η πίστη μου είναι πάνω από όλα στους ανθρώπους που με αγκάλιασαν και με ώθησαν».

Τέλος, ο κ. Κασσελάκης διαβεβαίωσε πως θα είναι στο πλευρό των ανθρώπων «που αγωνίζονται να πληρώσουν τους λογαριασμούς του ρεύματος, που λαχταρούν τα παιδιά τους να επιστρέψουν στην Ελλάδα, που είναι θαμμένοι σε στοίβες λάσπης μετά τις πρόσφατες πλημμύρες και με αμελητέα κρατική υποστήριξη».

Θέλησε επίσης να καθησυχάσει τους «επενδυτές» ότι δεν είναι «λαϊκιστής» δηλώνοντας ωστόσο ότι είναι απολύτως με την μεριά των «ανθρώπων» και όχι με «τυφλή προσκόλληση στις μετρήσεις οικονομικής απόδοσης».

«Οι δημοσιονομικές και κοινωνικές μας πολιτικές θα παράξουν ένα τεράστιο κοινωνικό και μακροπρόθεσμο οικονομικό πλεόνασμα», συμπλήρωσε.

Όπως είπε, υπηρετεί «ένα σύνολο πολιτικών προτάσεων που θα αναμόρφωναν δραστικά το ελληνικό κράτος – απαλλάσσοντάς το από τη χρόνια διαφθορά και τα παγιωμένα συμφέροντα », καταλογίζοντας στον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι αν και «με αμερικανική παιδεία, ο πρωθυπουργός και γιος ενός δεξιού πρωθυπουργού, ήταν ανίκανος να αντιμετωπίσει».

«Η ανθρώπινη ζωή δίνει νόημα στην οικονομία»

Υπογραμμίζοντας την ανάγκη να είναι η οικονομία «ανθρωποκεντρική» καθώς η «ανθρώπινη ζωή δίνει νόημα στην οικονομία», σημείωσε ότι η σύγχρονη αριστερά και οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να επικεντρωθούν «στο μέρισμα της ευημερίας ή της ευτυχίας παράλληλα με τη συνετή δημοσιονομική πολιτική».

«Οι προοδευτικοί στην Ευρώπη και παντού θα πρέπει να επαναδιατυπώσουν τη βασική τους αποστολή, ώστε να προσαρμοστούν στους καιρούς. Φυσικά και θέλουμε να μειώσουμε τις ανισότητες. Είναι τεράστιες. Αλλά αυτό που πραγματικά θέλουμε είναι η ισότητα στο δικαίωμα να επιδιώκουμε την ευτυχία – ο καθένας μας με τον δικό του τρόπο», ανέφερε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι εάν αυτό γίνει το « μήνυμα » του ΣΥΡΙΖΑ, θα «νικήσει» και μαζί θα νικήσει και η κοινωνία, στη βάση μιας «συλλογικής ανάπτυξης».

«Ο κ. Μητσοτάκης οικειοποιείται προσπάθειες ενός ολόκληρου λαού»

Αναφερόμενος, στη συνέχεια στην επενδυτική βαθμίδα για την οποία «θα υπερηφανευτεί» ο κ. Μητσοτάκης όταν θα μιλήσει στο ίδιο συνέδριο, σχολίασε πως αν είναι «αναμφίβολα θετικό συμβάν το ό,τι οι θυσίες του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται επιτέλους», κατηγορώντας τον, ωστόσο, ότι «οικειοποιείται» τις «προσπάθειες, επί σχεδόν 15 χρόνια, ενός ολόκληρου λαού» καθώς και « τα αποτελέσματα που έφερε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ».

Συγκεκριμένα, παρέπεμψε στην ανάλυση της Standard & Poor’s που αναφέρεται μεταξύ άλλων στην περίοδο μέχρι το 2019, τη συμφωνία για το χρέος και το «μαξιλάρι» των 37 δισ., ενώ ανέφερε ονομαστικά και τον Ευκλείδη Τσακαλώτο που τότε ήταν υπουργός Οικονομικών. Επισήμανε, ταυτόχρονα, τα αγκάθια  που έχει σήμερα η ελληνική οικονομία, κάποια από τα οποία βρίσκονται στην ανάλυση της S&P, όπως το υψηλό έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών, παρά την μεγάλη ανάκαμψη στον τουρισμό και η «αδύναμη» εξωστρέφεια. Ανέφερε επίσης, μεταξύ άλλων, ότι οι ελληνικές τράπεζες « κρατάνε τα επιτόκια στις καταθέσεις πολύ χαμηλά » και υψηλά στα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, ενώ κατήγγειλε « μία κρατικοδίαιτη οικονομία».

«Πρόκειται για μια οικονομία που έχει τεράστιο δρόμο μπροστά της για να πετύχει την σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε, ενώ αναφέρθηκε και σε τρεις τομείς- κλειδιά που δείχνουν την κατάσταση που βιώνει η κοινωνία, τη «στέγη», την «υγεία» και την «παιδεία».

Όπως είπε, «στην Ελλάδα της Επενδυτικής Βαθμίδας έχουμε το υψηλότερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη», στηλιτεύοντας ότι πλέον «ένας μισθός ισοδυναμεί με ένα νοίκι».

