Η Fed άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο – Πάουελ: «Συνεχίζουμε με προσεκτικά βήματα»
Η Κεντρική Τράπεζα των Ηνωμένων Πολιτειών διατήρησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, μετά τη χθεσινή (20/09) συνεδρίαση.
Όπως αναμενόταν, η Fed άφησε αμετάβλητο το βασικό επιτόκιο, στο εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5%, αλλά οι αξιωματούχοι της θεωρούν πιθανή ακόμη μία αύξηση κατά 25 μονάδες βάσης έως το τέλος του έτους, όπως προκύπτει από τις προβλέψεις τους.
Συγκεκριμένα, η διάμεση πρόβλεψη για το επιτόκιο στο τέλος του 2023 είναι 5,6%, ενώ για το 2024 αναμένεται να αρχίσει η αποκλιμάκωση του δείκτη, η οποία θα είναι βραδύτερη από ό,τι προβλεπόταν τον Ιούνιο, με το επιτόκιο να υποχωρεί στο 5,1% στο τέλος του έτους (4,6% βάσει των προβλέψεων του Ιουνίου).
Πρόκειται για τη δεύτερη φορά εφέτος, μετά τη συνεδρίαση του Ιουνίου, κατά την οποία η Federal Reserve απέφυγε να αυξήσει τα επιτόκια, σε μία προσπάθεια να κατανοήσει τον αντίκτυπο στην αμερικανική οικονομία και ιδιαίτερα τον πληθωρισμό, από τις προηγούμενες αυξήσεις.
Οι αποφάσεις στις επόμενες συνεδριάσεις θα λαμβάνονται με βάση τα νεότερα στοιχεία. «Κατά την αξιολόγηση της κατάλληλης στάσης της νομισματικής πολιτικής, η Επιτροπή θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις συνέπειες από τις νεότερες πληροφορίες για τις οικονομικές προοπτικές», επισημάνθηκε στην ανακοίνωση.
Η Fed έχει αυξήσει το βασικό επιτόκιο συνολικά κατά 525 μονάδες βάσης από τον Μάρτιο του 2022, σε μία από τις πλέον επιθετικές συσφίξεις της νομισματικής πολιτικής της.
Τζερόμ Πάουελ: «Ο πληθωρισμός βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, βλέπουμε πρόοδο»
«Προς το παρόν, δεν έχει γίνει ορατός ο πλήρης αντίκτυπος από τις αυξήσεις των επιτοκίων στην οικονομία, όμως, έχουμε διανύσει πολύ δρόμο στη “μάχη” κατά του πληθωρισμού. Θα συνεχίσουμε την πορεία της νομισματικής πολιτικής με προσεκτικά βήματα, λαμβάνοντας υπόψη τα δεδομένα, αλλά και τους κινδύνους», υπογράμμισε αρχικά ο Πρόεδρος της Federal Reserve, στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Δεν είμαστε ακόμη απολύτως πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς οι πιέσεις στις τιμές έχουν μεν υποδείξει ορισμένα ενθαρρυντικά σημάδια αποκλιμάκωσης, ωστόσο, η επιστροφή του δείκτη στον στόχο του 2% απέχει αρκετά ακόμη.
Θέλουμε να δούμε πειστικά στοιχεία ότι έχουμε φθάσει στο κατάλληλο επίπεδο και βλέπουμε πρόοδο και το χαιρετίζουμε αυτό. Όμως, πρέπει να δούμε περισσότερη πρόοδο, προτού καταλήξουμε σε αυτό το συμπέρασμα.
Το χειρότερο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε, είναι να μην καταφέρουμε να αποκαταστήσουμε τη σταθερότητα των τιμών. Όταν δεν αποκαθίσταται η σταθερότητα των τιμών, ο πληθωρισμός επιστρέφει και μπορεί να υπάρξει μία μακρά περίοδος, κατά την οποία η οικονομία θα είναι πολύ αβέβαιη και θα επηρεάσει την ανάπτυξη», ολοκλήρωσε.