H Γερμανία ίσως έχει μπει ήδη σε ύφεση, προειδοποιεί η Bundesbank

Τον κώδωνα του κινδύνου ότι η γερμανική οικονομία παρουσιάζει για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο περίοδο ύφεσης κρούει η κεντρική ομοσπονδιακή τράπεζα της χώρας. Αυτό, πρακτικά σημαίνει ότι η μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης εισέρχεται στην πρώτη περίοδο ύφεσής της μετά από έξι χρόνια.

Παρ΄όλα αυτά όπως αναφέρει η Bundesbank στη μηνιαία έκθεσή της: «Η ύφεση με την έννοια της σαφούς, ευρείας και σταθερής μείωσης της οικονομικής διαχείρισης δεν έχει ακόμη φανεί».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Bundesbank, που περιλαμβάνονται στη σχετική έκθεση, η γερμανική οικονομία υποχώρησε 0,1% στο τρίμηνο που έληξε τον περασμένο Ιούνιο και έχει δείξει ελάχιστα σημάδια βελτίωσης από τότε, καθώς ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η αβεβαιότητα σχετικά με το Brexit και η αναστάτωση στην αυτοκινητοβιομηχανία εξακολουθούν να επιβαρύνουν την ανάπτυξη.

Ο τεχνικός ορισμός της ύφεσης, αναφέρει η Bundesbank, είναι όταν υπάρχουν δύο διαδοχικά τρίμηνα αρνητικής ανάπτυξης. Αυτό θα φανεί στις 14 Νοεμβρίου και μετά, όταν ο Ομοσπονδιακός Οργανισμός Στατιστικών της Γερμανίας θα δημοσιεύσει τα επίσημα οικονομικά μεγέθη για το τρίτο τρίμηνο.

Η Bundesbank δήλωσε ότι η μεταποιητική εξαγωγική βιομηχανία συνέχισε να εξασθενεί το τρίτο τρίμηνο, ενώ περισσότεροι τομείς που επικεντρώνονται στην εγχώρια αγορά συνέχισαν να δείχνουν σημεία ανάπτυξης». Παράλληλα, λόγω της συνεχιζόμενης καλής κατάστασης στην αγορά εργασίας, οι προοπτικές εισοδήματος για τους καταναλωτές εξακολουθούν να είναι ευνοϊκές.

Η παραγωγή αυτοκινήτων μειώθηκε σημαντικά τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, προσθέτοντας ότι τα αυστηρότερα πρότυπα εκπομπών από τον Σεπτέμβριο συνέβαλαν στην επιβράδυνσή της. Η παραγωγή ενδιάμεσων και καταναλωτικών αγαθών υποχώρησε έντονα, ενώ η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών παρέμεινε στάσιμη και ο ιατρικός εξοπλισμός και η παραγωγή υλικών αυξήθηκαν.

Η αγορά εργασίας παρουσιάζει μικρή ύφεση , αλλά η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, ανέφερε η Bundesbank. Το Σεπτέμβριο ο αριθμός των εγγεγραμμένων ως ανέργων μειώθηκε κατά 10.000 από τον προηγούμενο μήνα σε 2.28 εκατομύρια. Πρόκειται για την πρώτη πτώση μετά από ένα τετράμηνο.