Η ιταλική πολιτική κρίση και οι αγορές: Το ανάποδο παιχνίδι του ευρώ με τις μετοχές

Ένα ερώτημα που απασχολεί πολλούς είναι γιατί η αβεβαιότητα στην Ιταλία και ο ευρωσκεπτικισμός των κομμάτων που θα συγκροτήσουν την κυβέρνηση δεν προκάλεσε, ακόμα, μεγάλες αναταράξεις στις αγορές.

Είναι άραγε ένδειξη ότι οι αγορές δεν θεωρούν ότι ο συνασπισμός του «Κινήματος των 5 Αστέρων» με την ακροδεξιά «Λέγκα του Βορρά», παρότι έχει ένα πρόγραμμα τελείως αντίθετο με την ευρωζωνική οικονομική ορθοδοξία δεν εννοεί αυτά που λέει;

Ή μήπως πιστεύουν ότι αργά ή γρήγορα ο ευρωσκεπτικισμός θα δώσει τη θέση του στον ρεαλισμό;

Η δεύτερη εξήγηση φαίνεται να έχει επικρατήσει, τουλάχιστον προς το παρόν.

Όπως είπε στη στήλη διαχειριστής κεφαλαίων με έδρα την Ελβετία, η κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η περίπτωση της Ελλάδας έχει δείξει σε όλους ότι οι στρατηγικές επιλογές της ευρωζώνης είναι μονόδρομος για τις χώρες του ευρώ.

Υπάρχει, βέβαια, μια ανησυχία η οποία αποτυπώνεται στο νόμισμα, καθώς το ευρώ υποχωρεί έναντι του δολαρίου. Η πτώση αυτή ευνοεί τις εξαγωγικές χώρες, κυρίως τη Γερμανία, και οδηγεί προς τα πάνω το χρηματιστήριο της, το οποίο παρασύρει ανοδικά και τα υπόλοιπα.

Ο ίδιος διαχειριστής, πάντως, εκτιμά ότι πιθανή βαθιά διόρθωση (πτώση) των χρηματιστηρίων θα είναι ευκαιρία τοποθέτησης σε μετοχές αφού δεν θα οφείλεται σε ύφεση, όπως άλλωστε φάνηκε και με την πτώση τον περασμένο Φεβρουάριο.

ΟΙ τεχνικοί αναλυτές αναμένουν σημαντική πτώση των χρηματιστηρίων το καλοκαίρι. Σύντομη και βαθιά πτώση, η οποία όμως δεν ανησυχεί τους αναλυτές που βασίζονται στην ανάλυση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών, αφού οι οικονομίες αναπτύσσονται, κάτι που φαίνεται και στα αποτελέσματα των εταιρειών.