Κατήγγειλε επίσης, «την τεράστια υποστελέχωση που υπάρχει στο ΕΣΥ, παρά τα υπέρογκα ποσά από ευρωπαϊκά πακέτα στήριξης για την πανδημία» που έχουν ως αποτέλεσμα να έχουμε τις «υψηλότερες ιδιωτικές δαπάνες στην υγεία», ενώ διερωτήθηκε αν «είναι τόσο δύσκολο επιτέλους να βγάλουμε την κομματοκρατία από τις διοικήσεις στο ΕΣΥ», αφήνοντας αιχμές για τις πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις αλλαγές στις διοικήσεις των νοσοκομείων.

Όσον αφορά την παιδεία, επισήμανε το μικρό ποσοστό δαπανών στην Ελλάδα σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, προσθέτοντας ότι «αντί να μιλάμε για επένδυση που πρέπει να γίνει για να έχουμε σύγκλιση με την Ευρώπη σε αυτόν τον τομέα, μιλάμε για ιδιωτικά πανεπιστήμια».

« Η Ελλάδα βγήκε από την κρίση όρθια »

Συνεχίζοντας, ο Στ. Κασσελάκης αναφέρθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι η Ελλάδα βγήκε « όρθια από την κρίση » και « όρθια αντιμετώπιζε μια νέα εποχή ελπίδας και δημιουργικότητας ». Όπως είπε, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ παρέδωσε, επίσης, το 2019: Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική, Εθνική Ψηφιακή Στρατηγική, Εθνικό Στρατηγικό Σχεδιασμό Υποδομών και Μεταφορών », καταλογίζοντας στην κυβέρνηση της ΝΔ ότι « τα έβαλαν και τα τρία στην άκρη, για να ‘τρέξουν’ μόνο συγκεκριμένα πρότζεκτ συγκεκριμένων συμφερόντων ».

Παρουσίασε επίσης τις « προοδευτικές λύσεις » που χρειάζονται για να απαντηθούν « οι μεγάλες προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας », όπως « η ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους », « η ισότιμη συμμετοχή των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων στα εργαλεία στήριξης και χρηματοδότησης », « η ενεργοποίηση της Αναπτυξιακής Τράπεζας », « η καταπολέμηση των καρτέλ », «  ένα δίκαιο και σταθερό φορολογικό σύστημα », « προστασία της εργασίας » κ.α.

« Για εμάς δεν αποτελεί λύση ο εργασιακός μεσαίωνας.

Βιώσιμη επιχείρηση σημαίνει θέσεις εργασίας, καλύτεροι μισθοί, κατανάλωση, ανάπτυξη, καινοτομία και εξωστρέφεια », τόνισε, διαφοροποιώντας το ΣΥΡΙΖΑ από την « στρατηγική » της κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία, υπογράμμισε « διατηρεί ψηλά το ενεργειακό κόστος και το κόστος παραγωγής, αφήνει τις αγορές χωρίς εποπτεία, έλεγχο και ρυθμιστική παρέμβαση όταν δυσλειτουργούν, καλλιεργεί τη χρηματοδοτική ασφυξία των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και η μόνη δήθεν διέξοδος που δίνει είναι η φθηνή εργασία, η απελευθέρωση των απολύσεων και η ντε φάκτο εξαθλίωση του εργαζόμενου ».

« Στρατηγικό λάθος η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να συναντήσει μόνο τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ »

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στην τρέχουσα κρίση στη Μέση Ανατολή τονίζοντας « ότι η απόλυτη καταδίκη της Χαμάς και των ενεργειών της δεν μπορεί να ισοδυναμεί με πράσινο φως για αντιμετώπισή της με ισραηλινές επιχειρήσεις που οδηγούν σε θάνατο ακόμα περισσότερους αμάχους ».

Κατηγόρησε την ΕΕ και τις ΗΠΑ ότι « αδυνατούν να παρέμβουν αποφασιστικά » για να εξασφαλιστεί κατάπαυση πυρός και προειδοποίησε ότι « η Ελλάδα θα βρεθεί να αντιμετωπίζει τις προσφυγικές ροές πριν η ΕΕ αναλάβει τις ευθύνες τις ».

Σε αυτό το πλαίσιο, χαρακτήρισε « στρατηγικό λάθος » την απόφαση του κ. Μητσοτάκη « να συναντήσει μόνο τον Πρωθυπουργό του Ισραήλ » και σημείωσε ότι αποτελεί « ρήξη με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που παραδοσιακά ακολουθεί η χώρα μας ».

Σχολίασε επίσης ότι « είναι διπλά απαράδεκτο να γίνονται αυτές οι δηλώσεις μετά τους νεκρούς αμάχους στο σύμπλεγμα της Μονής Αγίου Πορφυρίου για την προστασία του οποίου είχε παρέμβει ο ίδιος λίγες μέρες πριν ».

« Η Ελλάδα θα έπρεπε να κάνει το παν, όσο δύσκολο και να είναι, όπως προσπάθησε και στο παρελθόν, για την επανεκκίνηση των συνομιλιών για λύση δύο κρατών που συμβιώνουν ειρηνικά, στη βάση των συνόρων του 1967 με τα Ανατολικά Ιεροσόλυμα πρωτεύουσα του Παλαιστινιακού Κράτους », κατέληξε ο Στ. Κασσελάκης.

Πηγή: politicus.gr