Το μπρα ντε φερ Στουρνάρα - Σάλλα «κλειδί» για την αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας

Παρατείνονται μέχρι τις 27 Οκτωβρίου οι διαδικασίες αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας από το διοικητικό συμβούλιο, καθώς στην πρώτη φάση της διαδικασίας καλύφθηκε μόλις το 30%. 

Οι εξελίξεις αντανακλούν την υπόγεια σύγκρουση μεταξύ της Lyktos Group της οποίας ηγείται ο Μιχάλης Σάλλας και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον οικονομικό τύπο με πληροφορίες από τις δύο πλευρές. 

Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει θέσει περιορισμούς στη συμμετοχή της οικογένειας Σάλλα στη διοίκηση της Παγκρήτιας, γεγονός που ερμηνεύεται ως η αιτία που οδήγησε τον Μιχάλη Σάλλα να μη συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου στην πρώτη φάση. 

Έτσι, κατά την πρώτη φάση της αύξησης κεφαλαίου συγκεντρώθηκαν μόνο  39,5 εκατ., εκ των οποίων τα περισσότερα προήλθαν από τις τράπεζες, κατά πληροφορίες ύστερα από ανεπίσημη κινητοποίηση του κεντρικού τραπεζίτη, προκειμένου να επιτύχει το εγχείρημα. 

  • η Εθνική κάλυψε σχεδόν 8 εκατ
  • η Πειραιώς επένδυσε περίπου 2,5 εκατ.
  • Περί τα τα 2,5 εκατ. έβαλε και η Alpha Bank
  • και 3,5 εκατ η Eurobank, ενώ
  • ο επιχειρηματίας Μουνδρέας έβαλε επιπλέον 3,5 εκατ. ευρώ.

Η Lyktos Group, που ελέγχει το 19,95% της Παγκρήτιας. με βασικό μέτοχο το  Μιχάλη Σάλλα  δεν συμμετείχε. Εκτός από τον Μιχάλη Σάλλα – Lyktos Group από την πρώτη φάση της ΑΜΚ της Παγκρήτιας απείχε και η Alfa Ocean του Αγγελόπουλου, που ελέγχει το 7,92%.

Το ερώτημα πλέον είναι τι θα πράξει ο Μιχάλης Σάλλας και οι κεφαλαιούχοι που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στην Παγκρήτια, εφόσον όμως της κίνησης ηγηθεί εκείνος.  Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Σάλλας ενδιαφέρεται να επενδύσει ένα ποσό της τάξεως των 20 εκατ. ευρώ και άνω, αλλά μόνον εφόσον διασφαλίζεται ότι θα προκύψει μια αυτοδύναμη επιχειρηματική τράπεζα, με τη στήριξη ενός βασικού μετοχικού πυρήνα επιχειρηματιών, οι οποίοι όμως θα έχουν κύριο λόγο στο διορισμό της διοίκησης της -και σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν ρόλο «παθητικών μετόχων».

Όπως φαίνεται, ο Μιχάλης Σάλλας τηρεί στάση αναμονής έτσι ώστε εάν δεν συγκεντρωθούν τα απαιτούμενα κεφάλαια από άλλες πλευρές (κάτι που δεν επετεύχθη μέχρι τώρα και χαρακτηρίζεται δύσκολο από τραπεζικούς παράγοντες) να βρεθεί σε πλεονεκτική θέση και να επιτύχει την άρση των περιορισμών που ετέθησαν από την Τράπεζα της Ελλάδος για τη συμμετοχή στη διοίκηση της Παγκρήτιας. 

Εάν, αντιθέτως, η Lyktos δεν συμμετάσχει το ποσοστό συμμετοχής του θα περιοριστεί από 19,95% σε 9,98% και ο ρόλος του στην τράπεζα θα υποβαθμιστεί.

