Νταβός 2023: Γιατί ορισμένα στελέχη του επιθυμούν να «εξαφανιστεί» τo ESG

Σε ένα κοκτέιλ πάρτι αυτή την εβδομάδα στο Νταβός, ένα στέλεχος είπε στο DealBook κάτι που ο ίδιος – και οι περισσότεροι από τους παρευρισκόμενους στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ – πιθανότατα δεν θα έλεγε ποτέ δημοσίως: «Ελπίζω το ESG να εξαφανιστεί».

Το στέλεχος, η εταιρεία του οποίου δραστηριοποιείται στη βιομηχανία άνθρακα, διευκρίνισε ότι εξακολουθεί να πιστεύει ότι είναι ζωτικής σημασίας να επικεντρωθούμε στο κλίμα, αλλά ότι η περιβαλλοντική, κοινωνική και εταιρική διακυβέρνηση – όπως είναι επίσημα γνωστή η επιχειρηματική προσέγγιση – έχει γίνει πολύ ευρεία και αποσπά την προσοχή. Είναι μόνο ένα από τα πολλά στελέχη που μίλησαν στο DealBook για το πώς να συμβιβαστούν με το πόσο πολιτικά φορτισμένη έχει γίνει το ESG και πώς να το αντιμετωπίσουν.

Μήπως τα στελέχη υπεσχημάτισαν για το ESG; Η προσήλωση σε υψηλούς στόχους, χωρίς να υλοποιούνται δράσεις, έχει καταστήσει τους επικεφαλής των επιχειρήσεων ευάλωτους σε αντιδράσεις, δήλωσαν στελέχη. Ως απόδειξη, ορισμένοι επισημαίνουν τον Larry Fink της BlackRock, έναν από τους πρώτους και πιο ηχηρούς υποστηρικτές του ESG, λέγοντας ότι προσπαθεί να «αλλάξει την αφήγηση» αφού δέχθηκε πυρά από τη δεξιά, και παρά το γεγονός ότι ο διαχειριστής περιουσιακών στοιχείων εξακολουθεί να έχει επενδύσεις συνδεδεμένες με ορυκτά καύσιμα. Η αυξημένη επικοινωνία και η αντίδραση σε αυτήν, έχει επίσης αποκρύψει τα πραγματικά οικονομικά ζητήματα που οι υποστηρικτές του κινήματος λένε ότι είναι τα πραγματικά οικονομικά ζητήματα του ESG, όπως το τι σημαίνει η κλιματική αλλαγή για μια επιχείρηση ακινήτων.

Ένα οικονομικό στέλεχος συνέκρινε την τρέχουσα προσέγγιση της «εποχής του Νταβός» για το ESG με άλλες φιλοσοφίες διαχείρισης που ήταν κάποτε δημοφιλείς, όπως το σύστημα Six Sigma που αγκάλιασε ο πρώην επικεφαλής της G. E. Jack Welch. Ενώ η επένδυση με σκοπό πιθανώς δεν θα εξαφανιστεί, δήλωσε το στέλεχος στο Νταβός, αυτή η συγκεκριμένη γεύση του ESG μπορεί να εξαφανιστεί.

Τα στελέχη ανησυχούν ότι δίνεται υπερβολική έμφαση στις μετρήσεις. Η συζήτηση σχετικά με το ποια κριτήρια θα χρησιμοποιηθούν για τη μέτρηση των επιτευγμάτων του ESG, όπως η μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, έχει γίνει αντιπερισπασμός, είπαν ορισμένοι. Ακόμη χειρότερα, μπορεί να οδηγήσει στο λεγόμενο greenwashing μιας επιχείρησης ή μιας επένδυσης.

Τα παγκόσμια αφεντικά πιστεύουν ότι η αντίδραση του ESG είναι ένα αμερικανικό φαινόμενο. Πολλά από τα στελέχη στο Νταβός λένε ότι η πολιτικοποίηση της προσέγγισης περιορίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ΗΠΑ, αντανακλώντας τη βαθιά πολιτική πόλωση της χώρας.

Εξάλλου, η Ευρώπη έχει αγκαλιάσει το ESG σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό: ένα στέλεχος μιας εισηγμένης στο χρηματιστήριο εταιρείας πράσινων βιοεπιστημών δήλωσε στο DealBook ότι οι Ευρωπαίοι επενδυτές θέλουν να εμβαθύνουν περισσότερο στην εταιρεία του από ό,τι οι Αμερικανοί ομόλογοί τους και ότι οι ερωτήσεις τους μερικές φορές διπλασιάζουν τη διάρκεια των συναντήσεών του μαζί τους.

Τα διακυβεύματα είναι υψηλά καθώς οι επενδύσεις ESG είναι ένας από τους ταχύτερα αναπτυσσόμενους τομείς της χρηματοδότησης. Η PwC προβλέπει ότι οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων θα αυξήσουν τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία που σχετίζονται με το ESG σε περισσότερα από 34 τρισεκατομμύρια δολάρια έως το 2026, από 18 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2021, καθώς η επενδυτική έκρηξη γίνεται πιο διαδεδομένη.

 

πηγή: esgstories