Από την άλλη πλευρά, στο ενδεχόμενο μη συμμετοχής του Μιχάλη Σάλλα, θα μπορούσε να υποβαθμιστούν οι προοπτικές επιτυχίας του project αφήνοντας στον αέρα και την Τράπεζα Χανίων και το ελληνικό γραφείο της HSBC, που έχουν συγχωνευτεί με την Παγκρήτια.

Η ανακοίνωση της Παγκρήτιας

Η ανώνυμη τραπεζική εταιρεία με την επωνυμία «ΠΑΓΚΡΗΤΙΑ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» ενημερώνει το επενδυτικό κοινό, τους μετόχους και κάθε ενδιαφερόμενο, ότι η Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου έως του ποσού των € 39.483.340 με καταβολή μετρητών και έκδοση 78.966.680 νέων, κοινών, ονομαστικών μετοχών, με δικαίωμα ψήφου, ονομαστικής αξίας €0,50 η κάθε μια και τιμής διάθεσης €1,25 (εφεξής οι «Νέες Μετοχές») με δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων που αποφασίσθηκε από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση της 05.05.2022, καλύφθηκε κατά τη διάρκεια της περιόδου άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής (η οποία ξεκίνησε στις 30.08.2022 και έληξε στις 11.10.2022) κατά ποσοστό 35,24%, με την καταβολή συνολικού ποσού ύψους ευρώ 34,78 εκ. Ευρώ περίπου, μέσω της άσκησης των δικαιωμάτων προτίμησης και προεγγραφής, ποσοστό που αντιστοιχεί περίπου στην έκδοση 27,83 εκ. Νέων Μετοχών.

Σύμφωνα με το αναμενόμενο Χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αύξησης, όπως αυτό επικαιροποιήθηκε με την από 20.09.2022 απόφαση του Δ.Σ. της Τράπεζας και αναφέρεται στην ενότητα 3.5. του Συμπληρώματος Ενημερωτικού Δελτίου που εγκρίθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στις 30.09.2022, η διάθεση των αδιάθετων Νέων Μετοχών σε ειδικούς επενδυτές, όπως ορίζονται στο άρθρο 2 (ε) του Κανονισμού (ΕΕ) 2017/1129, ή/και σε λοιπούς μη ειδικούς επενδυτές, με όριο ελάχιστης συμμετοχής (για τους μη ειδικούς επενδυτές) την απόκτηση αδιάθετων Νέων Μετοχών αξίας τουλάχιστον €100.000 ανά επενδυτή, επρόκειτο να διενεργηθεί κατά το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου 2022.

Το Διοικητικό Συμβούλιο, βασιζόμενο στο γεγονός ότι η Τράπεζα ευρίσκεται σε συζητήσεις με επενδυτές που έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την απόκτηση Νέων Μετοχών, οι οποίες δεν αναμένεται να ολοκληρωθούν εντός του πιο πάνω διημέρου, και με δεδομένο ότι ο χρόνος κάλυψης της ΑΜΚ, σύμφωνα με την πιο πάνω από 05.05.2022 απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης και το Νόμο ορίστηκε σε ένα τρίμηνο από τον καθορισμό της τιμής διάθεσης των Νέων Μετοχών από το Δ.Σ., ήτοι προθεσμία που λήγει στις 27.10.2022, αποφάσισε κατά τη συνεδρίασή του στις 11.10.2022, ότι είναι προς το συμφέρον της Τράπεζας, των επενδυτών και των μετόχων, να παρατείνει την περίοδο διάθεσης των αδιάθετων Νέων Μετοχών, στις ως άνω κατηγορίες επενδυτών, έως τη λήξη της προθεσμίας κάλυψης της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, ήτοι στις 27.10.2022.

Με την ίδια ως άνω απόφαση τροποποιήθηκε αναλόγως και το αναμενόμενο Χρονοδιάγραμμα της ολοκλήρωσης της αύξησης ως ακολούθως:

Πηγή: politicus.gr